Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Αναμένεται φιρμάνι Ερντογάν

Πολιτικά και νομικά βήματα για την επαναλειτουργία της σχολής μετά από 50 χρόνια επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, ωστόσο η τελική απόφαση «ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Αναμένεται φιρμάνι Ερντογάν

Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν, σε σημερινή (3/6) συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και οι όποιες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δηλώσεις του έρχονται σε συνέχεια σχετικού σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Karar και της επίσκεψης του ιδίου την προηγούμενη εβδομάδα στη Σχολή.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις: Η πολιτική διάσταση καθορίστηκε από κοινού από τον κ. πρόεδρο και τον υπουργό που διαχειρίζεται την εξωτερική μας πολιτική. Αυτοί θα πάρουν τις αποφάσεις κι εμείς θα τις υλοποιήσουμε».

Ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, είπε, θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από άποψη εφαρμογής της κοσμικότητας».

Συνεχίζοντας ο Τεκίν διευκρίνισε: «Ο πρόεδρος μας ζήτησε να διεξάγουμε έρευνα σχετικά με πιθανές μεθόδους ή διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Αναφερόμενος στο ιστορικό υπόβαθρο που επικαλείται η Τουρκία σε σχέση με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Μιλάμε για ένα ίδρυμα που εκπαίδευε ιερείς για τις μειονότητες ορισμένων θρησκειών που ζούσαν στην οθωμανική επικράτεια μετά το 1844. Αναμφίβολα, το ζήτημα έχει διαφορετικές πολιτικές διαστάσεις στον χριστιανικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της Περεστρόικα και της Γκλάσνοστ.

»Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται στην Τουρκία, έχουμε μπροστά μας το άρθρο 40 της Λωζάννης και, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, οι διεθνείς συμβάσεις είναι υπεράνω των νομικών ρυθμίσεων.

»Υπάρχει μια απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το πραξικόπημα -προνουντσιαμέντο- της 12ης Μαρτίου.

»Στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να σχετίζεται ευθέως με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν μόνο κάποιες ερμηνείες που αναφέρονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπήρχαν εκείνη την εποχή, επομένως έκλεισε βάσει μιας ερμηνείας, ή με βάση την πολιτική συγκυρία της εποχής».

Ο Γιουσούφ Τεκίν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 29 Μαΐου: « Με εντολή του προέδρου μας πήγαμε να αναλύσουμε τι μπορεί να γίνει σε νομική βάση, και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τους αρμόδιους εκεί».

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «υπάρχει ένα ανοιχτό λύκειο, δηλαδή ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργεί νόμιμα εκεί. Δεν υπάρχουν μαθητές, ωστόσο είναι ανοιχτό».

Στη σημερινή της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Karar, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος ηγείται των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή και συναντήθηκε με τις αρμόδιους και έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για το θέμα. Η επαναλειτουργία της Σχολής, σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του «δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων» που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου.

«Το αίτημα για επαναλειτουργία της Σχολής, που παραμένει κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια, έχει τεθεί κατά καιρούς και μια νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εκπονεί ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμα της Σχολής. Στο πλαίσιο των εργασιών που συντονίζει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, διερευνώνται τα νομικά και πολιτικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ο Τεκίν πραγματοποιεί επίσης ορισμένες συναντήσεις για το θέμα», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Karar, το θέμα τέθηκε ξανά κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο δημοσίευμα της Karar σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στις 13 Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είχε επίσης στην ατζέντα του τη Θεολογική Σχολή. Αναφέρεται ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “Καθημερινή” την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης: “Εργαζόμαστε για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση από τη γείτονά μας όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της εκπαίδευσης η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα”».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v