Σημαντικό για τα εθνικά μας θέματα και δη τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και την Αλβανία, αναμένεται το διήμερο της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας.
Για την πρώτη μέρα προγραμματίζεται ο ερχομός του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, για να μιλήσει σε συμπατριώτες του μετανάστες ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025, ενώ την επομένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν.
Και τα δύο γεγονότα θα εξελιχθούν σε μια… ανήσυχη περίοδο μεταξύ της Ελλάδας και των δύο γειτονικών χωρών, με το καθένα από αυτά να έχει προφανώς διαφορετικές παραμέτρους, ωστόσο αμφότερα να εγκυμονούν κινδύνους και να απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.
Κατ’ αρχάς η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, δεν θα συναντηθεί με κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο τελεί στη σκιά της υπόθεσης Μπελέρη. Του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο οποίος -προφανώς όχι συμπτωματικά- την Κυριακή συμπληρώνει ένα χρόνο φυλάκισης από τις αλβανικές αρχές.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, διαμηνύει ότι σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει την επίσκεψη, αρνούμενο να συμμετάσχει στη διοργάνωσή της ή στην εύρεση χώρου γι’ αυτήν, ωστόσο -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- δεν μπορεί και να απαγορεύσει τη συνάθροιση.
«Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ για το protothema.gr, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η υπόθεση Μπελέρη έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Το ζήτημα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό, καθώς αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη. Και αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ενταξιακή πορεία των Τιράνων.
Το ελληνικό μικροσκόπιο θα βρίσκεται πάντως σε όσα θα πει ο Αλβανός πρωθυπουργός στους συμπατριώτες του και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια.
«Εργαλειοποιεί τη θρησκεία»
Όσον αφορά την ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα τη Δευτέρα, διεξάγεται εν μέσω μιας σειράς τουρκικών προκλήσεων, με τελευταία και πιο ηχηρή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.
«Στα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να μπορεί κανείς να βλέπει την ιστορία με πολύ μεγαλύτερη γενναιοδωρία για να μην εργαλειοποιεί τη θρησκεία», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο.
Απαντώντας στις φωνές που ζητούν να ακυρώσει την επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την κάθετη διαφωνία του. «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε.
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, επισημαίνουν ότι από τις βασικές θέσεις τους δεν έχουν παρεκκλίνει ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, ωστόσο τελευταία έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο θετικής ατζέντας.
Αναφέρουν ως παραδείγματα το μεταναστευτικό, καθώς έχουν εκμηδενιστεί οι ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο, τα δέκα νησιά του Αιγαίου, που με τη διευκόλυνση της βίζας έχουν δει πολύ σημαντικά έσοδα, αλλά και στον περιορισμό (έως και εκμηδενισμό) των παραβιάσεων στο Αιγαίο.