Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό η προεδρολογία και η αναπαραγωγή σεναρίων ή προτάσεων για τον επόμενο πιθανό ένοικο της Ηρώδου Αττικού, ωστόσο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, με φόντο και τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την ικανοποίησή του για το έργο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την οποία θα επισκεφθεί σήμερα στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεών τους, όμως εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και δημοσίως οι συζητήσεις και οι προτάσεις δίνουν και παίρνουν.
Τελευταίο «κρούσμα», η τοποθέτηση του βουλευτή Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος, σε συνέντευξή του, εκτίμησε ότι θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος της κυρίας Σακελλαροπούλου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές, όπως ο Νότης Μηταράκης, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Βλάχος και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τρία είναι τα ονόματα που συζητούνται έντονα, των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (τουλάχιστον πριν από τις ηχηρές παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο), καθώς και του σημερινού Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα πήρε θέση για το θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διαμηνύοντας ότι δεν θα διαπραγματευτεί τις θέσεις του για κανένα μεγάλο αξίωμα. Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν έχει γίνει σχετική πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρώην πρωθυπουργό.
Όσο για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «έχει ένα κορυφαίο αξίωμα. Έχουμε απόλυτο σεβασμό και στον θεσμό και στο πρόσωπο και θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη, αντιπαραγωγική, αλλά και νομίζω προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μια συζήτηση αρκετούς μήνες πριν τη σχετική απόφαση πρότασης και στη συνέχεια ψήφισης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το έχουμε πει αυτό, το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές και είναι σημαντικό αυτό να γίνει σεβαστό».
Σημειώνεται πως η θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2025. Για την εκλογή του επόμενου (ή της επόμενης) Προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι, καθώς η συγκεκριμένη εκλογή με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 έχει πλέον αποσυνδεθεί από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Έτσι, δεν χρειάζονται πια 158 βουλευτές, αλλά επαρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151.