«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ και τα οποία είχε συνδιαμορφώσει ως Κυβέρνηση, τόσο σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιουνίου 2019 που αναφέρονται ρητά στην προστασία των μειονοτήτων, των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.
«Δυστυχώς η Ελλάδα αντί για συγκροτημένη στρατηγική στα Βαλκάνια προωθεί την πολιτική Μητσοτάκη που προτεραιοποιεί τα μικροπολιτικά του συμφέροντα και τις εσωκομματικές του ισορροπίες και όχι τα συμφέροντα και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Ο κ Μητσοτάκης, από τη μία καλεί την ΕΕ να εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε λιγότερο από δέκα χρόνια, από την άλλη πάλεψε λυσσαλέα τη Συμφωνία των Πρεσπών που ξεπάγωσε αυτήν την προοπτική και δεν τολμάει να κυρώσει τρεις τεχνικές συμφωνίες εδώ και πέντε χρόνια. Από τη μία κάνει χωρίς όρους προεκλογικές φιέστες στήριξης του Αλβανού Πρωθυπουργού μπροστά στη μειονότητα πριν τις αλβανικές αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το σοβαρό ζήτημα κράτους δικαίου που δημιουργήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη σύλληψη Μπελέρη, για να ενισχύσει την εικόνα του.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει (όπως τονίζει και στο Πρόγραμμά του) την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών, πάντοτε στη βάση των σχετικών ευρωπαϊκών κριτηρίων ιδιαίτερα δε για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική τους συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής, σε αντίθεση με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων στους τομείς της μετανάστευσης και της πολιτικής προστασίας. Υποστηρίζει τη διαμόρφωση νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και την εξαίρεση των κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και την αποζημίωση των πληγέντων, από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας», καταλήγει.