Τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη λήψης δράσεων μείωσης εκπομπών και κλιματικής προσαρμογής πριν και μετά το 2030 και θα επισημάνει την πρόθεση της χώρας μας να συμβάλλει έντονα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή – αγγίζει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρίπτουν, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα νησιά μας. Παράλληλα, θα κάνει ειδική μνεία στην ανθεκτικότητα και στην προστασία των πολιτιστικών μνημείων. Στόχος της ελληνικής αποστολής στην Διάσκεψη είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» ανάπτυξη.
Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς στον εν λόγω τομέα, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη ως «αναβαθμισμένη», ενώ στον χώρο της Διάσκεψης θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο, το οποίο ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει σήμερα το μεσημέρι. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή Sultan Al Jaber, θα αποκαλυφθεί και το επόμενο ελληνικό νησί GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.
Αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ολομέλεια της Συνόδου και θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry το Συνέδριο «Our Ocean Conference» - με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος- τη διοργάνωση του οποίου για τον Απρίλιο του 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας.
Δραστική μείωση
«Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1.5οC», λένε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας την ανάγκη ο ενεργειακός τομέας να δει δραστική μείωση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων αρκετά πριν το 2050 και οι εκπομπές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2025.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στο Ελληνικό περίπτερο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 side events, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών στο ελληνικό περίπτερο, με θέμα: «Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια: Ελαχιστοποιώντας τον Κίνδυνο Συγκρούσεων». Ο στόχος της εκδήλωσης είναι διττός, να αναδείξει τις θέσεις και προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις διάφορες πτυχές της, καθώς επίσης και να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στην Έκθεση καθώς επίσης και με στελέχη εμιρατινών επενδυτικών ταμείων (funds) καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ.