Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτά μέτωπα και νέα «αγκάθια» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ποιες οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Το μήνυμά του προς συνεργάτες και υπουργούς. Η πρόκληση με τους γιατρούς, οι επιδοτήσεις σε ΜμΕ και τα εργασιακά.

Ανοιχτά μέτωπα και νέα «αγκάθια» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη δύσκολη εγχώρια πραγματικότητα επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την μακρά, σχεδόν μιας εβδομάδας διάρκειας,  επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός, έναν και πλέον μήνα ύστερα από τις ευρωεκλογές και το χαμηλότερο των προσδοκιών ποσοστό της ΝΔ, ευελπιστεί ότι η επανεκκίνηση του ανανεωμένου κυβερνητικού σχήματος θα αρχίσει να αποδίδει, μολονότι εκτός από την θερινή ραστώνη και την κούραση της κοινωνίας, ανοικτά είναι αρκετά μέτωπα που δυσκολεύουν αυτήν την προσπάθεια.  

Τις τελευταίες μέρες τα «αγκάθια» αυξήθηκαν κατά δύο, αφενός με το μέτωπο του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς και αφετέρου με τα ραβασάκια σε επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν ως επιχορήγηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και αυτά, ενώ η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της νέας εκτόξευσης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους επόμενους λογαριασμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει να παίρνει πάνω του ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τους άμεσες αντιδράσεις και αποτελεσματικότητα. Ο ίδιος θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις του σε χώρους εργασίας, κοινωνικές δομές, καθώς και σε μεγάλα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Έχει δε διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι «τα μολύβια δεν πρέπει να κατέβουν» ακόμα και εν μέσω του θέρους, πέρα από ελάχιστες μέρες γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, καταδεικνύοντας -μεταξύ άλλων- ότι το μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου έχει ληφθεί.

Στο κέντρο του πρωθυπουργικού αφηγήματος βρίσκονται σταθερά οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, αλλά και η φιλοσοφία της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει ασφαλώς στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο στεγαστικό πρόβλημα  (προετοιμάζεται διευρυμένο το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2») και στο δημογραφικό, με το σχετικό Εθνικό Σχέδιο να είναι έτοιμο προς ανακοίνωση.

Ενδεχόμενο επίταξης

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΕΣΥ, όπως λένε στην κυβέρνηση, είναι το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πολλοί σχετικοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκονται λύσεις σε συνεργασία με τους ιδιώτες ιατρούς στα νοσοκομεία που υπάρχουν προβλήματα. Μέχρι στιγμής το εγχείρημα αυτό δεν έχει πετύχει και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης των γιατρών, σε εφαρμογή του νόμου Πλεύρη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Παράλληλα, απευθύνει «ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων και τους λέω: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε, ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε το λαιμό σου”», σημείωσε σε τελευταία δημόσια παρέμβασή του.  

Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν ποσά τα οποία  έλαβαν ως επιχορήγηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι έπρεπε να γίνει επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων για έναν μικρό αριθμό τους, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν λάβει τα ορθά ποσά σε σχέση με τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επανυπολογισμός αυτός για τη διόρθωση του αρχικού λάθους είχε ως αποτέλεσμα η Πολιτεία να πρέπει να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκατ. ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και σε λιγότερες από 2.200 να ζητείται η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ. Ακόμα και έτσι, πάντως, η λάθος διαχείριση της υπόθεσης προκάλεσε αναταράξεις και αφορμή στην αντιπολίτευση να σηκώσει τους τόνους.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το θέμα της εξαήμερης εργασίας, που παρά τις κυβερνητικές διευκρινίσεις, εξακολουθεί να αποτελεί μέρος εκτενών ρεπορτάζ σε πολλά διεθνή ΜΜΕ.  Για το εργασιακό καθεστώς ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη, αλλά πενθήμερη εργασία ανά εβδομάδα «και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, όπως είπε, «στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο -πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα- με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Ελλάδα έχει μια από τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες νομοθεσίες προστασίας των εργαζομένων στην Ευρώπη.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v