ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για το εάν θα γίνουν προεδρικές εκλογές

Επισήμως υποψήφιοι Στ. Κασσελάκης και Ο. Γεροβασίλη. Πρόταση για ακύρωση των εκλογών από τον Οθ. Ηλιόπουλο με υποστηρικτές Ν. Παππά, Σ. Φάμελλο, Γ. Τσίπρα, Π. Πολάκη και πλήθος συνέδρων. H ημερομηνία της κάλπης, το «υβριδικό» και… το Κούγκι.

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για το εάν θα γίνουν προεδρικές εκλογές

Υποψηφιότητες υπάρχουν για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα θα μάθουμε εάν… θα υπάρξει εκλογή.

Μετά την επισημοποίηση, από την Όλγα Γεροβασίλη, της πρόθεσής της να διεκδικήσει την προεδρία ως αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη (“βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” είπε ο νυν πρόεδρος την Πέμπτη, μετά την “βόμβα” Τσίπρα) ο λόγος ανήκει στα μέλη, αφού η ανάδειξη προέδρου γίνεται εδώ και τρία χρόνια από τη βάση.

Πριν αποφανθούν τα μέλη, όμως, θα προηγηθούν οι εκπρόσωποι τους στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για ακύρωση των νέων εσωκομματικών εκλογών, πέντε μήνες ακριβώς από τις προηγούμενες (24 Σεπτεμβρίου) που ανέδειξαν πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη.

Η ανάγκη της ακύρωσης, για να μην μπει το κόμμα σε νέα, παρατεταμένη και διαλυτική πλέον διαδικασία, κυκλοφορεί από προχθές στους διαδρόμους του σταδίου του Τάε Κβον Ντο, που φιλοξενεί τις συνεδριακές εργασίες. Διακινήθηκε μάλιστα και σχετικό κείμενο για συλλογή υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί στο προεδρείο σήμερα.

Η μία πλευρά μάλιστα κατηγορεί την άλλη για την πρωτοβουλία των υπογραφών και την πρόκριση της ακύρωσης, ώστε να μην δείξει ότι φοβάται τις νέες κάλπες.

“Κάθε πέντε μήνες θα εκλέγουμε πρόεδρο;”

Η σχετική πρόταση υπεβλήθη επίσημα χθες το πρωί από τον βουλευτή Επικρατείας, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλο με το εξής περιεχόμενο: να ακυρωθεί η προεδρική εκλογή (“βγάλαμε πρόεδρο πριν από πέντε μήνες”), να εκλεγεί μόνο η νέα Κεντρική Επιτροπή, να πέσουν όλες οι δυνάμεις του κόμματος στη μάχη των ευρωεκλογών και στη συνέχεια να γίνει συνέδριο για τα υπόλοιπα.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Τσίπρας, ενώ σ΄αυτή τη λογική κινήθηκε η πλειοψηφία των συνέδρων που ανέβηκαν στο βήμα.

Ο κ. Παππάς δε, πρόσθεσε ότι η Ολγα Γεροβασίλη “πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο”. Δεν εξήγησε όμως με ποιο θεσμικό ρόλο μπορεί να γίνει αυτό, αν εννοεί για παράδειγμα τη θέση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στη θέση του κ. Φάμελλου) ή κάποιο άλλο κομματικό αξίωμα.

“Δεν είναι δυνατόν να εκλέγουμε πρόεδρο του κόμματος κάθε πέντε μήνες, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στα μέλη την αδυναμία μας να συζητάμε”, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος.

Στο ίδιο πνεύμα ο Γ. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για δημιουργία αρνητικής ατζέντας: “Την πρώτη ευθύνη την έχει ο πρόεδρος Κασσελάκης όπως την είχε ο πρόεδρος Τσίπρας. Αλλά έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο σημερινός πρόεδρος επειδή αποφασίζει μόνος του, χωρίς συλλογικές διαδικασίες”, είπε. Υπενθυμίζοντας ότι ανήκει στα στελέχη που στήριξαν τον κ.Κασσελάκη αλλά εκείνος “δεν μας εμπιστεύεται”.

Παρέμβαση υπέρ της ακύρωσης έκανε αργά τη νύχτα με ανάρτηση και ο Παύλος Πολάκης, επικρίνοντας και τον Αλέξη Τσίπρα για τη “βόμβα” που έριξε αλλά και αρνούμενος τη “λευκή επιταγή” στον κ. Κασσελάκη.

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

“1) Πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα, γι' αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές. Πάμε ενωτικά και δυνατά για τις ευρωεκλογές. Γιατί ο λαός εχει προβλήματα που μεγαλώνουν, ο Μητσοτάκης ξεπουλάει τη χώρα και πρέπει να πέσει πριν διαλύσει τα πάντα.

2) Άκαιρη και λάθος η παρέμβαση του Αλέξη, που έπρεπε να έρθει να τα πει στο συνέδριο. Πυροδότησε μια κρίση που δεν χρειαζόταν! Η Ολγα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της!

3) Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή, ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ στις ευρωεκλογές!”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ακύρωση της διαδικασίας προκρίνεται (ή και υποβοηθείται) και από στελέχη που δεν θέλουν, αυτή τη στιγμή, να πάρουν θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ή της Όλγας Γεροβασίλη.

Κατά άλλες πληροφορίες, η εξέλιξη αποδίδεται στην οργή που επικρατεί στη βάση του κόμματος για την "ξαφνική προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές”, όπως έχουν τονίσει πολλοί σύνεδροι στις ομιλίες τους. Εκφράζονται φόβοι δε, ότι αυτό το κλίμα θα οδηγήσει σε ενίσχυση του νυν προέδρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές κινήσεις.

"Αν γίνουν εκλογές θα στηρίξω τη φίλη μου, τη συντρόφισσά μου Όλγα Γεροβασίλη, διότι η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη”, δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Διπλή μάχη για ημερομηνία και τρόπο ψηφοφορίας

Εάν το συνέδριο αποφασίσει, τελικά, την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου, θα δοθεί διπλή μάχη στις ψηφοφορίες για:

  • Την ημερομηνία. Ο κ. Κασσελάκης πρότεινε την 10η Μαρτίου που έχει ήδη οριστεί για εκλογή Συντονιστικών των οργανώσεων και Νομαρχιακών. Η πλευρά που στηρίζει την κ. Γεροβασίλη (και η ίδια η υποψήφια) προκρίνει την 7η Απριλίου επικαλούμενη το καταστατικό, που ορίζει ότι από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι τη διεξαγωγή τους πρέπει να μεσολαβήσει ένας μήνας. Μάλιστα ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε πρώτος στην ομιλία του ότι στηρίζει την κ. Γεροβασίλη, είπε στους δημοσιογράφους πως “θα τηρηθεί το καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι”. Επ' αυτού, η πλευρά Κασσελάκη επισημαίνει ότι το εν λόγω άρθρο στο καταστατικό αφορά τις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.λπ., και όχι για πρόεδρο. (Το άρθρο ορίζει: “Μεταξύ της απόφασης διοργάνωσης προκριματικής εκλογής και της ημερομηνίας διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας (1) μήνας. Κατ’ εξαίρεση, το διάστημα αυτό μπορεί να συντομεύεται στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών”).
  • Τον τρόπο συμμετοχής στις εκλογές: ο κ.Κασσελάκης πρότεινε ήδη την υβριδική ψηφοφορία, δηλαδή και με φυσική παρουσία και ηλεκτρονικά. Στελέχη που στηρίζουν την κ. Γεροβασίλη αντιτείνουν πως “οι εκλογές θα γίνουν όπως και οι προηγούμενες”, δηλαδή με φυσική παρουσία, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v