ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική ανάγκη νέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

«Δεν είμαστε εμπειρογνώμονες, απαντήσεις ζητάμε για τις επιχειρησιακές ενέργειες». Τσίπρας προς επίτροπο ΕΕ: «Είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα». Δήλωση στο Euractiv.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική ανάγκη νέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Ερωτήματα για τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναδεικνύει εκ νέου την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής μετανάστευσης-ασύλου της ΕΕ, που οδηγεί σε σωρεία παράνομων διακινήσεων και θανάτων.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, «δεν είμαι εδώ για να βρω ευθύνες ούτε είμαι εμπειρογνώμονας, ερωτήματα θέτω και ζητάω απαντήσεις», ήταν ενδεικτική της απόφασής του να μην καλυφθούν τα κενά που έχουν αναδειχθεί από τις μαρτυρίες.

Όπως εκείνες (από επιζώντες) ότι το υπερφορτωμένο πλοιάριο μπατάρισε στη διαδικασία ρυμούλκησης, που οδήγησε σε υποψίες ότι έγινε προσπάθεια να απομακρυνθεί από τον ελληνικό τομέα διάσωσης και έρευνας προς τον αντίστοιχο της Μάλτας.

Είναι ενδεικτική η αρχική απάντηση που δόθηκε στον κ. Τσίπρα από παράγοντες του Λιμενικού, ότι εφόσον ο κυβερνήτης του πλοίου είπε στις ελληνικές αρχές «δεν θέλουμε βοήθεια», δεν μπορούσε να παρασχεθεί. Στην παρατήρηση του κ. Τσίπρα, «ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας, τι θα έλεγε, ελάτε να βοηθήσετε και να συλληφθώ;», οι αξιωματικοί απάντησαν ότι υπάρχει πλαίσιο διάσωσης όταν είναι σαφής η διακινδύνευση εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, παρενέβη ο υπηρεσιακός υπουργός, λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν τη νομιμοποίηση να κάνουν κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση». Σ' αυτήν ακριβώς την παρατήρηση ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι δεν βρίσκεται στην Καλαμάτα για να αποδώσει ευθύνες.

«Τις απαντήσεις δεν της ζητάω εγώ (σ.σ. εννοούσε, ως πολιτικός), τις ζητάει ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη. Γιατί εδώ υπάρχει η FRONTEX, υπάρχει το ελληνικό λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της FRONTEX και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί».

«Είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα»

Πέραν τούτων, στα οποία θα δοθεί συνέχεια καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγή πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη του: Το σχέδιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο έχει πολλά κενά και δεν παρέχει τις εγγυήσεις που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μην αποτελεί τον «δεσμοφύλακα της Ευρώπης».

Δεν εξασφαλίζεται ένας εγγυημένος αριθμός θέσεων στις χώρες της Ε.Ε., ούτε για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα ούτε για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Αντιθέτως, νομιμοποιείται η πρακτική κάθε κράτος-μέλος που δεν θέλει πρόσφυγες, απλά να καταβάλει ένα αντίτιμο στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες υποδοχής.

Επίσης, δεν τίθενται αντικειμενικά ευρωπαϊκά κριτήρια για το τι συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για επιστροφές. Παράλληλα, το σχέδιο συμφωνίας δεν εξασφαλίζει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών -για όσους δεν δικαιούνται άσυλο- στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Αυτό τον χαρακτήρα είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, την οποία ενημέρωσε και για την επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

Όπως της εξήγησε, το τραγικό ναυάγιο αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, ανέδειξε την ανάγκη να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης-Ασύλου και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκατάστασης προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο.

«Είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα», της είπε χαρακτηριστικά.

Μέγιστη ευρωπαϊκή υποκρισία

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε σήμερα στο Euractiv:

“Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο "πολυτέλεια" ή "ξεπερασμένο" και να μας λένε ότι το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι πόσα ευρώ θα δοθούν στις χώρες υποδοχής για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες.

Η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαική Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενείας (pledges) στις ευρωπαικές χώρες.

Όσο ενισχύουμε τις νόμιμες ασφαλείς οδούς και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό με τις χώρες εκτός ΕΕ της Μεσογείου, τόσο θα αποδυναμώνονται τα δίκτυα διακινητών και οι παράνομες και επικίνδυνες οδοί που δημιουργούν".

ΣΥΡΙΖΑ: Αναπάντητα ερωτήματα για το ναυάγιο της Πύλου

«Χθες ο πρώην Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν υπηρεσιακός Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού στο αλιευτικό στην Πύλο. Σήμερα το Λιμενικό επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σιακαντάρης παραδέχθηκε ότι το Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα σχοινί προκειμένου «να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα, συνεχίζει η Κουμουνδούρου, «και η ιταλική εφημερίδα La Republica επιβεβαιώνει ότι υπήρξε επιχείρηση με σχοινί, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ της, o καπετάνιος είχε φύγει με σχεδία από το αλιευτικό από τις 17:20.

Τα ερωτήματα προς τον κ. Τουρνά και τον Αρχηγό Λιμενικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και νυν Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κλιάρη, παραμένουν αναπάντητα:

  • Υπήρξε ή όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε;
  • Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ο καπετάνιος είχε φύγει από το αλιευτικό και ήταν ακυβέρνητο για ώρες;
  • Γιατί, ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;
  • Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX;

Η ελληνική κοινωνία και η διεθνής κοινότητα που παρακολουθούν σοκαρισμένες την τραγωδία ζητούν απαντήσεις», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v