Με τις σημερινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Μακεδονία, ο χρόνος για τα εγκαίνια της ΔΕΘ αρχίζει να μετρά αντίστροφα.
Ο πρωθυπουργός, τηρώντας την παράδοση, θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να ακούσει αιτήματα και προτάσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, μολονότι οι ανακοινώσεις τις οποίες θα κάνει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένες. Το φετινό «καλάθι», όπως έχει διαρρεύσει, θα είναι περισσότερο «μεταρρυθμιστικό» και λιγότερο παροχών, με δεδομένη την κυβερνητική βούληση για απόλυτη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, σε αναμονή και της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.
Οι φειδωλές ανακοινώσεις μέτρων από τον πρωθυπουργό θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τις πιο ευάλωτες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ώρα πάντως που η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει το σύνολο της κοινωνίας. Ήδη χθες, έγινε γνωστό ότι συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το σχετικό κονδύλι για νοικοκυριά και αγρότες να ξεπερνά συνολικά τα 21,4 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για το market pass, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε (στην ΕΡΤ) ότι «θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Με αφορμή δε τις κατηγορίες ότι δεν θα δοθεί σχεδόν τίποτα στη Θεσσαλονίκη για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εικόνα της χώρας στις αγορές, σχολίασε: «Δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, με ένα νομοσχέδιο του οποίου το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, στο τέλος Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου πια θα πάρουν σάρκα και οστά -στη μεγάλη τους πλειονότητα- από 1η Ιανουαρίου».
«Τα μέτρα μένουν»
Για «πρωτοφανή εισαγόμενη πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση σε τρία επίπεδα», έκανε λόγο σε χθεσινή του συνέντευξη (στα Παραπολιτικά fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Επίπεδο πρώτο, μόνιμα μέτρα. Το πιο σημαντικό. Γιατί; Πρώτον, γιατί αυτά τα μέτρα μένουν ακόμα κι όταν οι κρίσεις φεύγουν και είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων. Είναι λόγια; Όχι. Είναι πράξεις. Επίπεδο δεύτερο: Στοχευμένες παρεμβάσεις. Προφανώς και είναι σημαντικές και θα συνεχίζονται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στα οικονομικά στη χώρα, όσο υπάρχει ανάγκη. Το τρίτο επίπεδο παρέμβασης, πάρα πολύ σημαντικό και ούτε εδώ είναι απλώς λόγια, το έχουμε δει ήδη να γίνεται, είναι έλεγχοι στην αγορά».
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον παρακολουθούν στην κυβερνώσα παράταξη τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. Όπως αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, «είναι κάτι που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι ανακάτεψε την τράπουλα σε μια αδιάφορη κατά τα λοιπά διαδικασία και δημιούργησε κάποιο ενδιαφέρον. Τα μέλη του και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα τον αξιολογήσουν. Θα αξιολογήσουν αυτά που είπε περί Goldman Sachs, όπου είδε πόση αλαζονεία φέρνει το χρήμα, γι’ αυτό αποφάσισε να την αφήσει στα 21 για να γίνει εφοπλιστής με προσωπικό δάνειο στα 24, αλλά τώρα θέλει να παλέψει τα κακά του καπιταλισμού ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ», με σαφείς τις αιχμές για τον 35χρονο φιλόδοξο διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα.