Ένα δύσκολο δεκαήμερο είναι το επόμενο για την κυβέρνηση, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και όχι εύκολα. Σχεδόν 3,5 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες, να καθαρίσει το τοπίο και να μπει η ΝΔ στην τελική ευθεία για τις κάλπες με την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Κάτι που, προς ώρας τουλάχιστον, δεν δείχνει εύκολο, τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και εκτός Βουλής.
Κατ’ αρχήν αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, η χώρα θα «νεκρώσει» από τα συλλαλητήρια και τις απεργιακές κινητοποιήσεις και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η ανησυχία μήπως η θλιβερή επέτειος «εργαλειοποιηθεί» σε βάρος της κυβέρνησης.
«Όσο μεγάλος και αν είναι ο σεβασμός μας στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους ανθρώπους, τους απλούς πολίτες οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα συμφέρον, καμία ιδιοτέλεια θέλουν άμεσα δικαιοσύνη, τόσο μας λυπεί η στάση του μεγαλύτερου μέρους της Αντιπολίτευσης -όχι συνολικά– η οποία προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ένα ζήτημα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο, κάτι το οποίο για μένα είναι θλιβερό», δήλωσε χθες (στην ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Απέρριψε εμφατικά τις κατηγορίες περί «συγκάλυψης», τονίζοντας πως «όταν κάποιος χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για ένα τόσο τραγικό θέμα, οφείλει να τεκμηριώνει γιατί θεωρεί ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης».
Αύριο, επίσης, συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, στο οποίο αντιδρούν αντιπολίτευση και περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς.
Διαχρονικά αιτήματα
Την ίδια ώρα, οι αγρότες εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις και αναμένουν νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα εξομαλύνουν την κατάσταση. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελευταία συνάντηση που έγινε με τους αγρότες, καλύφθηκαν αρκετά από τα διαχρονικά αιτήματά τους, με πρώτο αυτό του ρεύματος. Αναφορικά με το πετρέλαιο, για τρίτη χρονιά θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ επίκειται η μονιμοποίηση με δικαιότερα χαρακτηριστικά του μέτρου αυτού από το 2025 και μετά. Για επιπλέον χρήματα από τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση είναι απόλυτη διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο», όμως προ των πυλών βρίσκονται νέες ανακοινώσεις για τους ελέγχους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο αναμένονται εξελίξεις.
Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η κοινοβουλευτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται την άλλη Παρασκευή.
Οι τόνοι ήδη έχουν ανέβει πολύ, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «πεδίο μπίζνας» εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, λόγω της ύπαρξης του άρθρου 16, να μιλάμε για εξ υπαρχής δημιουργία ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Μιλάμε μόνο για παραρτήματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι «είναι μια άποψη την οποία έχει εκφράσει η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου, ακόμη και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως είναι ο κ. Βενιζέλος, όπως είναι ο κ. Αλιβιζάτος και πολλοί άλλοι».