Σκέψεις για «πράσινο ομόλογο» από τον Δήμο Αθηναίων

«Η κλιματική ουδετερότητα της Αθήνας μπορεί να κοστίσει έως και 30 δισ.», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ν. Χρυσόγελος. Πρώτος στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης τα σχολεία, στα οποία «δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση».

Σκέψεις για «πράσινο ομόλογο» από τον Δήμο Αθηναίων

«Ένα σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα της Αθήνας , εκτιμώ ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 και σίγουρα για ένα Δήμο, το ποσό αυτό είναι τεράστιο για αυτό και πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία, πιθανόν ένα πράσινο ομόλογο θα ήταν μια λύση, ο Δήμαρχος κ. Χάρης Δούκας ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο και το έχουμε συζητήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος, αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας στο Δήμο Αθηναίων , μιλώντας στο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση των κτιρίων Buildings Energy Efficiency Conference που διοργάνωσε η Boussias events.

Ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε ότι ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. «Η αλήθεια είναι ότι ψάχνουμε αρχικώς για τα σχολεία κι αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα. Όταν έχεις παραπάνω από 300 σχολεία και πολλά από αυτά δεν είναι ενεργειακά αποτελεσματικά και την ίδια στιγμή θα πρέπει να κάνεις ενεργειακή αναβάθμιση. Πολλά σχολεία στο Δήμο μας έχουν πολλά προβλήματα, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση. Το ίδιο ακριβώς θέμα αφορά και τα κτίρια του Δήμου» σχολίασε ο κ. Χρυσόγελος, ωστόσο διευκρίνισε ότι η πρόκληση για τον Δήμο είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Βέβαια εάν μιλάγαμε μόνο για τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια θα ήταν εύκολο. Το ζήτημα είναι όταν έχεις στην Αθήνα χιλιάδες κτίρια μπορεί να είναι και 100.000 κτίρια. Για τόσα πολλά κτίρια όμως θα πρέπει να βρεις τον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ταμείο, το οποίο όχι με γραφειοκρατικό τρόπο να βοηθάει στις ενεργειακές αναβαθμίσεις» διευκρίνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στα σχέδια που πρόκειται να καταθέσει ο Δήμος στην Κομισιόν που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για την ενεργειακή ουδετερότητα της πρωτεύουσας. «Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 θα πρέπει να έχουμε καταθέσει τρία σχέδια στην Κομισιόν που είναι πολύ σημαντικά. Το ένα σχέδιο αφορά πως μπορούμε να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2030». Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει σε έξι χρόνια από σήμερα να σημειωθεί μείωση των εκπομπών έως 80% στην αθηναϊκή πρωτεύουσα. «Θα έλεγα ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση και μία ευκαιρία, γιατί η κλιματική ουδετερότητα είναι μια ευκαιρία να αλλάξει η οικονομία , είναι μια ευκαιρία να κάνεις την πόλη πιο πράσινη. Η κλιματική ουδετερότητα αφορά εμάς που ζούμε στην Αθήνα» εξήγησε ο κ. Χρυσόγελος, τονίζοντας ότι η πρόκληση αυτή μπορεί να έχει πολλές θετικές εξελίξεις για την Αθήνα. Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στο δεύτερο σχέδιο που πρέπει να καταθέσει ο Δήμος. «Είναι το επενδυτικό σχέδιο, όταν έχεις κάποιους στόχους θα πρέπει να πεις πως θα τους πετύχεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων.

Τέλος ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε ότι ο Δήμος προκειμένου να επιτύχει τους στόχους για την ενεργειακή ουδετερότητα θα πρέπει να ζητήσει την κοινωνική συνδρομή.

«Δημιουργούμε δύο θεσμούς συμμετοχικούς, ο ένας είναι το κλιματικό Forum Αθήνας στο οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους κοινωνικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών και πανεπιστημιακών φορέων, έτσι ώστε όλα αυτά που ζητάνε να γίνουν μέσα από μια διαβούλευση, το δεύτερο είναι ότι θα δημιουργήσουμε μια κλιματική συνέλευση. Μέχρι σήμερα οι νέοι δεν καλούνται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων ή στη διαμόρφωση αυτών. Για αυτό δημιουργούμε την κλιματική συνέλευση νέων που θα επιτρέπει την απευθείας συμμετοχή των νέων στη διαδικασία διαβούλευσης» ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v