Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζιο «αντάρτικο» για τον επόμενο ΠτΔ, οι προθέσεις Μητσοτάκη

Εσωκομματική αμφισβήτηση για την προοπτική δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά και μέσα από την παράταξη ζητούν υπουργοί και βουλευτές. Στο τραπέζι Καραμανλής, Σαμαράς και Τασούλας.

Γαλάζιο «αντάρτικο» για τον επόμενο ΠτΔ, οι προθέσεις Μητσοτάκη

Μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στενοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν καταλήξει με σιγουριά στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός θα πρότεινε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρκετές φορές, άλλωστε δημοσίως, είχε αναφερθεί στην «καλή άσκηση των καθηκόντων της Προέδρου», προαναγγέλλοντας εμμέσως για την μετέπειτα στάση του.

Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών και κυρίως το ξέσπασμα των 30 και πλέον βουλευτών της ΝΔ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, θέτουν σε αμφιβολία τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπος με το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ πριν από ένα χρόνο στις εθνικές εκλογές και τώρα της γύρισαν την πλάτη, αλλά και με απρόσμενα μεγάλο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, θέλησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου με διάφορες αφορμές. Μία από αυτές, ήταν και το ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πλέον, έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξετάσει το θέμα εξ αρχής, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα και δεν αποκλείουν ότι τελικά θα αλλάξει πλεύση, εισακούοντας το αίτημα μεγάλης μερίδας της κομματικής βάσης.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει άμεσα η συζήτηση και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα να πάρει διαστάσεις και η βούληση για επανεκκίνηση της κυβέρνησης να εκτροχιαστεί εκ των έσω.

«Πρόκειται για μια απολύτως πρόωρη συζήτηση, που πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ωφέλιμο, έξι μήνες ή και περισσότερο, να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν του πρόωρου, θεωρούμε ότι είναι και εξαιρετικά προσβλητικό να συμβαίνει όλο αυτό τόσο νωρίς, όταν αφορά έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας, τον θεσμό του Προέδρου, εν προκειμένω, της Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Άρα, όπως είπε, «θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει αυτή η συζήτηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τις ανάγκες των πολιτών που είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας».

«Από την κεντροδεξιά»

Το θέμα πάντως έχει ήδη ανοίξει και δύσκολα θα μπορέσει να μπει «κάτω από το χαλί». Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το έθεσε ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, προτείνοντας «η επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι από την κεντροδεξιά παράταξη». Από κοντά και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος: «Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», διεμήνυσε.

Άλλοι συνάδελφοί τους, στην ίδια συνεδρίαση στηλίτευσαν τα «επινίκια» της κυρίας Σακελλαροπούλου, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Άκη Σκέρτσο και Άλεξ Πατέλη, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέτοντας εμμέσως θέμα αλλαγής προσώπου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Πέραν πάντως από τις τοποθετήσεις στο εσωκομματικό όργανο της ΝΔ, γαλάζιοι βουλευτές, αλλά και υπουργοί πήραν θέση δημοσίως, μέσω συνεντεύξεων, υπέρ μιας περισσότερο πολιτικής επιλογής, προερχόμενης μέσα από την παράταξη.

Στο τραπέζι, εκτός από τους δύο… συνήθεις υπόπτους, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται με ανεβασμένες μάλιστα τις μετοχές του και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι κάποιος, ο οποίος μπορεί να ενώσει και να συνθέσει. Η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς, και όποτε έχουν κυβερνήσει, αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς», δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (στο Action 24).

Για «πολύ μεγάλο λάθος» της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την παρουσία της στο γλέντι για το γάμο των ομοφύλων, έκανε λόγο ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Καράογλου (στον ρ/σ Παραπολιτικά): «Η/ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι το σύμβολο ενότητας του ελληνικού λαού και θεωρώ ότι αυτό ήταν κάτι που ήταν εντελώς διχαστικό. Επομένως έχω προβληματιστεί και προβληματίζομαι πάρα πολύ και με τα σημερινά δεδομένα είμαι αρνητικός», σημείωσε.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, τόνισε (στα Παραπολιτικά) πως ιστορικά «όσοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προέρχονταν από την πολιτική, πρόσφεραν κάτι πολύ παραπάνω στο θεσμό από αυτούς που δεν προέρχονταν από την πολιτική. Ίσως πρέπει να πάμε σε επιλογές προσώπων που να προέρχονται από την πολιτική», υπογράμμισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα ονόματα του κ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή.

«Η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν είναι της παρούσης. Προφανώς θα ήταν άξιος ο Κώστας Καραμανλής, για το ποια θα είναι η επιλογή θα δούμε όταν έρθει η ώρα», ήταν η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης (στον ΣΚΑΪ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v