Οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες στον «κόσμο» του ΣΥΡΙΖΑ που τα ερωτήματα δεν αφορούν πλέον στο πρόσωπο που θα κερδίσει την προεδρία, αλλά στο αν μετά τις εκλογές θα γίνει διάσπαση ή αποχώρηση ενός τμήματος και με ποιους όρους. Xωρίς να λείπουν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τα πνεύματα οξύνονται λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, οπότε μετά την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου «θα λειτουργήσει το ένστικτο επιβίωσης του κόμματος και των στελεχών του».
Όπως σημειώσαμε και χθες, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες «βγήκαν τα μαχαίρια» και όπως φάνηκε χθες, πολύ δύσκολα θα ξαναμπούν στα συρτάρια. Τη λέξη «διάσπαση», δε, την ενέταξε στην κομματική και δημόσια συζήτηση η Όλγα Γεροβασίλη («οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές»), προετοιμάζοντας το έδαφος αν τα πράγματα φτάσουν εκεί.
Τα γεγονότα
- Το κομματικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στην κίνηση του υποψηφίου για την προεδρία Στέφανου Κασσελάκη να επισκεφτεί τη Μακρόνησο και να αναρτήσει σχετικό βίντεο προβάλλοντας την ιστορία του μαρτυρικού τόπου εξορίας και αναδεικνύοντας την ενότητα των αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων. Οι αντιδράσεις έδειξαν, προς στιγμή, να σκοντάφτουν στο γεγονός ότι τον κ. Κασσελάκη συνόδευσε στη Μακρόνησο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, ναύαρχος ε.α. και πρώην επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ. Στο προφανές ερώτημα «αν συνεχίσουμε την πολεμική στον Κασσελάκη πώς θα χειριστούμε τον Αποστολάκη;», η αμήχανη απάντηση συνέτεινε στην ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι.
- Στην πυροδότησή τους οδήγησε η πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ζητήσει, δημοσίως, «συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ» για «το μεγάλο λάθος» να γυρίσει το βίντεο στη Μακρόνησο. Αυτό που ακολούθησε ήταν… ένας μικρός σεισμός στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς μέλη και φίλοι αντέδρασαν μέσω των social media (αλλά και σε επικοινωνία με στελέχη) στην επιλογή του κ. Τσακαλώτου να εκπροσωπήσει «τον όλο ΣΥΡΙΖΑ», παρότι είναι ένας από τους πέντε υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Κατόπιν τούτου, ακόμα και δηλωμένοι υποστηρικτές του, που μετέχουν στην αντίστοιχη εσωκομματική ομάδα «Ομπρέλα», χαρακτήρισαν «λάθος» την κίνηση του κ. Τσακαλώτου.
«Με αυτό που έκανε ο Ευκλείδης βοήθησε τον Κασσελάκη να ‘κεφαλοποιήσει’ υπέρ του την πρώην προεδρική πλειοψηφία που ήταν και παραμένει ‘απέναντι’ στην Ομπρέλα και στον πυρήνα της, τους "53"», παρατηρεί χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας), το οποίο δεν ανήκει στους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.
Δημόσια ήταν η αντίδραση του Παύλου Πολάκη: «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω Θεού δικαίωμα! Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε!»
Η ένταση και η έκταση των επικρίσεων ήταν τέτοια που σήμερα ο κ.Τσακαλώτος προέβη σε διορθωτικό mea culpa: “Ίσως ήταν λάθος που είπα συγγνώμη για όλο το κόμμα. Ίσως δεν έπρεπε να το πω αυτό”, δήλωσε.
- Είχε προηγηθεί (προχθές) το νέο «χτύπημα» του στελέχους της «Ομπρέλας» Δημήτρη Βίτσα: σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που δίνει άνετο προβάδισμα στον κ. Κασσελάκη, έναντι της κ. Αχτσιόγλου, έριξε λάδι στη φωτιά, λέγοντας: «Οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούν ως καθαρές δημοσκοπήσεις αλλά ως επηρεασμός. Δεν θέλω να πω τι γινόταν στο Μεξικό από τους εμπόρους ναρκωτικών για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους -και τους επηρέασαν». Στη συνέχεια, πάντως, πρόσθεσε ότι αυτό, το τι γινόταν στο Μεξικό δηλαδή, «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σε εμάς εδώ»…
Ενότητα και «στρείδια»
- Απέναντι σε όλα αυτά, οι άλλοι υποψήφιοι προσπάθησαν να κινηθούν πυροσβεστικά και ενωτικά, ώστε να μην παγιωθεί αυτή η «κεφαλοποίηση».
- Η Έφη Αχτσιόγλου, αφού επισήμανε ότι ο στόχος της είναι «η διαμόρφωση μίας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα δείξει την έξοδο στις πολιτικές της Δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη», κατέληξε, «η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αυτονόητη προϋπόθεση, το ζήτημα είναι να κερδίζουμε συνεχώς περισσότερους».
- Ο Νίκος Παππάς κινήθηκε απέναντι στην «Ομπρέλα» αλλά και στον κ. Κασσελάκη (χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά): «Έχουμε δει να ξεδιπλώνονται απόψεις, οι οποίες πραγματικά ξενίζουν. Απόψεις οι οποίες παραπέμπουν σε ένα κόμμα-χυλό, που έχει έναν ηγέτη, ο οποίος δεν λογοδοτεί πουθενά. Δεν μπορεί να είναι αυτό το πρότυπό μας. Και απόψεις, βεβαίως, οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στον κακό και χειρότερο δικό μας εαυτό, όπου περιγράφουν ένα κόμμα-στρείδι, ένα κόμμα κλειστό, ένα κόμμα το οποίο δεν αφήνει -μέσω των δομών του- τα μέλη του να εκφραστούν», δήλωσε.
Αν χάσω, μένω, εσείς;
- Κι αφού σημειώθηκαν όλα τα παραπάνω, ο κ. Κασσελάκης πέταξε το γάντι στους συνυποψηφίους του (και τους υποστηρικτές τους): «Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ και στους επικεφαλής υποψηφίους μας στις Περιφέρειες της χώρας αλλά και σε όλη την κοινωνία που βιώνει απίστευτη αδικία».
Ο στόχος του, προφανής: να «αναγκάσει» τους επικριτές του να πάρουν θέση για την «επόμενη ημέρα» στο κόμμα, όταν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές εκλογές -πόσο μάλλον εάν τις κερδίσει ο ίδιος και αναλάβει το τιμόνι του.
Η διαφορά των δύο πρώτων
Όπως προκύπτει, κάθε άλλο παρά… μία ωραία και συντροφική ατμόσφαιρα επικρατεί στον κομματικό μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πλέον ψύχραιμοι «σηκώνουν τα χέρια» τόσο ως προς τα προγνωστικά όσο και για την επόμενη ημέρα.
Στέλεχος που απολαμβάνει της εκτίμησης όλων και δεν έχει κάνει δήλωση στήριξης υποψηφίου παρατηρεί πως όλα θα κριθούν όχι μόνο από το πρόσωπο που θα επικρατήσει, αλλά και από τη διαφορά που θα χωρίζει το πρώτο από το δεύτερο. «Σε μία επικράτηση 60-40 ή, πόσο μάλλον, 55-45, η διχοτόμηση του κόμματος θα είναι δεδομένη», παρατηρεί. Αναφερόμενος, βεβαίως, στον δεύτερο γύρο, της επόμενης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, όπου, όπως εκτιμά, θα αναμετρηθούν Αχτσιόγλου - Κασσελάκης… «ή αντιστρόφως», όπως προσθέτει.
Το νέο «αντίο» της πρώην βουλευτού
Σε αυτό το κλίμα, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά ανακοίνωσε, εκ νέου χθες, την αποχώρησή της από το κόμμα. Η πρώην βουλευτής ανήκε στην κίνηση «ΠΡΑΤΤΩ» του Νίκου Κοτζιά και μετά το «σπάσιμο» της συνεργασίας του πρώην υπουργού με το τότε κυβερνών κόμμα, η ίδια παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τον πρώτο αποχαιρετισμό τον είχε κάνει λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο τον οριστικοποίησε χθες καθώς οι επίμονες πληροφορίες τη θέλουν να έχει «κλείσει» με τον Νίκο Ανδρουλάκη την επιστροφή της στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Κατά τις διαρροές δε, επίκεινται κι άλλες αποχωρήσεις πασοκογενών από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές του, ώστε να δοθεί σήμα πως «το πουλόβερ ξηλώνεται» και ενισχύεται το τρίτο, σήμερα, κόμμα της Βουλής.