Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών- για την ψήφο των αποδήμων είχε απ’ όλα: συγκλίσεις, προσκλητήρια, αδιαφορία, έντονη κριτική.
Τα ντουέτα που σχηματίστηκαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ήταν ενδιαφέροντα, άλλα ταιριαστά και άλλα όχι τόσο, με ατάκες, σημειολογία και μηνύματα για το μέλλον.
Στα περισσότερα πρωταγωνιστής ήταν εκ των πραγμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο απευθύνονταν -εξαιτίας και του ρόλου του- οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με ποικίλες συμπεριφορές αλλά και διευρυμένη θεματολογία. Πέρα του περιεχομένου του νομοσχεδίου, αρκετά συζητήθηκαν (σε διαφορετική δοσολογία) οι πυρκαγιές, το περιβάλλον, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η παρατεταμένη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη στην Αλβανία.
Ο πρωθυπουργός τα καλύτερα λόγια είχε να τα πει -όσο παράδοξο και αν φαίνεται- για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με φόντο και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Πλεύση Ελευθερίας. Τη συνέκρινε μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή του να μην ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. «Να πάρετε διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου. Η ζωή τα έφερε έτσι, η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Γιατί ενοχλείστε; Αλήθεια είναι».
Ειδικά για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «παρά τις δύο συντριπτικές εκλογικές ήττες, παραμένει όμηρος ενός κακού παρελθόντος». Τόνισε δε ότι θα ήθελε πολύ να ακούσει και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, για «να δούμε αν συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Τσίπρα». Τα πυρά ανταπέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει επιλέξει «να μην υπάρχουν κανόνες και να λειτουργούμε σε συνθήκες άγριας Δύσης».
Τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου έφερε πιο κοντά και η αναφορά της τελευταίας στο Μάτι: «Είναι τέτοια η συνθήκη της καταστροφής από τις πυρκαγιές, ώστε ακυρώθηκε ο εορτασμός της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Κάτι που είχε γίνει, κύριε πρωθυπουργέ, μόνο το 2018, μετά το Μάτι», σημείωσε.
«Η ιστορία θα κρίνει»
Αντίθετα, σε μετωπική σύγκρουση κατέληξε η διαφωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλο, με αφορμή την αλλαγή στάσης της Ελληνικής Λύσης στο νομοσχέδιο, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. «Η ιστορία θα τους κρίνει όλους, όπως θα κρίνει και τον κ. Βελόπουλο. Στην ίδια ακριβώς ρύθμιση που ψήφισε πριν από ένα χρόνο, τώρα ψηφίζει "παρών". Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρε στους Έλληνες του εξωτερικού για να αλλάξει τη στάση του. Αρκετά με την υποκρισία και με τους… πατριώτες της φακής», τόνισε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Βελόπουλου, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα («πολιτικά… μαγειρέματα» στις Πρέσπες, «παραχωρήσεις» στους Τούρκους κ.α.).
Για το ΚΚΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ακολουθεί τον δικό του δρόμο, του μοναχικού αναχρονισμού», ενώ προφανώς συνειδητά δεν έκανε καμία αναφορά στους Σπαρτιάτες και sτη Νίκη. Για τα κόμματα αυτά και γενικότερα για τη «δεξιά πολυκατοικία» έχει αναλάβει ειδικό ρόλο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που απαντά ως ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου και στο πλαίσιο των ιδιαίτερων κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.
Όσον αφορά τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, από τη μία επιχειρούσε την ήπια, χωρίς υψηλούς τόνους, αποδόμησή του με προτροπή για καλύτερη ενημέρωσή του σε διάφορα θέματα, αλλά από την άλλη, πετώντας του το… γάντι για μια πιθανή συνάντησή τους. Έθεσε εαυτόν στη διάθεση του οποιουδήποτε πολιτικού αρχηγού προκειμένου να παρέχει ενημέρωση για τα εθνικά -και όχι μόνο- θέματα, με ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Και τώρα σας καλώ, κ. Ανδρουλάκη -βεβαίως ισχύει αυτό για όλους- να κάνουμε αυτή τη συνάντηση που τόσο πολύ έχει αργήσει», είπε.
Απεναντίας, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, «να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων».
Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, τα παράπονα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τα έδρανα του ΚΚΕ, όσον αφορά προσωπική επίθεση που δέχτηκε από τον Ριζοσπάστη, με την ίδια να απαντά με επίθεση φιλίας και… καρδούλες. «Εγώ πάντως σας απαντώ με αγάπη και με καρδιά και σας λέω ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες και δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε ή ότι πρέπει να αισθανόμαστε υπόλογοι γι' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο θα γίνει σήμερα. Θετικά έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, που αθροίζουν 208 ψήφους και ξεπερνούν το απαιτούμενο όριο των 200 ψήφων, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.