Με στόχο την επούλωση των «πληγών» που έχουν αφήσει οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι διαφόρων ειδών αστοχίες του προηγούμενου διαστήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ, θα επιχειρήσει την επανεκκίνηση. Θέλοντας να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε στις εκλογές του Ιουνίου και τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, θεωρεί ότι οι άσχημες στιγμές του τελευταίου τριμήνου μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν, τα λάθη να γίνουν μαθήματα και η εικόνα των πολιτών για την κυβέρνηση να επιστρέψει στα παλιά υψηλά επίπεδα.
Παρουσία μόνο των υπουργών των παραγωγικών υπουργείων και απόντων των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, η σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο θα έχει έντονο μεταρρυθμιστικό άρωμα, δεδομένου ότι και οι παροχές θα είναι εξαιρετικά φειδωλές. Εξ αρχής θεωρείτο βέβαιο ότι το «καλάθι» θα ήταν μικρό, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αναγκαστικά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, ενώ ήδη οι μισές περίπου από τις οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ έχουν γίνει νόμος του κράτους.
Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους τη βούλησή του να τηρηθούν ευλαβικά οι δημοσιονομικοί κανόνες, ταυτόχρονα πάντως θα ταχθεί και πάλι δίπλα στους πιο αδύναμους, οι οποίοι -όπως θα πει- δεν πρόκειται να μείνουν μόνοι ούτε στην σημερινή συγκυρία.
Έμφαση θα δώσει στην ανάγκη μείωσης του χάσματος με την Ευρώπη, θα περιγράψει τη σημερινή κατάσταση στον πολυσυζητημένο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, τις κινήσεις της Πολιτείας, καθώς και το νέο του σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει και η διαχείριση των διαχρονικών αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού που φάνηκαν και κατά την τελευταία θεομηνία. Μάλιστα, αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του «πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού» στον οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούλιο.
Σύγχρονες ανάγκες
Έτσι, θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και σε άλλες αλλαγές σε αυτήν ώστε να μπει «φρένο» στην ατιμωρησία, στη μεταρρύθμιση όλου του εθνικού συστήματος υγείας, στην αξιολόγηση και τον εκσυγχρονισμό στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.
Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει, το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, οπότε αντιληπτή γίνεται η σημασία της αλλαγής ακόμα περισσότερων πραγμάτων και καταστάσεων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.
Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του και για το τέλος – έξτρα φόρο σχετικά με τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των φυσικών καταστροφών, μετά την ενδοκυβερνητική «Βαβέλ» των τελευταίων ημερών. Όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, «επειδή η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει, πρέπει να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, ώστε να παρεμβαίνουμε εκεί που χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει διάφορους τρόπους ενίσχυσης των εσόδων του προϋπολογισμού. Ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι πλήρως αναντίστοιχος με αυτά που συζητούνται. Λίγη υπομονή ως την ομιλία του Πρωθυπουργού».
Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα πρόκειται για οριζόντιο φόρο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλιση των κατοικιών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, δεν πρόκειται να ανανεωθεί η ισχύς του market pass για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, ούτε θα διευρυνθούν οι δικαιούχοι ή τα ποσά του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.