Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Γιατί ζητάω πρόωρες εκλογές

Τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Γιατί ζητάω πρόωρες εκλογές

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές επαναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: 

Απορούν και εξίστανται στην κυβέρνηση, γιατί λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική τους νίκη στις εθνικές εκλογές η αντιπολίτευση τολμά να ζητάει νέα προσφυγή στις κάλπες. Η αλαζονεία του 41% τούς εμποδίζει να αντιληφθούν ότι τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα δεν γνώριζαν οι πολίτες τον Ιούνιο του 2023 για κορυφαία ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο τους.

Σε σχέση με το έγκλημα των Τεμπών, κατ’ αρχάς οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν ότι λίγες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα κάποιοι αλλοίωσαν το περιεχόμενο του διαλόγου του σταθμάρχη, για να ενισχύσουν το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους. Τώρα γνωρίζουν ότι υπήρξε μοντάζ, ότι το παραποιημένο ηχητικό προωθήθηκε πάραυτα σε φιλοκυβερνητικό μέσο ενημέρωσης και από εκεί προβλήθηκε παντού, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε πολιτικά τον αλλοιωμένο διάλογο για να βγάλει μέσα σε λίγες ώρες ετυμηγορία ότι το έγκλημα οφείλεται «αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος». Σήμερα γνωρίζουμε ότι η Εισαγγελία κατέσχεσε τον σκληρό δίσκο από τον ΟΣΕ για να διερευνήσει την υπόθεση.

Επίσης, οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν ότι ο τόπος του δυστυχήματος μπαζώθηκε ακαριαία. Δεν γνώριζαν ποιος έδωσε την εντολή, στοιχείο που διερευνά η δικαιοσύνη. Δεν γνώριζαν εάν η αμαξοστοιχία μετέφερε παρανόμως εύφλεκτα υλικά (ξυλόλιο κ.α.), πράγμα που σήμερα δεν αμφισβητείται. Τον Ιούνιο γνώριζαν μόνο τη δήλωση του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη στον Alpha μετά το δυστύχημα, στις 22 Μαρτίου 2023: «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία». Μπορεί σήμερα, ένα χρόνο μετά, να επαναλάβει την ίδια δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τον προκαλώ να το πράξει!

Περαιτέρω, οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν ότι η κυβέρνηση θα αρνηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κι ότι θα επιλέξει τόσο ξεδιάντροπα τον δρόμο της συγκάλυψης του εγκλήματος. Δεν το γνώριζαν ούτε οι συγγενείς των θυμάτων, ούτε το ενάμισι περίπου εκατομμύριο των πολιτών που υπογράφουν το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού. Σήμερα το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι η αλληλεγγύη των πολιτικών τζακιών είναι πάνω από την αναζήτηση της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης. Γνωρίζουν ότι Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής και Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης.

Δεύτερο θέμα στο οποίο έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021 (και δυστυχώς υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ), ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πλέον θεμελιωθεί και με απόφαση ενός Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία δεν υπήρχε τον Ιούνιο του 2023. Είναι διαφορετικό να υποψιάζεσαι ότι ένας νόμος φτιάχτηκε για να μπορεί το Μαξίμου να παρακολουθεί όποιον θέλει χωρίς συνέπειες, από το να τεκμηριώνεται ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Τώρα οι πολίτες δεν υποψιάζονται. Γνωρίζουν.

Τρίτο μείζον θέμα το οποίο έχει ανακύψει είναι η διαρροή προσωπικών δεδομένων ομογενών ψηφοφόρων από το υπουργείο Εσωτερικών στο κόμμα της ΝΔ. Προφανώς οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν τον Ιούνιο του 2023 αυτό που συνέβαινε πίσω από την πλάτη τους. Ότι, δηλαδή, η ΝΔ, με αρχηγό Μητσοτάκη και γραμματέα τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, είχε πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα. Τώρα το γνωρίζουν άπαντες. Και οι «εισαγόμενοι» -έτσι αποκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμάς τους ομογενείς που συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας μας- και όλοι οι άλλοι. Οι οποίοι δικαίως διερωτώνται ποιοι και πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα θεσμικά ζητήματα στα οποία ο χρόνος από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 μέχρι σήμερα μοιάζει «αιώνας». Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που καθορίζουν τη σημερινή πραγματικότητα και δικαιολογούν την ανάγκη διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Βασικό θέμα στο οποίο η συσσωρευμένη εμπειρία του σήμερα διαψεύδει παταγωδώς τις κούφιες υποσχέσεις του χθες είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τον Ιούνιο του 2023, οι ψηφοφόροι γνώριζαν αυτό που έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα: ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη» και ότι η Ελλάδα συνιστά ένα «οικονομικό θαύμα», το οποίο μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την επανεκλογή Μητσοτάκη. Τι γνωρίζουν σήμερα, με βάση τα στοιχεία και τους αριθμούς που προκύπτουν από τη Eurostat;

Πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ σε κατά κεφαλήν εισόδημα και αγοραστική δύναμη ανάμεσα στους «27», ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών στις οποίες αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Τρίτον, ότι στις τιμές των τροφίμων έχουμε σχεδόν διπλάσια αύξηση στην Ελλάδα έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Τέταρτον, ότι πάνω από ένας στους τέσσερις διαβιώνει στη χώρα μας κάτω από το όριο της φτώχειας. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 26,1% του πληθυσμού της Χώρας (2.658.400 άτομα). Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%).

Πέμπτον, ότι η Ελλάδα έχει γίνει ο παράδεισος της ασυδοσίας του τραπεζικού ολιγοπωλίου. Καταχρηστικές τραπεζικές πρακτικές, όπως το ρεκόρ διαφοράς μεταξύ υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων και μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων καθώς επίσης και αφορολόγητα κέρδη με τον αναβαλλόμενο φόρο. Υπερκέρδη και ελάχιστη συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

Έκτον, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα προεκλογικά, ότι δεν θα αυξανόταν αλλά θα μειωνόταν η φορολόγηση στα μικρομεσαία στρώματα. Η σημερινή πραγματικότητα είναι η επιβολή κατώτατου τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο θέμα στο οποίο τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά από τον Ιούνιο του 2023 είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει ήδη μέσα σε εννιά μήνες τρεις υπουργούς Προστασίας του Πολίτη (Μηταράκης, Οικονόμου, Χρυσοχοΐδης) και θα είχε ήδη διορίσει τον τέταρτο, αν είχε το θάρρος να αποπέμψει τον σημερινό υπουργό κι αν βρισκόταν και κάποιος πρόθυμος να αναλάβει το χάος που έχουν δημιουργήσει στον κρίσιμο αυτό τομέα. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την οργή για αυτά που συνέβησαν μέσα κι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Τώρα πια ο λαός γνωρίζει και απαιτεί πραγματική κάθαρση στην Ελληνική Αστυνομία. Καρατομήσεις και όχι μεταθέσεις για τους υπεύθυνους, παραιτήσεις και όχι δικαιολογίες από τους πολιτικούς προϊσταμένους.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, βουτηγμένη στην οικογενειοκρατία, την αλληλεγγύη των πολιτικών τζακιών, τη συγκάλυψη, τη διαφθορά, την ανασφάλεια, την οικονομική αβεβαιότητα και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τώρα οι πολίτες γνωρίζουν, γι' αυτό είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος στην αλαζονεία και στον κατήφορο.

Οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μάς δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φλερτάρει με το Grexit από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα είναι μια ιερή υπόθεση και δεν μπορούμε να την αφήσουμε έρμαιο σε αυτούς που παίζουν μαζί της, για να κρατηθούν στην εξουσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v