Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση σε... δόσεις και η βαριά σκιά της «αποστασίας»

Η δημοσκοπική απώλεια της «αξιωματικής αντιπολίτευσης». Οι κινήσεις Κασσελάκη με την έμπρακτη «χείρα φιλίας». Σήμερα… κληρώνει για την αποχώρηση της «ομάδας Αχτσιόγλου», όλης ή εν μέρει. Οι δύο απόψεις και το νέο κόμμα με την «Ομπρέλα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση σε... δόσεις και η βαριά σκιά της «αποστασίας»

Σήμερα… κληρώνει για την παραμονή της “ομάδας Αχτσιόγλου” στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αποχώρησης, μένει να αποφασιστεί εάν θα αφορά το σύνολο των στελεχών της ή μέρος αυτών, με το υπόλοιπο να παραμένει στο κόμμα μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, οπότε θα “μετρήσουν” οι θέσεις και το πρόγραμμα που θα εισηγηθεί η ηγετική ομάδα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η βαριά έκφραση περί «αποστασίας», πάντως, που χρησιμοποίησε ο νέος πρόεδρος εναντίον της ομάδας, στην περίπτωση που η αποχώρηση της κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αντιμετωπίσθηκε «ελαφρά τη καρδία» από την εν λόγω ομάδα. Διότι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι θα βρεθούν υπόλογοι απέναντι στην αριστερή και προοδευτική βάση του κόμματος, πόσο μάλλον μετά το άνοιγμα που έκανε απέναντι τους ο κ. Κασσελάκης.

Ήδη, μετά την θύελλα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου με όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την προδιαγεγραμμένη αποχώρηση της «Ομπρέλας» (των Ευκλείδη Τσκαλώτου, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Βούτση κ.α.) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε την - επίσης αναμενόμενη δημοσκοπική πτώση, χάνοντας τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται με 11% (στην έρευνα της GPO) και στο 11,9% (στην έρευνα της Opinion Polls), ενώ οι μετρήσεις για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδειξαν 12,1% και 12,9%, αντίστοιχα. Ως εκτίμηση ψήφου, η Opinion Polls έδωσε 14,7% στον ΣΥΡΙΖΑ και 16% στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η παραδοχή «και πάλι καλά» που ακούστηκε, κατ' ιδίαν και δημοσίως (όπως από τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη) αφορά μεν την παραδοχή ότι περίμεναν μεγαλύτερη πτώση λόγω της …διασπασολογίας των ημερών, ωστόσο είναι φανερό ότι τα καμπανάκια κινδύνου έχουν ηχήσει στην Κουμουνδούρου.

Κατά την άποψη των στελεχών της, είτε σταματήσουν εδώ οι αποχωρήσεις, είτε συνεχιστούν “με δόσεις”, το ζητούμενο για την ηγεσία και, προσωπικά, τον κ. Κασσελάκη είναι να αποδείξει αυτό που τόνισε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Σπίρτζης: ότι κάποιες φορές “η διάσπαση μπορεί να είναι προωθητική προς τα πάνω” και όχι προς τα κάτω, όπως θα συμβεί εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις.

Κι αυτές, όπως λένε, είναι δύο:

  • Η ανάδειξη νέων στελεχών από τον “πάγκο” που φτιάχνει πυρετωδώς ο κ. Κασσελάκης από σημερινά μέλη του κόμματος ή νέα τα οποία προσέρχονται με αφορμή (και) τις δεκάδες ομάδες εργασίας.
  • Η ένταση της περίφημης εξωστρέφειας με δράσεις και πειστικές αντιπροτάσεις (στην κυβερνητική πολιτική) εντός κι εκτός Βουλής, καθώς και με τις περιοδείες του προέδρου “σε ολόκληρη τη χώρα”, οι οποίες θα ενταθούν μετά την “καθήλωση λόγω των εσωκομματικών διεργασιών”.

Και για τις δύο αυτές κινήσεις, όπως λένε στελέχη της ηγετικής ομάδας, θα δοθεί ώθηση από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που θα γίνουν το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία, μάλιστα, συζητείται να αυξηθούν σε 16.

«Ομάδα Αχτσιόγλου»: Συσκέπτεται και αποφασίζει

Ως προς την “ομάδα Αχτσιόγλου” σήμερα πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη των μελών της, των οποίων η απάντηση στο ερώτημα “μένουμε ή φεύγουμε” θα συνεκτιμηθεί για την απόφαση σε επίπεδο κεντρικών στελεχών. Δηλαδή, πλην της πρώην υπουργού, των Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Σίας Αναγνωστοπούλου. Και οι πέντε, συν η Θεανώ Φωτίου και η Μερόπη Τζούφη, κατέχουν βουλευτική έδρα, ενώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν άλλοι τρεις-τέσσερις βουλευτές που τελούν εν αναμονή “των συλλογικών αποφάσεων” (σ.σ. της ομάδας) ώστε να απαντήσουν κι αυτοί στο προσωπικό τους δίλημμα.

Από τους “εν αναμονή” βουλευτές πάντως, οι δύο που “φωτογραφίζονται”, δηλαδή οι Κώστας Μπάρκας και ο Γιώργος Ψυχογιός, έχουν αποδεχτεί τις θέσεις τομεαρχών που τους πρότεινε ο κ. Κασσελάκης και μετέχουν κανονικά στην εντός Βουλής δραστηριότητα του κόμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έμπρακτη “χείρα φιλίας” που έτεινε ο κ. Κασσελάκης στην εν λόγω ομάδα, με ονομαστική πρόσκληση στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον Αλέξη Χαρίτση να μετέχουν στο υπό σύσταση Πολιτικό Κέντρο, δηλαδή στον θεσμοθετημένο “πρωινό καφέ” που θα χαράζει γραμμή-δράση, δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτή… με χαρά. Στην ουσία, η “ομάδα Αχτσιόγλου” έδειξε ευθύς εξ' αρχής ότι δεν αποδέχθηκε την ήττα της Έφης Αχτσιόγλου στη μάχη για την προεδρία.

Οι «βιαστικοί και οι “ψύχραιμοι»

Υπάρχουν στελέχη που ζητούν… εδώ και τώρα αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν λείπουν κι εκείνα που συνιστούν “ψυχραιμία και υπομονή”, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ο κ. Τζανακόπουλος, πάντως, που φέρεται να ανήκει στους πρώτους, διέψευσε δημοσίευμα που τον εμφάνιζε έτοιμο να αποχωρήσει στις επόμενες ώρες, λέγοντας ότι κινείται στα όρια της προβοκάτσιας.

Κατά τις πληροφορίες πάντως δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν άμεσα κάποιοι και να παραμείνουν άλλοι, μέχρι να διαφανεί εάν υπάρχουν περιθώρια συνύπαρξης υπό την προεδρία Κασσελάκη. Ο αντίλογος των…βιαστικών είναι ότι πρέπει ιδρυθεί άμεσα το νέο κόμμα ώστε να έχει μπροστά του άνετο χρονικό περιθώριο για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Και οι ίδιοι όμως εμφανίζονται “προβληματισμένοι” για το εάν αυτό το νέο κόμμα θα αποτελεί άθροισμα της “Ομπρέλας” και της “ομάδας Αχτσιόγλου”, καθώς αντιλαμβάνονται ότι κάποια από τα στελέχη της πρώτης δεν έχουν, πια, καλό “πέρασμα” στο δικό τους κοινό.

Φυσικά, δεν γίνεται καν λόγος για… ξεχωριστά νέα κόμματα (ως «διάσπαση της διάσπασης») καθώς, όπως ομολογεί ένας από τους υπογράφοντες την «ομάδα Αχτσιόγλου»: “εμείς έχουμε βουλευτές αλλά δεν έχουμε οργανωμένη βάση, ενώ η «Ομπρέλα» δεν έχει βουλευτές (πλην του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα), αλλά έχει στιβαρό μηχανισμό ανά τη χώρα, οπότε η κοινή πορεία είναι εκ των ων ουκ άνευ”.

Σε ένα κοινό νέο κόμμα, πάντως, δεν προαλείφεται για επικεφαλής ούτε ο κ. Τσακαλώτος ούτε η κ. Αχτσιόγλου, με τις συζητήσεις να “δείχνουν” τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και επανέκαμψε λίγο πριν τις φετινές εθνικές εκλογές. Δεδομένου ότι δεν είναι βουλευτής, στην αντίστοιχη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητείται να οριστεί ο κ. Χαρίτσης, χωρίς να έχει αποκλειστεί η κα Αχτσιόγλου.

Η «βαριά» κατηγορία της αποστασίας

Εάν αποφασιστεί αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με δημιουργία νέου κόμματος και νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει είτε να πέσει στην τρίτη θέση στη Βουλή και να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε να τον διατηρήσει, αλλά με διαφορά 1-3 εδρών από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αυτό το νόημα είχε η προκαταβολική κατηγορία περί «αποστασίας» που απηύθυνε ο κ. Κασσελάκης την Πέμπτη, θέτοντας τους προς αποχώρηση βουλευτές της «ομάδας Αχτσιόγλου» προ των ευθυνών τους απέναντι στη αριστερή-προοδευτική βάση που παραμένει στο κόμμα, έστω και σ' αυτές τις συνθήκες.

Πρόκειται για βαριά έκφραση, όπως τόνισε και ο ίδιος, που μένει να φανεί εάν θα επηρεάσει τις αποφάσεις της «Ομάδας Αχτσιόγλου».

Σήμερα ή τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v