Η ώρα της κρίσης για τα κόμματα ήρθε όσον αφορά το νομοσχέδιο του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομοφύλων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής.
Θετικά διάκεινται -σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες θέσεις τους- η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. Πάντως, προβλέπεται να υπάρξει ένα γερό «ανακάτεμα στην τράπουλα», δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές, πρωτίστως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ως φαίνεται και από άλλα κόμματα θα αποκλίνουν της κεντρικής γραμμής, με τον τελικό απολογισμό να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Αναμφίβολα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αυτό που έχει δοκιμάσει περισσότερο από κάθε άλλο την κυβερνητική συνοχή, με την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα να εμφανίζεται διχασμένη. Περίπου 1 στους 4 βουλευτές υπολογίζεται ότι δεν θα συνταχθεί με την επίσημη γραμμή, μολονότι δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία γιατί «έχει να κάνει με θέματα συνείδησης». Κορυφαία των διαφωνιών θεωρείται αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα τοποθετηθεί το απόγευμα από το βήμα της Ολομέλειας, ενώ και κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα της συζήτησης οι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν, έδειξαν τις προθέσεις τους. Και επισήμως, με τον πλέον θεσμικό τρόπο, ανακοίνωσαν μέσω των ομιλιών τους ότι θα καταψηφίσουν η Άννα Καραμανλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ την αποχή γνωστοποίησαν ότι θα επιλέξουν ο Στέλιος Πέτσας και ο Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την αποχή προσανατολίζονται επίσης δύο ακόμα βουλευτές που… φλέρταραν με το «όχι», ο Νότης Μηταράκης και ο Χρήστος Κέλλας, ενώ σταθεροί στο «όχι» θα παραμείνουν ο Κώστας Καραγκούνης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (με επιστολική ψήφο από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής).
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους της ΝΔ, πάντως, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα σε όσους βουλευτές εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους: «Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στον γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή, διότι έτσι εντάσσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παράδοσή μας και τελικά έτσι δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος», τόνισε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του λίγο πριν από την αποψινή ψηφοφορία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και την ύστατη ώρα επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές. Από την άλλη, εκτιμούν ότι σε ένα αναμφίβολα δύσκολο και τόσο ιδιόμορφο νομοσχέδιο, οι διαφορετικές φωνές θα ήταν δεδομένες, ωστόσο η επόμενη μέρα θα βρει την παράταξη ενωμένη. Η ψήφιση, άλλωστε, του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, όπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, αφορά πολύ λίγους και δεν ζημιώνει επ’ ουδενί τους υπόλοιπους πολίτες, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Και όπως εφαρμόστηκαν ομαλά κατά το παρελθόν, για παράδειγμα, ο πολιτικός γάμος και η καύση των νεκρών, το ίδιο υποστηρίζουν ότι θα συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ν. Αριστερά: Προς την αποχή οι δύο μειονοτικοί βουλευτές
Τελικά κανένα κόμμα του «προοδευτικού χώρου» δεν θα βγει αλώβητο από την αποψινή ψηφοφορία, καθώς στα προβλήματα που εντοπίζονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προστέθηκαν κι εκείνα… στη Νέα Αριστερά.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που έχουμε μεταφέρει από καιρό, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ προσανατολίζονται στην αποχή από την ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή θεωρείτο προδιαγεγραμμένη μετά την αντίστοιχη στάση που θα τηρήσουν οι άλλοι δύο μειονοτικοί βουλευτές, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι Μπουρχάν Μπαράν και Ιλχάν Αχμέτ.
Η στάση των τεσσάρων βουλευτών υπαγορεύεται από τη θρησκεία τους, ενώ ανάλογες είναι και οι πιέσεις από τη μειονότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: Σε Πολάκη και Λινού τα βλέμματα
Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ερώτημα για τη στάση του Παύλου Πολάκη, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπερψηφίσει ή εάν θα απέχει, με τις τελευταίες πληροφορίες να συγκλίνουν προς το δεύτερο.
Ερωτήματα προέκυψαν και για τη στάση της Αθηνάς Λινού μετά τη χθεσινή ομιλία της στη Βουλή: χωρίς να προβάλει καμία αντίρρηση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εστίασε στα κενά του νομοσχεδίου σε σχέση με τα παιδιά και με τον δρόμο που ανοίγει στην παρένθετη κύηση, για την οποία δεν μπαίνουν κανόνες.
Αφού εξέφρασε τη συμφωνία της με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ («η παρένθετη κύηση να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που τόσο το μελλοντικό ζεύγος γονέων όσο και η παρένθετη έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα» και «να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο που θα καταγράφει όλες τις νομικές διαδικασίες και τον αριθμό κυήσεων ανά παρένθετη μητέρα»), απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να βελτιώσει το νομοσχέδιο.
«Μια τέτοια κίνηση θα κάνει ευκολότερη την ψήφιση του νομοσχεδίου και για πολλούς από εμάς, ανεξαρτήτως κόμματος στο οποίο ανήκουμε», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πονοκέφαλος
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς, πέραν των δύο μειονοτικών βουλευτών, έχουν εκφραστεί αρνητικά για το νομοσχέδιο άλλοι δέκα βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη. Δηλαδή, το ένα τρίτο των βουλευτών του.
Μέχρι αργά το βράδυ οι προσπάθειες αποσκοπούσαν στη μείωση του αριθμού, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει αναλάβει το κύριο βάρος της... επιχείρησης πειθούς.
Εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν (με έμφαση στη δεύτερη διέξοδο) δεν θα ξεπεράσουν τους οκτώ.