Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επίσημη διάσπαση, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία για να αναδειχθεί ως ο βασικός προοδευτικός πόλος που δεν πάσχει από εσωτερικές έριδες και μπαίνει σε τροχιά κυβερνητικής νίκης.
Ομολογημένα, πλέον, το ραντεβού δίνεται πάνω από την ευρωκάλπη, το αποτέλεσμα της οποίας θεωρείται καταλυτικό για την συνέχεια και των δύο κομμάτων - ή για τη δημιουργία τρίτου που θα καλύψει το τυχόν κενό.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι “τα ψέματα τελείωσαν”. Οι τελευταίες κινήσεις της ηγεσίας με αποκορύφωμα την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στο “Πειθαρχικό” με το ερώτημα της διαγραφής, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που “έτρεχαν” το τελευταίο δεκαήμερο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης “θα πάρει το όπλο του” και δεν θα ακολουθήσει την τακτική ισορροπιών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν έχει ούτε τις συναισθηματικές ούτε τις κομματικές “εξαρτήσεις” από την περίφημη εσωκομματική αντιπολίτευση.
Στο ερώτημα δε, εάν η διάσπαση αφαιρέσει από το κόμμα (και) εκλογικό κοινό, απαντούν ότι, αντιθέτως, θα προσθέσει ψηφοφόρους, καθώς δεν θα έχουν απέναντί τους πλέον ένα “δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό κόμμα Βαβέλ”.
Η “πρόσθεση”, όπως διευκρινίζουν, θα είναι αποτέλεσμα και των καθαρών αριστερών-προοδευτικών θέσεων που θα προβάλλει το κόμμα, της “πανεξόρμησης” στην κοινωνία και των νέων προσώπων που θα μπουν στο κάδρο.
Όπως έχουμε αναφέρει, αυτό το στόχο έχουν τα 13 Περιφερειακά Συνέδρια (ή αλλιώς “13 μικρά συνέδρια”) που αποφασίσθηκαν για το διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, μέσω των οποίων θα παρουσιαστούν οι εν λόγω θέσεις ανά περιφέρεια και θέμα.
Το στοίχημα, όπως λένε πηγές, είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να βγουν μπροστά τα νέα πρόσωπα, “α λα Κασσελάκη”, που θα αναζωογονήσουν το κόμμα και θα επιβεβαιώσουν τη συνέχειά του “χωρίς κομματικές επετηρίδες και ισορροπίες ακινησίας”.
Μειοψηφία: Αποχώρηση, νέα κίνηση, ευρωεκλογές
Από την πλευρά της μειοψηφίας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι “ο κύβος ερρίφθη”, με την αποχώρηση μίας μεγάλης ομάδας στελεχών να είναι προ των πυλών.
“Η φεύγουμε συντεταγμένα και με πολιτικό πλαίσιο ή μένουμε και απαξιωνόμαστε κάθε ημέρα και περισσότερο”, αναφέρουν στελέχη της “Ομπρέλας” που προκρίνουν την πρώτη εκδοχή… και εργάζονται γι΄αυτή.
Ως προς τον φόβο για “απαξίωση” επικαλούνται το αλαλούμ που επικράτησε εντός της ομάδας προχθές, καθώς ο Νίκος Φίλης στάθηκε αμέσως αλληλέγγυος στον κ.Τζουμάκα καλώντας ευθέως σε στήριξη του, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίμησε να εστιάσει στο εάν και πώς τηρήθηκε το καταστατικό από τον κ.Κασσελάκη.
“Όταν ο γνωστός και… ‘αντι-Κασσελακικός’ συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, αναρωτιέται δημοσίως εάν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να σταθεί στέλεχος που κατηγορούσε τον πρόεδρο του κόμματός ως διαπλεκόμενο με ολιγάρχες, εμείς γιατί αναδείξαμε σε ‘ήρωα’ τον Τζουμάκα;”, είναι το (ρητορικό) ερώτημα “ήπιου” στελέχους της μειοψηφίας.
Κατά τις πληροφορίες, υπέρ αυτής της εξέλιξης τάσσεται η “Ομπρέλα” με πιο κάθετους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στελέχη όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Γιώργος Σταθάκης.
Στους υπέρ καταγράφονται και οι περισσότεροι από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, χωρίς ακόμα να έχουν πει όλοι το “ναι”.
Η τακτική που επιλέγεται δε, είναι να εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά “πυρήνες” από όλα τα …μήκη και πλάτη της χώρας, με υπογραφές σε επιθετικά για τη νέα ηγεσία κείμενα και υπεράσπιση της αριστερής-ανανεωτικής γραμμής.
Κατά τον σχεδιασμό, η κατάληξη όλων αυτών θα είναι η μαζική αποχώρηση στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που έχει οριστεί για τις 11-12 Νοεμβρίου, με τρόπο που “να αδειάσει η μισή αίθουσα και να δοθεί ο συμβολισμός της εντυπωσιακής διάσπασης”.
Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι ο σχηματισμός νέου πολιτικού φορέα που θα κάνει εκλογική πρεμιέρα στις ευρωεκλογές, με τους υποστηρικτές του να θεωρούν βέβαιη την εκλογή ενός, τουλάχιστον, ευρωβουλευτή.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το καθοριστικό στοίχημα των ευρωεκλογών
Κι ενώ όλα αυτά τεκταίνονται στην ΣΥΡΙΖΑ, στην Χ.Τρικούπη επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η ανερχόμενη δύναμη που θα περάσει και τυπικά στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, με στόχο την κυβερνητική νίκη στις επόμενες εθνικές.
Με δεδομένη την απήχηση που είχε ο Χάρης Δούκας, το στοιχείο στο οποίο θα επιμείνουν είναι η ανάδειξη νέων προσώπων, με εμφάνιση προοδευτικής ατζέντας στα καθημερινά και στα μείζονα ζητήματα, καθώς και η προβολή της “αξιόπιστης αντιπολίτευσης” σε αντιδιαστολή με το θολό μήνυμα που (ακόμα) εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στους στόχους δε, είναι και οι “επιστροφές” παραγόντων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2011, εξαιρουμένων πρώην υπουργών και βουλευτών “που δεν τους θέλει η βάση μας”.
Αξιοποιώντας το momentum ετοιμάζονται για την δική τους “εξόρμηση στην κοινωνία”, με πρώτους σταθμούς τα Γιάννενα και τη Νάξο.
Οι εξορμήσεις, λένε, και οι πολιτικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη θα πυκνώνουν όσο θα εξελίσσονται τα “13 μικρά συνέδρια” του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην αφήσουν το αντίπαλο κόμμα να κερδίσει τις εντυπώσεις στην εξωστρέφεια.
Ο φόβος του "κενού”
Έμπειρα στελέχη του κόμματος συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το μεγάλο στοίχημα: “εκεί θα φανεί εάν υπάρχει δυναμική να ‘φύγουμε’ μπροστά κατακτώντας στη δεύτερη θέση και εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πιο χαμηλά γίνεται”, λένε.
Με την παραδοχή πως “εάν κερδίσουμε μόνο μια-δυο μονάδες σε σχέση με το ποσοστό στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, η εικόνας της στασιμότητας θα παγιωθεί με όλα τα ενδεχόμενα πια ανοικτά”.
Τα …επίφοβα ενδεχόμενα, όπως εξηγούν, είναι δύο: είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε πορεία ανάκαμψης μετά το δικό του “ξεκαθάρισμα”, είτε να “βαλτώσουν” και τα δύο κόμματα, οπότε να αναδειχθεί η ανάγκη νέου πολιτικού προοδευτικού φορέα που θα καλύψει το κενό.
Για τον λόγο αυτό δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δύο δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σε διάστημα τριών ημερών για την ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές νίκες στη Θεσσαλία, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Α νδρουλάκης μάλιστα, σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη, διόρθωσε τη δήλωση της προηγούμενης Κυριακής που έκανε στο εκλογικό κέντρο του κ.Δούκα περί “καθαρής νίκης του ΠΑΣΟΚ”.
“Όταν ο υποψήφιός σου παίρνει 14,1% στον πρώτο γύρο και 56% στον δεύτερο, προφανώς δεν είναι κομματική νίκη, αλλά η υπερβολή της δήλωσης Ανδρουλάκη έγινε για να υπερτονιστεί η πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ”, εξηγούν στελέχη του.
Διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ των προοδευτικών συνεργασιών αλλά “από τη βάση” αντί κεντρικών συζητήσεων και συμφωνιών.