Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Κινήσεις με στόχο να… δαμάσει την ακρίβεια

«Ακονίζονται τα μαχαίρια» για την προ ημερησίας συζήτηση - μάχη της Βουλής. Η επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν και το μέτωπο με τις πολυεθνικές. Τα στοιχεία της Eurostat και η απόρριψη μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Κυβέρνηση: Κινήσεις με στόχο να… δαμάσει την ακρίβεια

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίζει την μακρά περιοδεία του στην Βόρεια Ελλάδα (σήμερα θα είναι στην δυτική Μακεδονία), ωστόσο ήδη στο μυαλό του έχει και την μάχη της Βουλής, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Αφορμή είναι η σχετική πρόταση που έχει υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο να θεωρείται πάντως ότι θα είναι μια εφ’ όλης της ύλης διασταύρωση των πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η ακρίβεια και η οικονομία γενικότερα, άλλωστε, είναι από τα θέματα που κρίνουν τις επιλογές των ψηφοφόρων («οι πολίτες ψηφίζουν με τις… τσέπες», σύμφωνα με έμπειρο κοινοβουλευτικό) και ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε έναν ακόμα απολογισμό του κυβερνητικού έργου επί του θέματος.

Ανάμεσα στα άλλα, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην «έξωθεν προέλευση» της ακρίβειας, ενώ εδώ και λίγα 24ωρα -όπως αναφέρει στενός συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη- αυτός έχει στην φαρέτρα του ένα ακόμα «όπλο»: την επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αντιμετώπιση του φαινομένου πολλές πολυεθνικές να παίζουν «παιχνίδια» και να τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.

Με την επιστολή του, σημειώνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει δύο πράγματα:

Αφενός το ζήτημα των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών στα ίδια επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία. Αφετέρου την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των «Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών», όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες.

Όπως τόνισε στην ομιλία του στον ΣΕΒΕ χθες το απόγευμα, «είναι ένα θέμα το οποίο αδικεί κάποιες χώρες της Ένωσης, αλλοιώνει τον ανταγωνισμό, αλλά τελικά τροφοδοτεί και τον πληθωρισμό συνολικά στην ήπειρό μας. Γιατί δεν γίνεται πολυεθνικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες, να ακολουθούν σημαντικά διαφορετικές πολιτικές τιμών ανά χώρα με βάση μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Αλλά με βάση ενιαίους κανόνες που μόνο η Ευρώπη μπορεί να επιβάλλει στους διεθνείς κολοσσούς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό».

Πρωτοβουλίες υπέρ καταναλωτών

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και υπενθυμίζουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται διαρκώς για να μειωθούν οι επιπτώσεις και να προστατευτούν οι καταναλωτές. Ανάμεσά τους, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η μείωση των φόρων, οι παρεμβάσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ.  Ήδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 19 εκ. ευρώ.

Από την άλλη απορρίπτουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ε.Ε. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου (στην ΕΡΤ), που επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat για «του λόγου το αληθές». Όπως είπε, αυτά δείχνουν ότι «συνολικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 15,5% στην πενταετία, από το 2019 ως το 2023, στην Ελλάδα. Και, κατά 23,3% στην ΕΕ των "27". Συνεπώς ως προς το συνολικό δείκτη πληθωρισμού έχουμε πετύχει μια καλύτερη απόδοση». Όσον αφορά τα τρόφιμα, κατά τον ίδιο, «έχουμε την ακριβώς ίδια αύξηση στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η αύξηση είναι σημαντική, είναι 33%».

Όσον αφορά πάντως το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για μία ακόμη φορά χθες, το απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης. «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», σημείωσε, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναφερόμενος και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή.

Από την άλλη, άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 – επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v