Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας

Το μήνυμα της ΝΔ είναι πως «θα περάσει δύσκολα» όποιος «διεκδικεί το καλύτερο». Ομιλία στο Ηράκλειο για τη νέα εθνική στρατηγική στον τουρισμό και τον ρόλο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Τσίπρας: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας

Με τη φράση «έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε στην άκρη τη λάσπη και τα fake news και να αναδείξουμε το πρόγραμμά μας», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και Τουρισμός».

Δεν προσπέρασε, ωστόσο, το κλίμα των ημερών, με αφορμή την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τη Ροδόπη.

«Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο: όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος, τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, θα περάσει δύσκολα, θα αντιμετωπίζεται ως "πρόβλημα", ως εσωτερικός εχθρός», είπε, παραπέμποντας στη γνωστή φράση της Ντόρας Μπακογιάννη στους κατοίκους της Ροδόπης πως εάν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ θα έχουν πρόβλημα.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση-έκκληση στους πολίτες, «ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών».

Πέντε προτάσεις για τον τουρισμό

Aναφερόμενος στο αντικείμενο της εκδήλωσης, σημείωσε κατ' αρχάς ότι ο τομέας του τουρισμού, παρά τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία, δεν αποτελεί αντικείμενο συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού.

Αυτό, όπως είπε, «λειτουργεί εις βάρος της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για έναν τομέα που, κατά τα άλλα, χαρακτηρίζουμε ως εθνικό πρωταθλητή και ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας».

Και πρόσθεσε:

«Έως σήμερα, κυρίαρχο στοιχείο του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:

  • Θεματική συγκέντρωση, γύρω από το κυρίαρχο προϊόν "ήλιος και θάλασσα",
  • Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και
  • Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.

Σε μια διεθνή τουριστική αγορά όμως που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, με ταξιδιώτες ολοένα πιο ενημερωμένους και απαιτητικούς, με τις σύγχρονες τεχνολογίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι πια αναγκαίο να χαράξουμε μια άλλη εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε τη χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.

Πέντε είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά:

  • Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
  • Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.
  • Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σ' ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων, καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιοκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντάς τες με την αρχή της κυκλικότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.
  • Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Λύση, όχι πρόβλημα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής που ανέπτυξα παραπάνω, αλλά και συνολικά στην εκπόνηση ενός Νέου Παραγωγικού Υποδείγματος για τη χώρα.

Θέλουμε περισσότερο σύγχρονες, καινοτόμες και δυνατές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν σταθερές και καλές θέσεις εργασίας.

Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη για να μεγαλώσουν, να συνεργαστούν, να επενδύσουν στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Για μας οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν "πρόβλημα" για την ελληνική οικονομία - όπως έχει υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία - αλλά κεντρικό πυλώνα της λύσης του ευρύτερου ζητήματος που μας απασχολεί και αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Για τον σκοπό αυτό, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα:

  • Λύσης στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.
  • Μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ.
  • Μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και με τον ίδιο στόχο προβλέπουμε τη θεσμοθέτηση:

  • Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για τη χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.
  • Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεών τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.

Το "πρόβλημα" λοιπόν δεν είναι οι ΜμΕ, αλλά το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προωθούν η Νέα Δημοκρατία και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ένα μοντέλο ανάπτυξης που καταδικάζει τις ΜμΕ στο περιθώριο και επιδιώκει την εξαφάνισή τους.

Οι μακροχρόνιες προοπτικές της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα θα κριθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κατανομή των πόρων του δίνει προοπτική ανάταξης του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v