Η... ασυνήθιστη εικόνα ενότητας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το θυελλώδες συνέδριο δημιουργεί ελπίδες στον κόσμο του ότι το κλίμα θα βελτιωθεί εν όψει (και) της μάχης για τις ευρωεκλογές.
Οι απαισιόδοξοι, που έβλεπαν εκεχειρία μόνο για την Τετάρτη, προκειμένου να τιμηθεί ηθικά και πολιτικά η μαύρη επέτειος της τραγωδίας στα Τέμπη, διαψεύστηκαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες τις πλευρές δεσμεύθηκαν να παύσουν τις “εχθροπραξίες” και “να σηκώσουν μανίκια”, όπως λένε στελέχη τους, για να κερδηθεί ένα τμήμα από την χαμένη αντεπίθεση ενόψει ευρωκάλπης.
Τα ίδια στελέχη παραπέμπουν και στις δημοσκοπήσεις των ημερών, αναδεικνύοντας (ή ομολογώντας, αντίστοιχα) το βασικό εύρημα: ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε “δυναμωμένος” από το συνέδριο, με την έννοια ότι επικράτησε στους συνέδρους και απέτρεψε την προσφυγή σε νέα προεδρική εκλογή, μέσα από τα σλάλομ τακτικής που ο ίδιος και οι “ειρηνοποιοί” του κόμματος εφήρμοσαν.
Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις δε, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε νέα εσωστρέφεια και δηλώνουν ότι ήταν αντίθετοι στο ενδεχόμενο νέας προεδρικής εκλογής.
Στοιχεία που, φυσικά, λαμβάνονται υπόψη από τους “αντιπάλους” του κ. Κασσελάκη, τουλάχιστον σ' αυτή τη συγκυρία.
Αλλαγές σε πρόσωπα και όργανα
Οι πρώτες μετασυνεδριακές κινήσεις του κ. Κασσελάκη δείχνουν ότι θα κινηθεί σε μία κατεύθυνση εκτόνωσης ώστε η ηρεμία των ημερών να μην αποδειχθεί προσωρινή.
- Πρώτον, δεν συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο με αντικείμενο οργανωτικές αλλαγές, αλλά θα το κάνει “λίγο αργότερα”.
- Δεύτερον, συζητά το περιορισμένο εύρος αυτών των αλλαγών, όπως, για παράδειγμα, να μην εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία αλλά να συμπληρωθούν οι 20 θέσεις που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση των πρώην στελεχών. Οι δεύτερες σκέψεις αφορούν και την παραμονή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της Γραμματέα του κόμματος, ενώ ερωτηματικό παραμένει για τον αναπληρωτή Γραμματεά, Γιώργο Βασιλειάδη, εάν επιμείνει στην αποδέσμευσή του. Βέβαιη θεωρείται η αντικατάσταση της εκπροσώπου Δώρας Αυγέρη (η οποία θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή). Κατά τις πληροφορίες, το νέο πρόσωπο για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί και είναι θέμα ολίγων ημερών (ή ωρών) η ανακοίνωσή του, ενώ δεν επιβεβαιώνεται κανένα από τα ονόματα που έχουν αναφερθεί σε δημοσιεύματα. Σε άλλα χέρια, επίσης, περνά και η διεύθυνση του Γραφείου Τύπου, με τον Μπάμπη Παπαδάκη να εντάσσεται στο προεδρικό επιτελείο.
- Τρίτον, προχωρεί στη σύσταση του Εκτελεστικού Γραφείου (τύπου πρωινού καφέ) με συμμετοχή σε αυτό της Όλγας Γεροβασίλη. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε στο δείπνο που είχαν οι δυο τους προχθές το βράδυ, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να απάντησε θετικά.
Τα περί περιοδείας του κ. Κασσελάκη στην Άρτα, εκλογική περιφέρεια της κ.Γεροβασίλη, δεν ισχύουν γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως γράφτηκε. Ωστόσο θα γίνει, αλλά στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό. (σ.σ. έγιναν τα δύο πρώτα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία).
Μαχαίρι σε έμμισθες σχέσεις και “απολύσεις”
Πέραν τούτων, ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε να προχωρήσει και σε διαρθρωτικές αλλαγές. Η αρχή έγινε χθες με την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή (και υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ), Θύμιου Γεωργόπουλου.
Οι πρώτες κόντρες εμφανίσθηκαν την περίοδο των εορτών, καθώς ο πρώην, πια, διευθυντής αμφισβήτησε δημοσίως το δάνειο που έδωσε ο κ. Κασσελάκης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, επειδή καθυστέρησε η καταβολή της τελευταίας δόσης από την κρατική επιχορήγηση.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, αυτό ήταν η αφορμή, καθώς η αιτία αναζητείται στις σχέσεις που διατηρεί ο κ. Γεωργόπουλος με τα στελέχη τα οποία αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόμενες προεδρικές κινήσεις θα αφορούν “στο οικονομικό συμμάζεμα”. Μεταξύ άλλων, συζητείται η διακοπή της έμμισθης σχέσης με πρόσωπα που μετακόμισαν στη Νέα Αριστερά αλλά παραμένουν σε επιτελικές θέσεις της Κουμουνδούρου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και με πρώην βουλευτές που παραμένουν αμοιβόμενοι, κυρίως ως επιστημονικοί συνεργάτες. Λίγο πριν από το συνέδριο άλλωστε έγινε γνωστή η διακοπή της συνεργασίας του Διονύση Τεμπονέρα με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η διατήρηση, μέχρι τις ευρωεκλογές, του συνόλου των κομματικών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή των δύο εκδόσεων της ΑΥΓΗΣ (καθημερινή και κυριακάτικη), καθώς και των site avgi.gr και left.gr.
Οι αλλαγές δεν φαίνεται ότι θα αγγίξουν την ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.