Με ποια στρατηγική προσέρχονται στην τριήμερη συζήτηση οι γαλάζιοι βουλευτές

Η βουλευτική ασυλία Καραμανλή και οι κατηγορίες για «μπάζωμα». Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Τι απαντούν στα περί «συγκάλυψης».

Με ποια στρατηγική προσέρχονται στην τριήμερη συζήτηση οι γαλάζιοι βουλευτές

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην κυβέρνηση από την εξέλιξη της χθεσινής, πρώτης μέρας της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οι υψηλοί τόνοι αναμενόμενοι, όπως και η σφοδρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον τόνο για την κυβερνώσα παράταξη να δίνει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Παρέχοντας το στίγμα των προθέσεων των βουλευτών της ΝΔ που θα μιλήσουν το επόμενο διήμερο, μέχρι και την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο κ. Βορίδης  εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι θέλει «να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο» και απέρριψε τις καταγγελίες της περί «συγκάλυψης». Οι μόνοι υπουργοί που μίλησαν χθες ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας (Μεταφορών και Υποδομών) και Δημήτρης Καιρίδης (Μετανάστευσης και Ασύλου), σήμερα θα τοποθετηθούν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους, αλλά και ο πρώην υπουργός, Κώστας Καραμανλής, ενώ αύριο τη διαδικασία θα κλείσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός.

Η στρατηγική με την οποία προσέρχονται στο βήμα της Βουλής οι γαλάζιοι βουλευτές (79 συνολικά, εκτός των υπουργών) οριστικοποιήθηκε κατά τις χθεσινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κ.Ο. της ΝΔ. Η μεγαλύτερη έμφαση προφανώς θα δοθεί στην τραγωδία των Τεμπών, με τους βουλευτές να έχουν προετοιμαστεί να εξηγήσουν γιατί δεν αίρεται η βουλευτική ασυλία του Κώστα Καραμανλή και γιατί δεν αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για ποιο λόγο δεν μπορεί να προκύψει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της σύμβασης 717 και του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, καθώς και γιατί δεν μπορούν να σταθούν οι κατηγορίες περί «μπαζώματος».

Έντονη θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου η γαλάζια κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το ζήτημα από την πρώτη στιγμή μιλώντας για δήθεν συγκάλυψη», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός. «Από τη μία, έχουμε τον απόλυτο συντονισμό του κ. Ανδρουλάκη με το συγκεκριμένο μέσο, που αναπαρήγαγε με τον τρόπο που το έκανε, μια ξαναζεσταμένη είδηση με έναν τίτλο που ουσιαστικά παραποιεί και την ουσία της "είδησης", άρα μιλάμε για fake news. Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Κασσελάκη να προσπαθεί να δείξει πιο δυναμικός από τον κ. Ανδρουλάκη και να μιλάει ακόμη και για επιτηρητές στις εκλογές», ανέφερε.

Σειρά ερωτημάτων

Ειδικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση τον ταυτίζει με τον εκδοτικό όμιλο του Βαγγέλη Μαρινάκη, στον οποίο ανήκει και η εφημερίδα «Το Βήμα» με το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη: «Και προφανώς αυτά τα συμφέροντα, που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί χώροι, όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα. Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι. Ταυτίζονται, τουλάχιστον ταυτίζονται, με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό και κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας».

Στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει, στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν μια σειρά ερωτημάτων: «Ποια είναι η συγκάλυψη; Πού υπάρχει συγκάλυψη; Ποιο από τα κόμματα που μας καταγγέλλουν για συγκάλυψη διατύπωσε συγκεκριμένες κατηγορίες και εμείς προσπαθήσαμε να τις συγκαλύψουμε; Τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Σ’ όλες τις δικαστικές υποθέσεις. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη ερευνά τα πάντα και τους πάντες. Παίρνει μαρτυρικές καταθέσεις, ζητάει έγγραφα, πραγματογνωμοσύνες και δεν εξαιρεί κανέναν από τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών. Ερευνά τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου. Έρχεται, λοιπόν, κάποια στιγμή η Δικαιοσύνη σ’ όλες τις υποθέσεις και απευθύνει αιτήματα και ερωτήματα, συντάσσει κατηγορητήρια. Εδώ, λοιπόν, που είναι το κατηγορητήριο; Ποια είναι η συγκάλυψη;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v