Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Σε συνταξιούχους και ευάλωτους τα έσοδα από τον φόρο στα διυλιστήρια

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ επί των ημερών μου να επιστρέψει σε λογικές περιχαράκωσης».

Μητσοτάκης: Σε συνταξιούχους και ευάλωτους τα έσοδα από τον φόρο στα διυλιστήρια

Τη ενίσχυση στο τέλος του έτους των ευάλωτων και δη των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου, με τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Όπως τόνισε, «βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και το κάναμε ήδη το 2022, θα το κάνουμε και για το 2023. Είναι μια δίκαιη απόφαση καθώς τα διυλιστήρια έβγαλαν πολλά κέρδη αυτά τα χρόνια, ως αποτέλεσμα αλλαγών στην παγκόσμια αγορά. Τα έσοδα για το 2023 θα είναι μικρότερα από το 2022, μπορεί να είναι γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι αμελητέο ποσό. Θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν στη στήριξη των ευάλωτων, όπως των συνταξιούχων στο τέλος του έτους, ιδίως όσοι δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Για όσα λέει η αντιπολίτευση περί φορολόγησης του 90% των υπερκερδών, είμαστε υπέρ της δίκαιης φορολόγησης και των υπερκερδών των επιχειρήσεων, όμως δεν δημεύουμε τα κέρδη ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

Τα διυλιστήρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, όμως αν κρίνουμε να κάνουμε μια παρέμβαση, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε εφόσον είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση».

Σχετικά με το ισπανικό μοντέλο και την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Πήραμε μια σημαντική απόφαση, να μονιμοποιήσουμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε την μετακίνηση μέσω ταξί και να μην έχουμε αυξήσεις στα κόμιστρα, το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ. Από εκεί και πέρα όσοι εισηγούνται προσωρινή μείωση ΦΠΑ, να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά. Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο πληθωρισμό των τροφίμων, είδαμε σε ορισμένα προϊόντα τις πρώτες μειώσεις, τα πήγαμε πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

»Οι επιχειρήσεις, οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, όλοι μας, να κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε τις τιμές όσο περισσότερο μπορούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι στο λάδι, είναι χρηματιστηριακό αγαθό. Είναι παρεμφερείς οι τιμές παντού, αλλού όμως έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές πριν από τρία χρόνια, όπως και οι μισθοί δεν είναι ίδιοι, αλλά σταδιακές αποκλιμακώσεις τιμών, μπορούμε να δούμε. Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε 2-3 μήνες από τώρα. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών. Και αυτό σημαίνει ένα διάλογο με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς που θα τους θέσουμε προ των ευθυνών τους. Στις πολυεθνικές θα επιμείνω, είναι ένας όρος που έχω θέσει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να εντάξω και μια φράση για τα ζητήματα αυτά και στις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη πενταετία στην Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για τα εισοδήματα και τους μισθούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήδη σε ένα βαθμό έχουν αυξηθεί, όμως έχουν απορροφηθεί από την ακρίβεια. Ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλή βάση, δίνεται έμφαση στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ο μέσος μισθός πριν το τέλος του έτους εκτιμώ θα φτάσει τα 1.300 ευρώ».

Για την φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε: «Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της κεντρικής απόφασης. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Το είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά. Έχω ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο αν υπάρχουν σημειακές βελτιώσεις όσον αφορά, π.χ. το οικογενειακό εισόδημα, θα το δούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ για την κρίση στη Γαλλία είπε: «Οποιαδήποτε κρίση στην ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Έλεγα όχι στις διάφορες σειρήνες προεκλογικά, ώστε να μην είναι η Ελλάδα στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, όμως μια κρίση τέτοια όπως στην Γαλλία μας προβληματίζει».

Θέσεις ευθύνης

Επανέλαβε την πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη, που «έχει ανοικτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και κατ’ αντιπαράσταση με ΓΛΚ και τον υπουργό να συζητήσουν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι να είναι θετική η απάντησή του».

Για τις ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης για την επόμενη πενταετία, εκτίμησε ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Συμβούλιο. Εκτιμώ ότι θα είναι η κα. φον ντερ Λάιεν υποψήφια πρόεδρος και υπάρχει μια κατανόηση στο πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις ευθύνης στην Ευρώπη. Είμαστε κοντά σε συμφωνία των ευρωπαϊκών ομάδων μετριοπάθειας, ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθουμε σε συμφωνία με ακροδεξιά κόμματα».

Απαντώντας στις φωνές που θέλουν στροφή της ΝΔ στα δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Στους καλοπροαίρετους σχολιαστές που ζητούν στροφή προς τα δεξιά θα έλεγα ότι θα έβλεπα θετικά μια συζήτηση για επιστροφή στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο ενδιέφερε πάνω απ’ όλα να δίνει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Τη στρατηγική αυτή εφαρμόζω και σε τρεις εκλογές έχει δώσει ποσοστά άνω του 40% στη ΝΔ, άνοιξε τη ΝΔ, έφερε σε αυτή συμπολίτες μας που δεν την είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ επί των ημερών μου να επιστρέψει σε λογικές περιχαράκωσης, πόσω μάλλον όταν η στρατηγική αυτή είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη».

Σχετικά με την ασφάλεια, μίλησε για «διαρκή προσπάθεια που συνδέεται και με καλύτερη κατανομή του προσωπικού της αστυνομίας».

Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πετύχαμε τον στόχο και οι πολίτες μας έστειλαν ένα μήνυμα. Μας είπαν ‘σας εμπιστευόμαστε, φροντίστε να είστε πιο αποτελεσματικοί’, κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτέλεσμα».

Για την αντιπολίτευση, ανέφερε: «Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει μια σοβαρή αντιπολίτευση. Δεν έχω δει μια σοβαρή αντιπρόταση στην κυβερνητική αντιπρόταση της ΝΔ. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπουμε μια προσπάθεια επιστροφής στην εποχή της τοξικότητας και του λαϊκισμού, ο αρχηγός της πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε θέσει. Δεν βλέπω εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κλισέ, τσιτάτα και πολλές προσωπικές φιλοδοξίες με περισσότερους μνηστήρες από αυτούς που είχε η Πηνελόπη».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «διαχειριζόμαστε τις ροές που φτάνουν στα νησιά. Πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους διακινητές. Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά».

Ειδικά για την Τουρκία, επανέλαβε ότι «δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει ο πυρήνας τους πολιτικής τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Ας κρατήσουμε τις θετικές ενδείξεις, ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, φέρνουμε τουρίστες στα νησιά μας του ανατολικού Αιγαίου, έχουμε κινητικότητα για την Σχολή της Χάλκης».

Για την Βόρεια Μακεδονία, έστειλε νέο μήνυμα στην νέα ηγεσία της χώρας: «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Θα βρεθεί ο πρωθυπουργός της σε μια πολύ άβολη θέση αν επιμείνει σε αυτή την ρητορική όταν συναντηθούμε στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Θα θέσω το θέμα εκεί και θα έχω πολλούς συμμάχους. Τα Σκόπια δεν μπορούν να παίζουν με το θέμα της ονομασίας. Θα έχει μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στις διμερείς της θέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.»

Αναφορικά με την Αλβανία, είπε ότι «μας ενδιαφέρει ο Φρέντη Μπελέρη να μπορέσει να αποφυλακιστεί, να ορκιστεί στο Στρασβούργο στις 16 Ιουλίου και να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v