Χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα συζητηθεί το πόρισμα της ΝΔ, καθώς αυτό εγκρίθηκε από την Εξεταστική λόγω πλειοψηφίας, το οποίο κάνει λόγο για ανθρώπινο λάθος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναδείξουν τα στοιχεία των δικών τους πορισμάτων, με έμφαση στην κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης, παραπέμποντας στο μπάζωμα του σημείου της σύγκρουσης καθώς και στο πέπλο μυστηρίου που περιβάλλει το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, εξαιτίας του οποίου έγινε η μεγάλη έκρηξη.
Εν τω μεταξύ χθες, με αίτημά τους που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής οι συγγενείς των θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης (σ.σ. έχασαν τα παιδιά τους στο δυστύχημα), ζητούν να αρθεί η ασυλία των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, ώστε να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για την τραγωδία. Ο κ. Σπίρτζης έκανε αμέσως αποδεκτό το αίτημα.
Στο κείμενο γίνεται επίκληση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την επίμαχη σύμβαση 717, προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερέχει του εθνικού. Εννοώντας και του Συντάγματος, καθώς δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 16) ώστε να αρθεί η ασυλία τους.
Στο αίτημά τους οι εκπρόσωποι των συγγενών αναφέρουν ότι αυτή η Συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διεξαγωγή της έρευνας, της δίωξης και της επιβολής του νόμου» για τους δύο πρώην υπουργούς.
Σημειώνουν δε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (δηλαδή η ΝΔ) δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του κ. Καραμανλή.