Τη θέση “συνεργασία από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως” θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη Βουλή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους τομεάρχες να επεξεργαστούν προτάσεις νόμου καλώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε συζήτηση και κοινή κατάθεση. Πρόκειται για τρία κομβικά ζητήματα που αφορούν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας: τράπεζες, ιδιωτικό χρέος και στεγαστική κρίση.
Αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να επισημάνει, πιο εμφατικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία σχεδιάζεται για αύριο - χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί.
Στις προθέσεις του κ.Κασσελάκη φέρεται να είναι ακόμα και “να σηκώσει το τηλέφωνο” και να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, εάν προκύψει άμεση ανάγκη κοινής στάσης στη Βουλή, για παράδειγμα σε κάποιο νομοσχέδιο από αυτά που είθισται να φέρνουν οι κυβερνήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο λίγο πριν τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών.
Σημειώνεται ότι η όποια αναζήτηση συνεργασία με την “Πλεύση” βγαίνει πλέον από τα ραντάρ αλλά και από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την “εχθρική και προσβλητική” πολεμική της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του. Όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, σε καμία περίπτωση μία τέτοια εξέλιξη ή κίνηση δεν σημαίνει ότι θα στραφεί σε “συζητήσεις κορυφής”, καθώς το ζητούμενο είναι να δρομολογηθεί προσπάθεια για συνεργασίες “στο πεδίο”.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χθες (στο Mega): “Εάν ένας βουλευτής, ο κύριος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, επιθυμεί να συνεργαστούμε σε μία πρόταση νόμου, σε μία αλλαγή που θέλουμε να προτείνουμε, θα συζητήσουμε εύκολα, χωρίς καμία προκατάληψη. Αλλά συγχρόνως πρέπει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τα οποία επιθυμούν μια τέτοια σύγκλιση να πούμε και ένα ‘συγγνώμη’ γι' αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές, η μία προς την άλλη και να επικεντρωθούμε ότι πάμε μπροστά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης”.
Δεδομένης πάντως της “μάχης ηγεσίας” που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει τέτοια ανταπόκριση. “Εκτός και αν αξιοποιηθεί ακριβώς αυτή η ανταπόκριση από τους υποψήφιους για να υπερτονίσουν τη θέλησή τους για συνεργασίας αλλά με διατήρηση της αυτοτέλειας των κομμάτων αντί της διάλυσης τους σε έναν ‘κεντροαριστερό χυλό’”, σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε εκ νέου χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, ο κ.Κασσελάκης τόνισε ήδη στην Κ.Ο. του κόμματος “ότι θα πάρει τηλέφωνο την όποια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επειδή θα ετοιμάσουμε προτάσεις νόμου, όπως για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και για τις τράπεζες. Για τις απίστευτες προμήθειες τις οποίες παίρνουν οι τράπεζες και για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών και συνολικότερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνουν τίποτα. Για να προτείνει να καταθέσουν από κοινού τις προτάσεις νόμου και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και διευκρινίζει ότι αν όλο αυτό ‘περπατήσει’ και δούμε ότι υπάρχει βούληση και από την άλλη πλευρά να συνεργαστούμε για να πιέσουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ είμαστε και μπορούμε, αν έρθει από τα κάτω αυτό το αίτημα, να φτάσει και στην κορυφή”.
Ν. Παππάς: Εκλογική συνεργασία, όχι διάλυση
Ως "ένα πολύ σοβαρό πολιτικό μάθημα και προς εμάς, τη βάση και την ηγεσία” χαρακτήρισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τη μεγάλη ανατροπή που προκάλεσε στη Γαλλία η εκλογική συμμαχία των αριστερών δυνάμεων.
Εξηγώντας παράλληλα: “προφανώς πρέπει να ξεκινήσουν οι συνεργασίες από χαμηλά, να υπάρξει συνεργασία εντός κοινοβουλίου και στους ενδιάμεσους θεσμούς κοινωνικής εκπροσώπησης, αλλά εδώ χρειάζονται και ηγετικές πρωτοβουλίες”.
Προσθέτοντας εμφατικά ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση μία τέτοια εκλογική συνεργασία δεν προϋποθέτει δημιουργία νέου φορέα με διάλυση των κομμάτων που θα ενταχθούν σ΄αυτόν: "η προοπτική ρευστοποίησης των κομμάτων θα επιφέρει ένα ακόμα κύμα απογοήτευσης στον προοδευτικό κόσμο μετά από τα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.
Και παρέπεμψε στην απόφαση, πλέον, της Κ.Ε., ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη στη δημιουργία μίας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας”.