Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπει η ΝΔ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι «πολιτικές», τα «πρόσωπα» και το «πολιτικό αδιέξοδο». Πώς διαβάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις δημοσκοπήσεις. Ανεβαίνει η ένταση της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ.

Πώς βλέπει η ΝΔ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλο που επισήμως η γραμμή που εκπέμπεται είναι ότι δεν σχολιάζουν εσωτερικά ζητήματα των άλλων κομμάτων, η αίσθηση που υπάρχει και που συζητιέται μεταξύ των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης είναι ότι ο «εμφύλιος» εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πιθανότερο είναι να την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και αυτό ανεξαρτήτως του προσώπου που θα κερδίσει τις νέες εσωκομματικές εκλογές, αφού το ζητούμενο -όπως λένε- είναι πρώτιστα οι πολιτικές και λιγότερο τα πρόσωπα. Και η έλλειψη ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πριν ούτε υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη, τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα.

Η σημερινή κατάσταση στην Κουμουνδούρου, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι οι συνέπειες του πολιτικού αδιεξόδου που είχε αφετηρία την αρχηγία του Αλέξη Τσίπρα και το οποίο επέφερε την εκλογική συντριβή στο κόμμα και τον ίδιο σε παραίτηση. Ωστόσο, διαπιστώνουν ότι το εν λόγω πολιτικό αδιέξοδο συνεχίστηκε και επί ημερών του Στέφανου Κασσελάκη.

Εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν λείπουν οι φωνές που βλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αναπτύχθηκε στις εποχές των μνημονίων, αποδείχθηκε πιστός τηρητής τους, αφού αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις του. Πλέον, επιστρέφοντας η χώρα στην κανονικότητα, οδηγείται εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στα μονοψήφια νούμερα», τονίζει χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα απέκλειαν αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, κατά την οποία θα επιδιωχθεί το μέγιστο δυνατό κέρδος για τη ΝΔ.

«Καλά τα πρόσωπα, καλή η κουβέντα για τα πρόσωπα, οι εσωτερικές διαμάχες, οι αποχωρήσεις, σεβαστό να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αλλά καλύτερη είναι η συζήτηση για τις πολιτικές», τόνισε (στο Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως υποστήριξε, «έχουμε μια αντιπολίτευση που λέει “ακρίβεια Μητσοτάκη’’, ενώ έχει ακρίβεια όλη η Ευρώπη, “πανδημία Μητσοτάκη’’, και συκοφαντεί την Ελλάδα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βαφτίζει τις παγκόσμιες κρίσεις ως κρίσεις του πρωθυπουργού αντί να προτείνει κάτι άλλο και στην Ευρώπη συκοφαντεί τη χώρα. Όλο αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που δημιουργείται μέρα με τη μέρα ως εντελώς αντίθετη εικόνα απ' αυτό που κάνει η κυβέρνηση και προφανώς τώρα βλέπουμε τις συνέπειές του».

«Οι ανάγκες των πολιτών»

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, την καταγραφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, αλλά και τη μεγάλη απόσταση των δύο από τη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους. Οι έρευνες, όπως σημειώνουν, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο καθώς καταγράφουν τη «φωτογραφία της στιγμής». Από κει και πέρα, αναφέρουν, «η κυβέρνηση τις παρακολουθεί και τις “διαβάζει”, πλην όμως εκείνες δεν επηρεάζουν την πολιτική που ακολουθούμε και εφαρμόζουμε». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η ενασχόληση της κυβέρνησης με την καθημερινότητα. «Τον πήχη, επομένως, της δικής μας προσπάθειας, θέτουν οι ανάγκες των πολιτών και η αποτελεσματικότητά μας απέναντι στις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Με αυτή τη λογική εργαστήκαμε μέχρι σήμερα και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε», υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, πάντως, η ΝΔ ανεβάζει την ένταση της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ, εσχάτως με αφορμή την ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Ο κ. Ανδρουλάκης, αντί να μιλήσει με την κοινωνία σε όρους παρόντος και μέλλοντος, επέλεξε να συμπεριφερθεί ως γραμματέας Νεολαίας κεντροαριστερής παράταξης της δεκαετίας του ’80 ή του ’90, προφασιζόμενος αβάσιμες και ασόβαρες δικαιολογίες για να στηρίξει την αρνητική του στάση προς το νομοσχέδιο. Η ρητορική του θυμίζει ρητορική αμφιθεάτρου δεκαετιών προηγούμενων. Για μας καλύτερα από τα συνθήματα και τις ταμπέλες του παρελθόντος είναι τα επιχειρήματα», σχολιάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που θεωρούν ότι όλα όσα επικαλείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου προβλέπονται».

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, με ικανοποίηση εισέπραξαν στο Μέγαρο Μαξίμου, τη δήλωση (στα «Παραπολιτικά») της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v