Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωεκλογές: Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η Μελόνι

Κρίσιμη ψηφοφορία για το ποιοι θα αναλάβουν τα βασικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ. Πώς μπορεί να επηρεάσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας. Το φλερτ της προέδρου της Κομισιόν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Η επάνοδος Τουσκ και η αντι-ρωσική ρητορική.

Ευρωεκλογές: Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η Μελόνι

Η έλλειψη της λεπτομερούς πληροφόρησης στους Eυρωπαίους πολίτες για το τι ακριβώς αποφασίζει η ψήφος τους, αποτελεί την μεγάλη «ελπίδα» κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα ήθελαν να συνεχίσουν να καταρτίζουν ατζέντες και αποφάσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τον λαό.

Κάποιοι πολίτες θεωρούν ότι ψηφίζουν πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή. Κάποιοι άλλοι ψηφίζουν εθνικά και κομματικά. Δηλαδή, ψηφίζουν το ίδιο κόμμα με αυτό που υποστηρίζουν στις εθνικές τους εκλογές.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η πραγματική δύναμη της ψήφου τους δεν αφορά μόνο στους νέους ευρωβουλευτές αλλά και στις «καρέκλες» των Βρυξελλών για τις οποίες αναμένεται να δοθεί φέτος μεγάλη μάχη. Πρόκειται για την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την προεδρία της Ευρωβουλής.

Μέχρι τώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως πρώτο στις ψήφους, αποφάσιζε ποιος θα έπαιρνε την καρέκλα της Κομισιόν, με τις απαραίτητες βέβαια διαβουλεύσεις και συμμαχίες. Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι έδρες κατανέμονται ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας, με τη Γερμανία να έχει τις περισσότερες (96 έδρες) ακολουθούμενη από τη Γαλλία (81), και την Ιταλία (76).

Φέτος όμως, το ΕΛΚ αναμένεται να έχει απώλειες, όπως και τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα. Με αποτέλεσμα η ακροδεξιά, στην οποία προβλέπεται να στραφούν κυρίως οι νέοι, να παίζει σημαντικό ρόλο για το ποιος θα πάρει τελικά τις καρέκλες, αλλά και το ποιοι θα αποτελέσουν μια ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν Φον Ντερ Λάιεν

Το λεγόμενο ευρωπαϊκό «βαθύ κράτος», καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την συνέχιση της θητείας Φον Ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν ώστε να συνεχιστεί η παρούσα γεωστρατηγική πολιτική.

Ενόψει των αμερικανικών εκλογών και λόγω αδυναμίας του προέδρου Τ. Μπάιντεν οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την ΕΕ να μπει μπροστά και να επιβάλει μόνιμες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έχουμε αποκαλύψει επίσης ότι η Κομισιόν, ετοιμάζει προτάσεις ώστε τα 422 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) να διοχετευθούν τώρα σε «Άμυνα και Ασφάλεια» (Security and Defense) της ΕΕ στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ευρω-οικονομία σε πολλούς τομείς και αναλυτές λένε ότι θα αποτελέσει το Βατερλό της ΕΕ, η ΕΕ φαίνεται πως ετοιμάζεται για ένα νέου τύπου «Ψυχρό Πόλεμο» που σιγά-σιγά θα διαχωρίζει την Ανατολή από τη Δύση.

Επιπλέον, για να συνεχίσει τη συγκεκριμένη ροή των αποφάσεων η πρώην υπουργός άμυνας της Γερμανίας ,κ. Φον Ντερ Λάιεν φέρεται να έχει διαμηνύσει σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι το project «Άμυνα και Ασφάλεια» θα υλοποιηθεί και ότι ο επόμενος στόχος των κυρώσεων θα αφορά την Κίνα. Τόσο που φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί ακόμα και με κόμματα της άκρας δεξιάς, γεγονός που επικρίθηκε από πολιτικούς της αντιπάλους και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Γέφυρες προς τη Μελόνι

Το Politico, για παράδειγμα, έγραψε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέρασε ένα χρόνο ρίχνοντας, όχι και τόσο προσεκτικές, γέφυρες προς την Ιταλίδα πολιτικό Τζόρτζια Μελόνι ως πιθανό εταίρο της. Όμως, την παραμονή των ευρωεκλογών, οι κεντροαριστεροί εταίροι του συνασπισμού της φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες απειλούν να την εμποδίσουν από μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, εάν συνεργαστεί με τη Μελόνι.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν έκανε τα ανάλογα βήματα προς τη Μελόνι, για μια συμμαχία που θα αποτελούσε μια ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη στις Βρυξέλλες.

«Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια γέφυρα με τους σκληροπυρηνικούς δεξιούς, η φον ντερ Λάιεν εκτέθηκε στην κριτική της κεντροαριστεράς», δήλωσε ο Λέο Γκορέτι του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Ρώμης στο Politico. "Της έδωσε ένα πολιτικό προφίλ, το οποίο μπορεί να μην είναι ελκυστικό για τους συμμάχους της”, σημειώνοντας ότι η πρόεδρος της Κομισιόν πέρασε αρκετό καιρό στην Ρώμη συμμετέχοντας σε διάφορα φόρα μαζί με την Μελόνι.

«Ήταν ένα κλασικό παράδειγμα τού να κρατάς τους φίλους σου κοντά και τους πιθανούς εχθρούς σου πιο κοντά», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Γιατί; Επειδή μια συμμαχία Λεπέν και Μελόνι θα έκαναν την ζωή του όποιου νέου προέδρου της Κομισιόν, και της Ευρωβουλής «κόλαση» προκαλώντας μπλοκ σε αποφάσεις.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν έχει αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό ECR, το οποίο περιλαμβάνει το κόμμα της Μελόνι. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ECR όμως είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικά και στέκονται πιο δεξιά από τους κεντρώους της Φον Ντερ Λάιεν.

Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, που αποτελούν μέρος του σημερινού συνασπισμού της Φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην πρόεδρο της Επιτροπής για τη στάση της να μην αποκλείσει την ακροδεξιά. Τόσο πολύ που έχουν απειλήσει να τορπιλίσουν μια δεύτερη θητεία εάν επιλέξει να συνεργαστεί με τη Μελόνι ή το ECR.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει πολλά «φάουλ» στη φαρέτρα της. Από την παραδοχή της ότι αποφάσισε για τα εκατομμύρια εμβόλια Pfizer για την Covid-19, μέσω γραπτών μηνυμάτων κατά τις καλοκαιρινές της διακοπές μέχρι και την επίθεση φιλίας με την Μελόνι. Μάλιστα, όταν επισκέφτηκε (ξανά) τη Ρώμη πριν από μερικές εβδομάδες ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΚ , του κόμματος της δηλαδή, απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις μαζί της.

Ακόμα και μέσα στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών της Ιταλίας υπήρξαν έντονες συζητήσεις σχετικά με την αποστασιοποίηση από τη Φον Ντερ Λάιεν. Η Μελόνι, από την άλλη, προσπαθεί να κρατήσει ικανοποιημένη τη βάση της χωρίς να επιτεθεί στη Φον Ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Μελόνι είπε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των αφύσικών και αντιπαραγωγικών πλειοψηφιών». Δεν κατονόμασε όμως άμεσα τη Φον Ντερ Λάιεν, αν και η αναφορά αφορούσε σε μεγάλο βαθμό τον συνασπισμό που στήριξε την πρόεδρο της Επιτροπής στην πρώτη θητεία της στις Βρυξέλλες.

Η Μελόνι δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις των Βρυξελλών, και μέχρι τώρα παίζει σωστά τα χαρτιά της. Μετά με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη και το ετήσιο έλλειμμά της υπερβαίνει το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ευρισκόμενη σε τροχιά δημοσιονομικής σύσφιξης, αργά ή γρήγορα η Ιταλία θα έρθει αντιμέτωπη με την Κομισιόν και γι’ αυτό η Μελόνι θέλει να «μαζέψει» όση διαπραγματευτική δύναμη μπορεί. Θα ήθελε να βάλει την Ιταλία στο ίδιο «καθεστώς» που είναι η Γαλλία, δηλαδή να πέφτει πάντα στα μαλακά.

Η Μελόνι θα ήθελε επίσης να υψώσει «τοίχο» γύρω από τα Ιταλικά σύνορα ως μέτρο απώθησης λαθρομεταναστών. Και θα ήθελε να το κάνει χωρίς την «μουρμούρα» των Βρυξελλών. Γι’ αυτό τον λόγο Μελόνι κοιτάζει τόσο προς την πρόεδρο της Κομισιόν, όσο και προς την Μ. Λεπέν.

Όλοι παραδέχονται, πάντως, ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατάφερε να σπάσει τα πρωτεία του γαλλογερμανικού άξονα που συνήθως αποφάσιζε τελικά ποιοι θα κάτσουν στις Βελγικές καρέκλες.

Όσο η ψήφος των νέων πάει προς την ακροδεξιά, τόσο η Μελόνι θα αποκτά έλεγχο, και θα επιχειρήσει να στρέψει την ευρωπαϊκή ατζέντα προς τα εκεί. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο γαλλογερμανικός άξονας έχει αποδυναμωθεί καθώς Μακρόν και Σολτς δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων, ούτε συμφωνούν σε σημαντικά θέματα. Και όσο αυτοί οι δύο πολιτικοί συγκρούονταν τόσο «ανεβαίνει» η διαπραγματευτική ισχύς της Μελόνι η οποία πιστώνεται ότι κατάφερε να πείσει τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν να υπογράψει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Ανεπισήμως είναι κατά διαστήματα και συνομιλήτρια με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν.

Ο Νότος ζητά «καρέκλες»

Αρκετά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ έκαναν λόγο για άνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από πλευράς δυναμικής στις πολιτικές αποφάσεις. Έβαλαν κυρίως πλάτη στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Και τώρα ήρθε η ώρα να ζητήσουν ισχυρά χαρτοφυλάκια θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η Μελόνι που διεκδικεί δύναμη και παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από έξι μήνες στην πρωθυπουργία της Πολωνίας, με κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, διεκδικεί επίσης το δικαίωμα της παρέμβασης. Όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει πολλά από την προεκλογική του ατζέντα.

Με λίγες ώρες να απομένουν μέχρι τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Πολωνία, το εθνικο-συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) με αρχηγό τον αντίπαλο του Τουσκ, Ζ. Καζίνσκι, ξεπέρασε το κακό ξεκίνημα της εκστρατείας του και προηγείται ξανά στις δημοσκοπήσεις.

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του για τις εκλογές της Κυριακής, ο Τουσκ επέλεξε μια δοκιμασμένη στρατηγική, την αντι-Ρωσική. Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην Βαρσοβία, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας νίκης των φιλορωσικών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

«Πιστέψτε με, για το Κρεμλίνο, η πολιτική κατάκτηση των Βρυξελλών θα ήταν πιο σημαντική από την κατάληψη του Χάρκοβο», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να κοιμηθούμε, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας».

Εδώ και εβδομάδες, ο Τουσκ οδηγεί την προεκλογική του εκστρατεία ως αντιπαράθεση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Κατηγόρησε την εθνικο-συντηρητική αντιπολίτευση της Πολωνίας υπό τον Καζίνσκι ότι έκανε συμφωνία με τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ορμπάν στην Ουγγαρία και της Λεπέν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας της Πολωνίας υποπτεύονται ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από πολλές πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις στη Βαρσοβία και σε ολόκληρη τη χώρα, με πιο πρόσφατη αυτή στο ότι Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP). Οι χάκερ κατάφεραν να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας της υπηρεσίας και δημοσίευσαν μια αναφορά που ισχυριζόταν ότι 200.000 Πολωνοί έφεδροι θα κινητοποιούνταν και θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές λοιπόν, φτάνει πολύ μακριά και εμμέσως δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να παρέμβουν στην ατζέντα των συζητήσεων. Φτάνει να έχουν την ανάλογη ενημέρωση για τις προεκτάσεις της ψήφους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v