Η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου.
Ήταν δεδομένο ότι η αντιπολίτευση και αρκετά ΜΜΕ θα την έκαναν «σημαία» και θα την τοποθετούσαν στην κορυφή της ατζέντας στον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση. Τα σχετικά μηνύματα είχαν ήδη εκπεμφθεί από τις πρώτες ώρες της τοποθέτησης του υπουργού και από νωρίς χθες το πρωί η ενόχληση προς το πρόσωπό του για το νέο του ατόπημα (όχι το πρώτο) ήταν εμφανής στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ατόπημα που δεν είχε να κάνει τόσο με αυτήν καθ’ αυτήν την ουσία της δήλωσης, όσο για το γεγονός ότι αυτή δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει, διότι πολύ εύκολα θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση.
Όπερ και εγένετο, μολονότι ο υπουργός Εργασίας προχώρησε δύο φορές σε διορθωτικές δηλώσεις, αρχικά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια μέσω της Βουλής, απ’ όπου ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.
Δεν ήταν τυχαία και η σχετική αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. «Αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το ζήτημα αυτό, αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μας απασχολεί και πολύ μάλιστα και απασχολεί πάρα πολύ και τους πολίτες, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Υπενθύμισε δε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να προσέχουν πολύ το σύνολο των στελεχών και τις διατυπώσεις τους, γιατί πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος της παρερμηνείας και όπως θα είδατε και σήμερα (χθες)».
Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τις εξηγήσεις που έδωσε, σημείωσε ότι «η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική ή εξεταστική για τα Τέμπη. Και αυτό που είπα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για αυτό, δηλαδή για ποιο; Για τα Τέμπη; Όχι. Για τον πολιτικό καυγά», ανέφερε, αν και εντός της γαλάζιας παράταξης αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν ενοχλημένοι για την υπερέκθεση του υπουργού στα ΜΜΕ. «Είναι δεδομένο ότι, όσο καλός χειριστής της ελληνικής γλώσσας και να είναι, δεν θα αποφύγει το λάθος με τόσες δημόσιες παρεμβάσεις», σημείωνε χθες βουλευτής του κόμματος.
Μονόδρομος
Μετά πάντως και τον θόρυβο που ξέσπασε με τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινώσει την συμφωνία της ΝΔ με την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ήταν μονόδρομος. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να φανεί ότι η κυβερνώσα παράταξη θέλει να υποβαθμίσει το θέμα του δυστυχήματος, ενώ από την άλλη, με τη συγκεκριμένη κίνηση, επιχειρήθηκε να… εξουδετερωθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ -με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα.
«Είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή και η συνολική διαδικασία και διερεύνηση της Εξεταστικής Επιτροπής να ξεκινήσει, όπως λέει η πρόταση, από το 1997 και εντεύθεν. Προφανώς, οι θέσεις οι δικές μας και όσα έχουμε να πούμε, θα διατυπωθούν και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μετά την υπερψήφιση της πρότασης», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν, ως προς την πολιτική διάσταση του ζητήματος, την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι «η κρίση του ελληνικού λαού έβαλε όλα τα θέματα στη ζυγαριά, και τα θετικά τα οποία πετύχαμε και τα σφάλματά μας. Και τις δύσκολες στιγμές και τις φορές που αναγνωρίσαμε λάθη. Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία. Αυτό ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος, η οποία δεν υποκαθιστά, σε καμία περίπτωση, το ανεξάρτητο της Δικαιοσύνης».