Σε ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί αύριο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς στην κατάθεση κοινού αιτήματος προχώρησαν, τελικά, η ΝΙΚΗ, οι Σπαρτιάτες και ένας ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην “Σπαρτιάτης”) συγκεντρώνοντας 21 υπογραφές. Βάσει του Κανονισμού, το αίτημα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον 15 βουλευτές.
Αργότερα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε και το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από το δικό του κόμμα.
Έθεσε μάλιστα και θέμα πολιτικής σταθερότητας, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην οδό της αποχής δικών της βουλευτών προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές ψήφοι από τη ΝΔ.
Επικαλούμενος μία φράση του υπουργού Άκη Σκέρτσου, ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνάδει με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, ο κ. Φάμελλος αναρωτήθηκε πώς θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, εάν ταχθεί κατά της ευρωπαϊκής ψήφου της χώρας με αρνητική ψήφο ή αποχή από την ψηφοφορία.
Παρότι η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης στην Ολομέλεια «στριμώχτηκε» σε δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, έχουν γραφτεί ήδη 93 ομιλητές, εκ των οποίων οι 28 ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο κατάλογος, μάλιστα, αναμένεται να ανεβαίνουν στο βήμα εναλλάξ οι «γαλάζιοι» που συμφωνούν και διαφωνούν με το νομοσχέδιο, αν και η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ των πρώτων αφού θα παρεμβάλλονται και υπουργοί.
Η προσοχή εστιάζεται στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, κατά τον σχεδιασμό, θα μιλήσει αύριο, Πέμπτη, πριν κάνει το «κλείσιμο» ο πρωθυπουργός.
Όπως έχουν επισημάνει οι εισηγητές της αντιπολίτευσης, είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο μείζονος (κοινωνικής) σημασίας θα ψηφιστεί με τη στήριξη κομμάτων πέραν του κυβερνητικού (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) και με σχεδόν το ένα τρίτο των κυβερνητικών βουλευτών είτε να καταψηφίζει είτε να απέχει.
Κατά το κυβερνητικό ρεπορτάζ, τα «ναι» από τη ΝΔ θα ξεπεράσουν τα 100 (κάποιοι μιλούν για 110 θετικές ψήφους), ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η προσπάθεια που καταβάλλεται ακόμα είναι τα «όχι» των δικών του βουλευτών να μειωθούν κάτω από δέκα, δηλαδή κάτω από το ένα τρίτο της Κ.Ο. του.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές ψήφοι (π.χ. από τον Παύλο Πολάκη), χωρίς να αποκλείονται μία-δύο απουσίες.
Δύο ενστάσεις από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής
Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εντοπίζει στην έκθεσή της δύο παραλείψεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά τα οποία θα αποκτηθούν από ομόφυλα ζευγάρια:
1. Η πρώτη ένσταση αφορά ενδεχόμενη αδυναμία να εγγραφούν στα ληξιαρχεία, καθώς τονίζεται: «Το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της ‘μητρότητας’ και της ‘πατρότητας’, ενώ “όλες οι ανωτέρω διατάξεις για την ίδρυση της συγγένειας δεν αναφέρονται, π.χ., σε ‘γονεϊκότητα’, αλλά σε ‘πατρότητα’ ή ‘μητρότητα’».
Συνεπώς, κατά την έκθεση, “στην περίπτωση τέκνων που θα γεννηθούν π.χ. με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων γονέων τους, τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά και με τους δύο γονείς τους, με ευθεία εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την ίδρυση συγγένειας που βασίζονται στα τεκμήρια της πατρότητας και της μητρότητας.
Συνδέονται με τον ένα γονέα, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα που απορρέουν από την έλλειψη νομοθετικά αποτυπωμένου δεσμού με τον ομόφυλο σύζυγο, π.χ., δικαιώματα του οικογενειακού και του κληρονομικού δικαίου και θέματα ιθαγένειας του τέκνου».
2. Η δεύτερη ένσταση αφορά τη διάκριση ανάμεσα στα ζευγάρια που αξιοποιούν την παρένθετη κύηση εκτός χώρας σε σχέση με τα εντός.
«Γεννάται προβληματισμός αν με την προτεινόμενη ρύθμιση τυγχάνουν, κατ’ αποτέλεσμα, δυσμενέστερης μεταχείρισης Έλληνες πολίτες στην ημεδαπή, η ίδρυση γονεϊκών σχέσεων των οποίων δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό δίκαιο ή έχει κριθεί άκυρη, επειδή λαμβάνει χώρα με τρόπο που δεν ρυθμίζεται ή δεν επιτρέπεται από το εθνικό δίκαιο, μολονότι αυτοί τελούν υπό όμοιες, κατά τα λοιπά, συνθήκες», τονίζεται στην έκθεση.