Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση μόνο εάν το «εμείς» νικήσει το «εγώ»

Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Ενιαία πολιτική ομάδα σοσιαλιστών-αριστερών-πράσινων για Πρόεδρο της Κομισιόν και αποκλεισμό της ακροδεξιάς από θέσεις ισχύος.

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση μόνο εάν το «εμείς» νικήσει το «εγώ»

“Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ”.

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ευθεία θέση στη συζήτηση των ημερών για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, με αφορμή την μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές και τον ακροδεξιό κίνδυνο στην Ευρώπη.

Κλείνοντας τη διήμερη Διάσκεψη που συνδιοργάνωσε το δικό του Ινστιτούτο με το “Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ”, ο κ.Τσίπρας, έχοντας αναφερθεί εκτενώς στην ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, έθεσε το εγχώριο στοίχημα: “Αν η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός”.

Στη λήξη των εργασιών παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο προκάτοχος της Προκόπης Παυλόπουλος - ο “φίλος Προκόπης” όπως τον καλωσόρισε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Ανέφελοι και άγονοι εμφύλιοι”

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ.Τσίπρα για την πολιτική εικόνα στην Ελλάδα:

“Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής, οι πολίτες γύρισαν μαζικά τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα.

Προφανώς δεν φταίει η πολιτική γενικά, όπως ακούγεται συχνά και όχι πάντα αθώα. Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί.

  • Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας.
  • Η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία.
  • Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Οι πολίτες αισθάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν τους αφορά, για πολλούς μάλιστα είναι εχθρική. Και πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα: Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους, όλο το πολιτικό σύστημα, με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης.

Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς, ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες.

Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία”.

Όπως τόνισε μάλιστα σε άλλο σημείο, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους πολίτες “τι θα κερδίσουν εάν κερδίσει η Αριστερά, με την πληθυντική της έννοια, και τι θα χάσουν αν επικρατήσει η Δεξιά”.

“Ενιαία πολιτική ομάδα” στο Ευρωκοινοβούλιο

Για το ανάλογο καθήκον-στοίχημα συνολικά στην Ευρώπη, ο κ.Τσίπρας τόνισε:

“Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας.

Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου, η πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα.

Έτσι ώστε στη διαπραγμάτευση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελεύθερους για τη διακυβέρνηση της Ένωσης την επόμενη πενταετία, για τις κρίσιμες θέσεις, η προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, να μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους από θέση ισχύος:

  • Να εξασφαλίσει προοδευτικό Πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν.
  • Να διασφαλίσει τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από θέσεις ευθύνης.
  • Να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε.

Χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια Ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία υπνοβατεί προς το χείλος του γκρεμού.

Και που περιμένει την επόμενη κρίση για να αναπτύξει τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτήν.

Διότι πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία, πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν”.

Σημειώνεται ότι όλες οι θεματικές συζητήσεις καθώς και οι ομιλίες Τσίπρα-Ζάεφ θα υπάρχουν από αύριο στην ιστοσελίδα intsipras.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v