Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι Μητσοτάκη στη διπλή Ευρωπαϊκή Σύνοδο στη Γρανάδα

Με ποια ατζέντα προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στο αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι προτεραιότητες, οι συναντήσεις και το… πάνελ που θα συμπροεδρεύσει.

Οι στόχοι Μητσοτάκη στη διπλή Ευρωπαϊκή Σύνοδο στη Γρανάδα

Στη Γρανάδα της Ισπανίας κτυπά για δύο μέρες η πολιτική καρδιά της Ευρώπης, καθώς σήμερα συνέρχεται η τρίτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη σημερινή Σύνοδο θα συμμετάσχουν 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία καλά να κρατεί και τον γεωπολιτικό χάρτη να αναμορφώνεται διαρκώς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μετέβη στην Ισπανία από τη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε χθες, βάσει του προγράμματος θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια, υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και, ανάμεσα στους άλλους, και οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Γεωργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου, θα πραγματοποιήσει τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili.

Το αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: στην προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε., ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στη στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, ταυτόχρονα με τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Για τη διεύρυνση της Ε.Ε., η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της διεύρυνσης ως επένδυση στο μέλλον. Η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., σημειώνουν στην κυβέρνηση, είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση, βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου.

Ευρωπαϊκός Νότος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει πως «η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία». Προέχει, ωστόσο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η Ευρώπη να συζητήσει για το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά -και έχει διατυπώσει δημοσίως και επανειλημμένα αυτή του τη θέση, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα πει, η Ευρώπη θα είναι αυτή που θα πρέπει να θέσει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι διακινητές.

Σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων και τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση, όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία «ανάμεσα στην ευελιξία και την "ιδιοκτησία"». Έτσι, κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη δική τους «διαδρομή» για να πετύχουν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που τόσο πολύ έχουν επηρεάσει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, προβλέπεται να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στην -υπό σχεδιασμό- νέα αρχιτεκτονική. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τους ηγέτες της MED 9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα με κοινή επιστολή των 9 ηγετών προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v