Τα πρώτα επίσημα δείγματα μετεκλογικής γραφής θα δώσει απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τις πληροφορίες, θα σταθεί στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, έχοντας ήδη αποκλείσει τις “κλειστές” συζητήσεις σε επίπεδο ηγεσιών για συμμαχικά σχήματα.
Ως παράδειγμα ανέφερε χθες τις κοινές προτάσεις νόμου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή την από κοινού κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τα νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών και τις δύο επιπλέον δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή.
Σε ευρύτερο επίπεδο, απέστειλε ήδη επιστολές στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και στους “Πράσινους”, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής δράσης για την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου. Σ' αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ “να συμμετάσχουν μαζί μας σ' αυτή την προσπάθεια”.
Εξαιρεί δε από αυτήν τη Νέα Αριστερά, την οποία καλεί (μετά και την ευρω-εκλογική αποτυχία της) να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ “τις έντεκα κλεμμένες έδρες”. Όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, που έκλεψε έδρες»
Κόντρα με Δ. Τεμπονέρα
Δεδομένης της επιμονής στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση νέου “ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς” από τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά (σ.σ. που θα γίνουν “συνιστώσες” του) ο κ.Κασσελάκης αναμένεται να αποκλείσει την εν λόγω συζήτηση, αλλά και να δείξει την “πόρτα εξόδου” σε όποιον επιμείνει.
“Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τη συλλογικότητα για να κάνουμε κοινωνική αντιπολίτευση, δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία”, είπε χαρακτηριστικά χθες.
Ο Διονύσης Τεπονέρας σήκωσε το γάντι, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του πίσω από την προειδοποίηση, καθώς ήταν ο πρώτος που μίλησε για το νέο σχήμα: “Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”, απάντησε.
Όπως σημειώσαμε χθες, οι τρεις υπέρμαχοι αυτής της μορφής προοδευτικής συμμαχίας, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναμένεται να προτείνουν “στα όργανα” τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος, με αυτό το ερώτημα.
Δεν αποκλείεται να απαντήσει επ' αυτού σήμερα ο κ.Κασσελάκης.
Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη κινήθηκε “κομματικά”, καθώς μίλησε για “συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης”, ωστόσο πρόσθεσε: “Εγώ, ως μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό”.