Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τι φέρνει η επόμενη μέρα της διάσπασης

(upd) Τι κέρδισε η ηγεσία Κασσελάκη με την κίνηση του δημοψηφίσματος και τους «νέους κανόνες». Γιατί δεν παραδίδουν την έδρα Τσακαλώτος-Πέρκα. Σε ρόλο… νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης και σε αναζήτηση στρατηγικής η «ομάδα Αχτσιόγλου».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι φέρνει η επόμενη μέρα της διάσπασης

H αναμενόμενη από καιρό διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ συνετελέσθη χθες με την αποχώρηση της ομάδας «Ομπρέλα». Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η πεποίθηση του Στέφανου Κασσελάκη πως «σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, από αύριο θα έχουμε μία καινούργια ημέρα» πατάει σε γερές βάσεις ή… σε άμμο.

Δηλαδή:

* Η αποχώρηση της «Ομπρέλας», υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και άλλων, μείωσε την 300μελή Κεντρική Επιτροπή κατά 46 μέλη (σ.σ. οι κενές θέσεις θα αναπληρωθούν από τους επιλαχόντες τις επόμενες ημέρες). Σ' αυτά προστίθενται οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης που αποχώρησαν κατά μόνας την Παρασκευή, συν άλλοι τρεις που παρέμειναν προς το παρόν στο ηγετικό όργανο (και στο κόμμα) λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, κυρίως.

Η αντανάκλαση αυτής της μείωσης κορυφής στη βάση θα φαίνεται σταδιακά, καθώς οι αποχωρήσαντες έδειξαν στο κείμενό τους την πρόθεση να ιδρύσουν νέο πολιτικό φορέα.

Σε πρώτη φάση, ο εν λόγω φορέας θα έχει τουλάχιστον δύο βουλευτές, τον κ. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τις έδρες στο κόμμα, όπως τους ζήτησε ο κ. Κασσελάκης. Οι δυο τους θα στείλουν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία θα ανακοινώνουν τη νέα τους ιδιότητα ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η νέα «εσωκομματική αντιπολίτευση»

* Η έτερη ομάδα «6+6» των Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλου και άλλων επτά (σ.σ. σε επίπεδο μελών Κεντρικής Επιτροπής) παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένει μαζί και το ερώτημα «μέχρι πότε και πόσοι;».

Η κοινή δήλωση που έκαναν χθες, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», είναι ιδιαίτερα σκληρή προς τη νέα ηγεσία και προσωπικά τον κ. Κασσελάκη, ωστόσο αυτή τη στιγμή μοιάζουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο φορέα που θα ιδρυθεί.

Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα βιαστούν να επιλέξουν οδό καθώς, συν τοις άλλοις, δεν θα ήθελαν να συμπλεύσουν με τους «ακραίους» της «Ομπρέλας» στο νέο τους περιβάλλον.

Ήδη στελέχη που στήριξαν την κ. Αχτσιόγλου για την προεδρία απομακρύνθηκαν από την «ομάδα». Αυτό φάνηκε στην κοινή τροπολογία που κατέθεσαν, με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που ψηφίσθηκε από την Κεντρική Επιτροπή χθες, κατά των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για θέματα διαγραφών.

Το κείμενο, δηλαδή, έφερε και τις υπογραφές των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι οποίοι είχαν ταχθεί με την υποψηφιότητα της κ. Αχτσιόγλου.

Το βέβαιο είναι ότι, ελλείψει «Ομπρέλας», η ομάδα Αχτσιόγλου θα αναλάβει πλέον το… τιμόνι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη η ένταση και η έκταση της τακτικής που θα ακολουθήσει. Από τα 11 μέλη που υπογράφουν την εν λόγω ομάδα, οι επτά είναι βουλευτές (σ.σ. οι τέσσερις προαναφερθέντες συν η Σία Αναγνωστόπουλου, η Μερόπη Τζούφη και η Θεανώ Φωτίου).

Λόγω της άρνησής τους να αναλάβουν τομείς ευθύνης, είναι απλοί βουλευτές, οπότε θα κληθούν να βρουν τρόπο αποτελεσματικής παρέμβασης -τουλάχιστον εντός Βουλής.

* Η ομάδα Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς), η οποία επίσης παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, αριθμεί τέσσερα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Χάρη Τσιόκα, τον Φώτη Λαμπρινίδη και τον Χρήστο Λαμπρίδη, ενώ δεν διαθέτει βουλευτή.

Η προσπάθεια σύμπλευσης με την ομάδα Αχτσιόγλου έγινε εμφανής το Σάββατο, στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα επιδιώξεις και στρατηγικές.

«Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει ο Τσίπρας»

Η ηγετική ομάδα βγήκε με επίσης εμφανή την ικανοποίηση από τη μεγάλη μάχη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς:

  • Πρώτον, έφυγε η «Ομπρέλα» από το κόμμα και, σύμφωνα με στελέχη, «έσβησε μία μεγάλη και διαρκής εστία έντασης» τα τελευταία… πολλά χρόνια.
  • Δεύτερον, ο κ. Κασσελάκης απέσυρε την προσφυγή στα δημοψηφίσματα για διαγραφές, ικανοποιώντας τους «ειρηνοποιούς» και αφαιρώντας ένα όπλο από την εναπομείνασα εσωκομματική αντιπολίτευση. Αν η κίνηση με τα δημοψηφίσματα ήταν διέξοδος απέναντι στις «γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες» (σ.σ. η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είχε ασχοληθεί με τις παραπομπές παρότι συνεδρίασε στις 27 Οκτωβρίου) ή μπλόφα για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, θα απαντηθεί κάποια στιγμή. Προς το παρόν, το βέβαιο είναι ότι «ο Κασσελάκης έκανε αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των συναισθηματικών και κομματικών εξαρτήσεων που είχε», όπως σημειώνουν πηγές.
  • Τρίτον, η ψήφιση, στην πολιτική απόφαση, των κανόνων συμπεριφοράς των μελών, αποτελεί πλέον «οδηγό» για τις δημόσιες δηλώσεις και την άσκηση κριτικής, αλλά και πρόκληση για τη μελλοντική στάση της Επιτροπής Δεοντολογίας. «Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να έχουν την ιδιότητα του μέλους και να εκπροσωπούν το κόμμα», αναφέρεται.
  • Τέταρτον, η νέα ηγεσία θα ρίξει πλέον «όλα τα σφυριά» της στην εξωστρέφεια, βάζοντας τελεία (ή έστω… άνω τελεία) στα εσωκομματικά. Έχοντας αναδείξει «πόσο απωθητικά είναι όλα αυτά για την κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται από σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και δημοκρατίας».

Παραπέμπουν μάλιστα στη δήλωση που έκανε ο κ. Τσακαλώτος έξω από το ξενοδοχείο President, όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή: «Η ομάδα μου, η ομάδα της Έφης και η ομάδα του Διονύση…».

Με τη φράση αυτή, λένε, παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… ομοσπονδία ομάδων και όχι κόμμα με συγκρότηση και παραγωγική λειτουργία. «Αυτά, τέλος» είπε ο κ. Κασσελάκης χθες, θέτοντας το νέο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Τσακαλώτος-Π. Πέρκα τέθηκαν και επισήμως εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν και επισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, αλλά πριν προλάβουν οι ίδιοι να δηλώσουν "ανεξάρτητοι βουλευτές”.

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος έκανε γνωστή την διαγραφή των δύο βουλευτών από μέλη της Ομάδας. “Σας ενημερώνω ότι κατόπιν των δηλώσεων αποχώρησης τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τίθενται εκτός της Κ.Ο.”. τονίζεται στην επιστολή.

Τι “θα κατέθετε” ο Ευ. Τσακαλώτος

Από συνεργάτες του κ.Τσακαλώτου έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής που “θα κατέθετε” ο ίδιος, όπως διευκρινίζουν, στον πρόεδρο της Βουλής.

Το “θα κατέθετε” σημαίνει ότι η κίνηση θα ήταν εκ του περισσού αφού προηγήθηκε η επιστολή του κ.Φάμελλου, η οποία θα αναγνωσθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από το προεδρείο.

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κανείς το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με εκτίμηση,

Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και η κ.Πέρκα αρνήθηκαν να παραδώσουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας του κόμματος.

Το επιχείρημα, κατά τις πληροφορίες, είναι πως εφόσον αποχώρησαν από το κόμμα δεν δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του.

Πέντε συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 45 βουλευτές έναντι 47 που εξελέγησαν τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, με την προσθήκη του Τσακαλώτου-Πέρκα ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτές ανεβαίνει στους πέντε, καθώς έχουν προηγηθεί οι: Μιχάλης Χουρδάκης-Αρετή Παπαϊωάννου (προερχόμενοι από την "Πλεύση Ελευθερίας") και ο πρώην “Σπαρτιάτης” Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πέρκα κατά Φάμελλου

H ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Πέτη Πέρκα εξήγησε ως εξής την άρνησή της να παραδώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν θα επικαλεστώ τη νομική οδό, αλλά την πολιτική. Έχω νωπή εντολή από κατοίκους της Φλώρινας που αφορά πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σήμερα το κόμμα Κασσελάκη μετακινείται από αυτή τη γραμμή”.

Η κ.Πέρκα καταφέρθηκε και εναντίον του κ. Φάμελλου για την αποπομπή τους από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας άκομψη την κίνηση του αφού “ήξερε ότι θα αποχωρήσουμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v