Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα προκύψουν σε βάρος (και) της χώρας μας.
Πρόκειται για έναν δεύτερο ταυτόχρονο πόλεμο στη γειτονιά μας -μετά από αυτόν στην Ουκρανία- και προφανώς εντείνει την ανησυχία στην κυβέρνηση, με φόντο την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Δύο είναι οι τομείς που έχουν σημάνει συναγερμό στην ελληνική πλευρά κατά τα τελευταία 24ωρα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: το μεταναστευτικό και η οικονομία.
«Πρόκειται για γεγονότα που υπονομεύουν μια δίκαιη λύση στην ταραγμένη περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους και πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη με πολλές και παράλληλες συνέπειες -από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με την Εσθονή ομολόγό του Κάγια Κάλας. Η ελληνική θέση, όπως είπε, «είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό. Ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ήδη έχει κάνει εκτιμήσεις για «μεγάλο αντίκτυπο» των εξελίξεων στο Ισραήλ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, καθώς «είναι πιθανό να προκληθούν μεταναστευτικές ροές που ήδη υπάρχουν κατευθείαν από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, αλλά και από τον Λίβανο».
Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση θεωρούν αναγκαία την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες του παρελθόντος.
Αλλά και στο θέμα της οικονομίας, ο φόβος εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ορατός. Η αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ισραήλ προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί μία ακόμα έκτακτη κατάσταση.
«Γνωστοί και αδιαπραγμάτευτοι»
Και αυτό την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΣΕΒ, επαναλάμβανε πως «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι». Όπως είπε, «πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σ' ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τους κανόνες της Ε.Ε. Μια χώρα με υψηλό χρέος πρέπει να έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό είναι το πλαίσιο και εκεί κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες μας», τόνισε, εμφανιζόμενος βεβαίως αισιόδοξος για τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Προσδιόρισε ως κύριο σκοπό της κυβέρνησής του τη διατήρηση υψηλών, ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στόχος είναι, όπως είπε, «να φτάσουμε και τελικά να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, με πρώτο τον δείκτη του διαθέσιμου εισοδήματος, να κάνουμε κάτι το οποίο έχουν κάνει άλλες χώρες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως ουραγοί και σήμερα διακρίνονται και μας έχουν ξεπεράσει».
Επανέλαβε δε τη βούλησή του «να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Έχω μελετήσει πολύ προσεκτικά τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και γνωρίζω ότι πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού την οποία έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκα. Και αυτό θα κάνω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.