Την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το κόμμα και για τη δράση του.
Δεν έκρυψε άλλωστε βασικές θέσεις που έχει αναπτύξει για την οικονομία, όπως η φορολογία, λέγοντας ότι η Αριστερά λέει ναι στους φόρους για να παράγει κοινωνικό έργο, ενώ η Δεξιά το αντίθετο.
Επικρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, δεσμεύθηκε για αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή των μελών και “τον πρόεδρο πρώτο μεταξύ ίσων”.
Βασικά σημεία της ομιλίας του:
Είναι χαρά να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να πω και τη θέση μου για το debate (σ.σ. αρνητική): κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος, δουλέψαμε μαζί θα ξαναδουλέψουμε μαζί.
Να βγούμε από αυτή τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας με ένα σχέδιο για το 2026, διότι θέλει δουλειά. Στις εκλογές να πούμε: έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για εργασιακές σχέσεις, για το κοινωνικό κράτος, για παραγωγική δομή, για πολιτισμό.
Ωραία τα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, και ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά.
Να φτιάξουμε το δικό μας μπλοκ δυνάμεων, αλλά με συγκεκριμένες προτεραιότητες, διότι όποιος έχει πολλές, δεν έχει καμία.
Για παράδειγμα, τα μεσαία στρώματα: το σχέδιο Πισσαρίδη θέλει διάλυση επιχειρήσεων, άρα χρειάζονται περιφερειακές τράπεζες και άλλα εργαλεία ώστε να κάνουμε συμμαχίες.
Αν λέμε ότι εμείς, περισσότερο από τη ΝΔ, ότι θα μειώσουμε τους φόρους θα μας πιστέψουν; Η Αριστερά λέει ότι θέλουμε κοινωνικό κράτος, νοσοκομεία, άρα θέλουμε φόρους.
Αν αντί να περάσουμε το σύμφωνο συμβίωσης επιλέγαμε να κάνουμε δημοψήφισμα θα το κερδίζαμε; Όχι, άρα πρέπει να παίρνεις την απόφαση να κάνεις πράγματα.
Στο συνέδριο να συζητήσουμε πού πρέπει να κάνουμε ρήξεις στον οικονομικό τομέα, στα όρια του εφικτού.
Ο κόσμος έχει ένστικτο, ξέρει τι του λες και αν το λες για να κερδίσεις την εξουσία.
Για τις ευέλικτες μορφές εργασίες μας έλεγαν ότι τις θέλει ο κόσμος κι εμείς λέγαμε ότι θα οδηγήσουν σε άθλιους μισθούς και χειρότερες εργασιακές σχέσεις.
Αν δεν κάνουμε “κόκκινη” την πράσινη ανάπτυξη, αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή;
Οι πολιτικές που προτείνουμε και εμείς και ο κ.Μητσοτάκης είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο; Είναι ουδέτερες;
Λένε ότι “ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης:” να σας θυμίσω ότι την ημέρα που μίλησε ο Αλέξης για διεύρυνση, εγώ παρατήρησα πως πρέπει να γίνει, αλλά όχι μόνο “από πάνω”, ότι χρειάζεται κοινωνική γείωση.
Η δουλειά μυρμηγκιού που πιστεύω σημαίνει να βρούμε παιδιά που θα δουλέψουν για την επόμενη τετραετία, να τους μάθει η κοινωνία.
Κατέθεσα χθες 10-15 σελίδες με προτάσεις για το κόμμα: πώς πρέπει να δουλεύουν οι Οργανώσεις Μελών, τα όργανα, το συνέδριο. Να τις διαβάσετε.
Όπου πήγα μου είπαν ότι δεν ακούγεται η φωνή μας “προς τα πάνω”. Οι ΟΜ πρέπει να μπορούν να δουλεύουν ή για οτιδήποτε πρέπει να έχουν την έγκριση της ΚΕ;
Εδώ δεν επιτρέψαμε στη Νεολαία να καταγγείλει τα 600 εκ που δόθηκαν στους αστυνομικούς γιατί ήταν εκτός γραμμής.
Ο τρόπος που δουλεύει η ΚΕ δεν έχει καμία αντιστοιχία στην Ευρώπη: οι συνεδριάσεις έχουν ομιλία προέδρου και γραμματέα, μία ενιαία λίστα ομιλητών για όλα τα θέματα, μία επιτροπή πολιτικής απόφασης που δεν ακούει καν τις ομιλίες, μετά τα μέλη που έρχονται από άλλες πόλεις της χώρας βιάζονται α φύγουν…
Προτείνω: η συνεδρίαση της ΚΕ να αρχίζει με ομιλία προέδρου/γραμματέα, να ακολουθεί θεματική συζήτηση πχ για την αγροτική πολιτική, να βγαίνει σχέδιο απόφασης, να συζητώνται τυχόν τροπολογίες και στη συνέχεια να λαμβάνεται η απόφαση. Μετά, εξωτερική πολιτική με την ίδια διαδικασία κοκ.
Σαφώς να υπ΄λαρχουν ιδεολογικά ρεύματα, αλλά με σεβασμό στην αντιπαράθεση και στη συγκρότηση των οργάνων.
Συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν συμμετοχή στη συζήτηση, αποφάσεις, πρωτοβουλίες, αλλά όταν μπαίνουμε στο πεδίο της δουλειάς δεν έχουν καμία θέση, εκεί θα μπουν μπροστά οι καλύτεροι.
Γιατί είμαι υποψήφιος:
Είμαι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος διότι πιστεύω:
—- Ότι χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, με ομάδες μέσα κι έξω από το κόμμα.
—- Ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι πρώτος ανάμεσα στους ίσους. Δεν μπορείς να θέλεις δημοκρατική-συμμετοχικη κοινωνία και το κόμμα σου να είναι ιεραρχικό.
Θα δίνω λόγο στα όργανα διότι μακριά από εμάς οι άνθρωποι που μιλούν κατευθείαν με την κοινωνία και δεν δίνουν λόγο πουθενά.
—- ότι, είτε κερδίσω είτε όχι, υπόσχομαι να είμαι μέλος μίας συλλογικής ηγεσίας, αλλά θέλω να φέρω χαμόγελο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοπεποίθηση για τις ιδέες μας, τις αξίες μας. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό θα μας φέρει στο 8%, ακολουθεί αμυντική στάση.