«To νομοσχέδιο αυτό δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ‘θάβει’ την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμεροληψία».
Με τα λόγια αυτά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε την καταψήφιση, από το κόμμα του, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».
Προς επίρρωση, παρέπεμψε «στο περίφημο επιτελικό κράτος της ΝΔ», το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι παρά ένα υπερσυγκεντρωτικό, στα όρια του αυταρχικού, σπάταλο και κυρίως αναποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης».
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα από την ακρίβεια και τη γενικευμένη ανασφάλεια, προκειμένου να παρουσιάσει μία εικόνα «μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού».
«Είναι εκσυγχρονισμός του Δημοσίου αυτά που γίνονται εις βάρος της Ανεξάρτητης Αρχής της ΑΔΑΕ και του προέδρου της Χρήστου Ράμμου;» ρώτησε τον πρωθυπουργό. «Δεν θέλουμε να γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», πρόσθεσε δηκτικά.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών, παρατηρώντας ότι «εδώ και 18 μήνες δεν έχουν κληθεί μάρτυρες οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουκάκης», που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.
«Είστε πρωθυπουργός μιας χώρας όπου πάνω από ένα χρόνο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος. Θα απαντήσει κανείς εάν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας; Θα απαντήσει κανείς γιατί παρακολουθήθηκαν επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και το μισό υπουργικό συμβούλιο;», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ο κ. Μητσοτάκης τα βλέπει και κάθεται άπραγος, διότι, δυστυχώς, είναι σχέδιο του Μαξίμου που υλοποιείται σε όλα τα πεδία, ώστε να έχει την εξουσία για να μοιράζει στους κολλητούς του το οικονομικό προϊόν της χώρας». Επικαλέσθηκε εκ νέου μάλιστα τις απευθείας αναθέσεις με το πρόσχημα της Covid, κάνοντας λόγο για «κράτος-λάφυρο».
Όσο για τη δεινή οικονομική συγκυρία που βιώνει η κοινωνία, ο κ. Φάμελλος επικαλέσθηκε στοιχεία όπως εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9% (έναντι 2,9% στην υπόλοιπη Ευρώπη) ή την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία «τα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε σχέση με το κόστος εργασίας», δημιουργώντας τα περίφημα υπερκέρδη.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα ανακούφισης, όπως μείωσης του ΦΠΑ, ενώ προχωρά σε νέα ενίσχυση στα μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύοντας ότι «η λίστα Πέτσα κάνει καλά τη δουλειά της».
Έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι «σήμερα, 1η Νοεμβρίου, απολύθηκαν 2.500 εκπαιδευμένοι συμβασιούχοι πυροσβέστες (διότι “έληξε η σύμβασή τους”), παρότι η Πυροσβεστική έχει 3.600 κενά».