Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση για δύο ψηφοφορίες στη Βουλή

Εισάγονται στις Επιτροπές τα νομοσχέδια για την ψήφο των ομογενών και τις προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις. Το μήνυμα Μητσοτάκη προς ΠΑΣΟΚ. Τα σφιχτά δημοσιονομικά περιθώρια και ο «πονοκέφαλος» της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση για δύο ψηφοφορίες στη Βουλή

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης πετάει το… γάντι η κυβέρνηση, με αφορμή τα δύο νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή τις επόμενες μέρες και θα ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα, πριν από τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου.

Η δημόσια διαβούλευση για την κατάργηση των περιορισμών της ψήφου των ομογενών ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα και αυτή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης μία μέρα αργότερα, την Τρίτη. Αμέσως μετά τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στις Επιτροπές της Βουλής και ακολούθως στην Ολομέλεια και ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα προς την κοινοβουλευτική μειοψηφία για τη στάση της στις ψηφοφορίες.

Από τη μία, το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών είναι ακριβώς το ίδιο που είχε φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 και είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Τότε δεν είχε εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία των 200 τουλάχιστον βουλευτών. Όπως τώρα τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον δεν αλλάξουν στάση, ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο προ των ευθυνών τους.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνουν γαλάζιες κομματικές πηγές, «είναι άφαντο. Όχι μόνο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για ένα σχέδιο νόμου που με τη σημερινή του ηγεσία έχει ψηφίσει, αλλά με προσχηματικούς λόγους ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική, την οποία επισήμως δεν αιτιολογεί. Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες; Η διάταξη είναι ακριβώς η ίδια. Μένει να δούμε αν και η στάση του ΠΑΣΟΚ θα μείνει η ίδια ή αν θα ξεκινήσει τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με ασυνέπεια και μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα», σημειώνουν.

«Δεν είναι λογικό»

Αλλά και το οικονομικό νομοσχέδιο με τις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τον έντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να το υπερψηφίσουν, δεδομένου μάλιστα ότι οι τρεις βασικοί άξονές του αφορούν τη στήριξη των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας. «Δεν είναι λογικό να υπάρξουν κόμματα που να πουν "όχι" στην αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, στην αύξηση του ενιαίου και των ειδικών μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων, στο ‘’youth pass’’ ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών, καθώς και στην οριστική απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη φαρμάκων 200.000 πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «κοιτάζοντας» στα άλλα κόμματα για την κοινοβουλευτική συμπεριφορά τους στην ψηφοφορία.  

Βούληση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι να συνεχιστεί, όπως διαμηνύουν, η απόλυτη αντιστοίχιση των προεκλογικών εξαγγελιών με τις μετεκλογικές πράξεις, προς διάψευση των «Κασσανδρών» που τις αμφισβητούσαν μέχρι και την προηγούμενη μέρα των εκλογών. Η αξιοπιστία, άλλωστε, είναι ένα από τα χαρτιά στο οποίο πόνταρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις κάλπες και, όπως αποδείχθηκε -σύμφωνα με συνομιλητή του, «του βγήκε, οπότε πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει».

Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, είναι σαφές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι πολύ πιο σφιχτά και ένα πρώτο δείγμα δόθηκε από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να κηρύξει το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης για την ενέργεια. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι, όπως αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις, οι κοινωνικά ευάλωτοι και οι συνεπείς καταναλωτές έχουν πάντα προτεραιότητα στις πολιτικές της και αυτό θα ισχύσει και στην νέα θητεία.

Από την άλλη,  ο «πονοκέφαλος» της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, εξακολουθεί και αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για το πρωθυπουργικό επιτελείο. Η επίκληση της διεθνούς προέλευσης του προβλήματος, του παρατηρητηρίου τιμών και της αυστηροποίησης των ελέγχων, δεν επαρκεί και το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Κανείς δεν μπορεί να παίζει, αυτήν τη στιγμή, με το εισόδημα των πολιτών. Η κυβέρνηση καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειώσει φόρους και να αυξήσει εισοδήματα. Δεν μπορεί αυτά να ροκανίζονται από την απληστία κάποιων», δήλωσε εντός της εβδομάδας, με αφορμή το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κορύφωση του πολέμου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Ο δρόμος και της νέας κυβερνητικής θητείας δεν δείχνει στρωμένος με «ροδοπέταλα»… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v