Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρ ομαδόν κατά του Ν. Ανδρουλάκη και αίτημα για προεδρική εκλογή

Από το «δεν αρέσουμε», «εδώ δεν είναι… ΚΚΣΕ» και «θα έλθει ο Κιμ» (Γιονγκ Ουν), στην ευθεία αμφισβήτηση και στην πρόταξη της προοδευτικής συνεργασίας. Σκληρή απάντηση από τον κ. Ανδρουλάκη για Πόντιους Πιλάτους αλλά και φόβος για «το κρυπτόμενο».

Πυρ ομαδόν κατά του Ν. Ανδρουλάκη και αίτημα για προεδρική εκλογή

Σε μία φράση του Νίκου Ανδρουλάκη, που την είπε όμως για άλλο λόγο, συμπυκνώνονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το αμέσως επόμενο διάστημα: «Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα, δεν γυρνάει πίσω», είπε. Η παρομοίωση αφορούσε τη λέξη «ήττα» που χρησιμοποίησαν τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές στη χθεσινή οκτάωρη, κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ωστόσο περιγράφει αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες, με την αρχή να γίνεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα: προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου, πιθανότατα το φθινόπωρο, με τον κ. Ανδρουλάκη απομονωμένο από μεγάλο τμήμα στελεχών.

Αυτό είναι το ένα συμπέρασμα από όσα ειπώθηκαν χθες. Το δεύτερο αφορά στις απόψεις που πληθαίνουν και διατυπώνονται πλέον φωναχτά, για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Πρόταση που, ως γνωστόν, αποκήρυξε κάθετα η Χ. Τρικούπη τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2023, ζήτησε συνεργασία για προοδευτική κυβέρνηση, βοηθούσης της απλής αναλογικής.

Η φράση του Μιχάλη Κατρίνη στη χθεσινή συνεδρίαση είναι αποκαλυπτική των διεργασιών που συντελούνται (και) στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε 12,7% στο κόμμα του και 14,9% στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13% ή του 15%. Αυτό που προέχει είναι προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης», φέρεται να είπε.

Η τοποθέτησή του έχει το δικό της βάρος, δεδομένου ότι ήταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος επί ενάμιση χρόνο, μέχρι, δηλαδή, να εκλεγεί βουλευτής ο κ. Ανδρουλάκης πέρυσι.

Την εξέλιξη αυτή προέταξαν ή «φωτογράφισαν» πολλά στελέχη, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θα επιταχύνουν την εν λόγω προσπάθεια για «προοδευτική συνεργασία»: είτε εάν εκλεγεί πρόεδρος υποστηρικτής αυτής της ιδέας, όπως ο Χάρης Δούκας, είτε εάν επανεκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης και…διαγράψει όσους επιμείνουν σ' αυτή την προοπτική, όπως προειδοποίησε μέσω της ΕΡΤ.

Το ΚΚΣΕ και… ο Κιμ

Αυτή ακριβώς η προειδοποίηση-απειλή όμως συνέβαλε καθοριστικά στην απομόνωση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς βρέθηκαν απέναντί του στελέχη τα οποία τον είχαν στηρίξει όταν διεκδίκησε την προεδρία αλλά και στη συνέχεια. «Απογοητεύθηκα από τη συνέντευξή σου, αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τη λειτουργία του κόμματος, να προκηρύξεις εκλογές από τη βάση», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Εδώ δεν είναι … ΚΚΣΕ (σ.σ. το κόμμα επί Σοβιετικής Ένωσης) να κάνουμε αναλύσεις με ποσοστά. Οι πολιτικές συγκρίσεις σε καταντούν πολιτικό νάνο, θα γίνουμε οι άταφοι νεκροί του πολιτικού συστήματος», φέρεται να τόνισε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Ο πάλαι ποτέ υποστηρικτής του, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προέταξε «το σχέδιο επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ με σταθμό την εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο», ενώ απαντώντας στις αναφορές του κ. Ανδρουλάκη περί εξωθεσμικών κέντρων, είπε καυστικά, «η συζήτηση περί διαπλοκής χρησιμοποιείται πάντα για τη δημιουργία εσωτερικού εχθρού».

Για «κάλπη αναγέννησης, όσο νωρίτερα και με συμμετοχή τόσο καλύτερα» μίλησε ο Παύλος Γερουλάνος, «η ενότητα δεν χρίζεται με διαγραφές» σημείωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Να τα δούμε όλα από την αρχή και εκλογή προέδρου από τη βάση», συμφώνησε ο πρώην(;) υποστηρικτής του, Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη (Γραμματέας της Κ.Ο. με προεδρική επιλογή) παρέπεμψε στη γνωστή φράση της Μελίνας Μερκούρη «δεν αρέσουμε».

«Είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, αλλά η δική σου συμπεριφορά στη συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική», τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, δηλώνοντας ότι δεν είναι υπάλληλος για να φοβάται απόλυση.

Η πιο καυστική αναφορά ήταν του Φίλιππου Σαχινίδη, αντιδρώντας έντονα με τα περί διαγραφών: «Θα ανοίξει η πόρτα και θα μπει ο Κιμ να δει πώς διοικείς ένα κόμμα χωρίς λειτουργία των οργάνων», είπε, παραπέμποντας στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ενωτικός, όπως αναμενόταν, εμφανίσθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε «να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά και να ηγεμονεύσει η προοδευτική παράταξη», όπως δήλωσε αναχωρώντας από τη Χ. Τρικούπη.

Ο φόβος Ανδρουλάκη για το «κρυπτόμενο»

Οι αναφορές περί «προοδευτικής συνεργασίας» και «προοδευτικής παράταξης» πάντως ενέτειναν την καχυποψία του κ. Ανδρουλάκη, καθώς αποδίδει το εναντίον του μετεκλογικό ξέσπασμα στα σχέδια για νέο φορέα.

Είναι ενδεικτική η φράση που χρησιμοποίησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης, όταν στηλίτευσε την εμμονή στα περί αποτυχίας του κόμματος και στην ανάγκη να γίνει κάτι άλλο: «Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο, όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο».

Το «κρυπτόμενο», κατά τις εκτιμήσεις, είναι ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς ή του προοδευτικού χώρου, καθώς πίσω από τις διεργασίες των ημερών ο κ. Ανδρουλάκης βλέπει συστράτευση στελεχών όπως ο Χάρης Δούκας, με τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συνδρομή του Γιώργου Παπανδρέου.

Γι' αυτό, όπως λέγεται, η μάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι σκληρή όσο ποτέ και το πρώτο δείγμα θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ανδρουλάκης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, επέρριψε ευθύνες στους επικριτές του για την προεκλογική σιωπή τους («Δεν είχατε δει το πρόγραμμα; Κάνατε παρατηρήσεις;»), μίλησε για Πόντιους Πιλάτους («στις συνεδριάσεις δεν έλεγαν τίποτα και τώρα λένε ότι δεν συνεδρίαζαν τα όργανα»), ωστόσο ανέλαβε μερικώς τις ευθύνες που του αναλογούν «για τις δυσλειτουργίες». Με την προσθήκη, «αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v