Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η επίθεση που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές που εξέλεξε σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Η επίμονη κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι οφείλουν την εκλογή τους «στη στήριξη που έλαβαν από το τουρκικό προξενείο» (σ.σ. άρα και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη), καθώς και η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή όπου ζήτησε από τους μειονοτικούς να στηρίξουν τη ΝΔ αλλιώς «θα υπάρχει πρόβλημα», έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπάσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και είχε το πρωί συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.
Εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε μείζον θεσμικό και εθνικό θέμα τη στοχοποίηση και τον εκβιασμό της μουσουλμανικής μειονότητας, που διχάζει την τοπική κοινωνία και εγείρει εθνικούς κινδύνους, «κάνοντας την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της».
Υπενθύμισε δε, τις αποφάσεις της ειδικής Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη το 2020, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί με ισονομία και ισοπολιτεία.
Δεδομένου ότι, βάσει του νόμου της ΝΔ, η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό (άρα και στον υπηρεσιακό κ. Σαρμά σήμερα), ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εργαλειοποίηση της ΕΥΠ» με στοχευμένες, αποσπασματικές, διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας τον ρόλο της στις υποκλοπές από τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά «στον ωμό εκβιασμό» που έκανε στη μειονότητα η κ. Μπακογιάννη («αν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια»).
Όπως τόνισε, οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες, ώστε να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε κοινωνική ομάδα, όχι μόνο στους μειονοτικούς.
«Ήταν πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει, για το πώς θα βρεθεί στο στόχαστρο όποιος δεν ψηφίσει ΝΔ», είπε.
Και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι σε όλα αυτά ως εγγυητής του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.
«Λογικές μαφίας»
Χθες, μετά την έμμεση παραδοχή από τον κ. Μητσοτάκη για την ΕΥΠ και την προβολή του βίντεο από την παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην περιοχή, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε δύο επίπεδα:
- Κατηγόρησε τη ΝΔ για «κυπατζίδικες πρακτικές» και για επικίνδυνο παιχνίδι στην πιο ευαίσθητη, εθνικά, περιοχή, που παραπέμπει «σε άλλες εποχές».
Ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο ΤΡΤ), πρόσθεσε: «Αυτές τις ημέρες βλέπουμε μία αθλιότητα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζουν με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ' όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10.000-15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».
- Απέδωσε ευθέως στην κ. Μπακογιάννη «λογικές μαφίας», αφού πήγε στην περιοχή και απείλησε τους κατοίκους της μειονότητας. «Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη για να τοποθετηθώ», εξήγησε σε τηλεοπτική του παρέμβαση (στο TRT).
Η επίθεση (και) στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω… υποκλοπών
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ επιτίθεται σε κόμμα της αντιπολίτευσης για κάποιον μειονοτικό βουλευτή του, μόνο που αυτή τη φορά το κάνει με ιδιαίτερη οξύτητα λόγω των εκλογών.
Όπως υπενθυμίζουν, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο «γαλάζιο» στόχαστρο είχε βρεθεί ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μπουρχάν Μπαράν, διότι, κατά τη ΝΔ, είχε δηλώσει δημοσίως μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Είχε ζητήσει μάλιστα από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποπέμψει τον βουλευτή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μπουρχάν είχε δεχτεί επίπληξη από το κόμμα του και το θέμα σταμάτησε εκεί.
«Και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίπληξη στον δικό του βουλευτή του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (βουλευτής Ξάνθης) για την αναφορά του σε ‘τουρκική μειονότητα’, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, τώρα, στη ΝΔ», τονίζουν οι ίδιες πηγές από την Κουμουνδούρου.
Να σημειωθεί ότι και ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε προχθές επικριτικά για την κ. Μπακογιάννη και την παρουσία της στη Ροδόπη.
«Άκουσα σε ένα βίντεο την κ. Μπακογιάννη να μιλά σε Έλληνες πολίτες με τον παλαιοκομματικό πελατειακό λόγο του ’60, αυτόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω, αν θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
Αλλά έβαλλε και εναντίον «των κυρίων του ΣΥΡΙΖΑ», επειδή, όπως είπε, ανέχονται στελέχη τους να μιλούν για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
Το γεγονός ότι η επίθεση της ΝΔ στον μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο, αποδόθηκε στην προσπάθεια αντιπερισπασμού του τότε κυβερνώντος κόμματος καθώς μόλις είχαν ξεσπάσει οι αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
«Τώρα η ΝΔ κάνει το ίδιο λόγω εκλογών εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», παρατηρούν πηγές του.
Με την επισήμανση, «η επικίνδυνη εργαλειοποίηση της μειονότητας είναι προφανής».
Οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Ζεϊμπέκ Χουσεΐν στην Ξάνθη και τον Φερχάτ Οζγκιούρ στη Ροδόπη.
Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέλεξε τον Μπαράν Μπουρχάν στην Ξάνθη και τον Αχμέτ Ιλχάν στην Ροδόπη.
Στις εκλογές του 2019, είχαν εκλεγεί οι Μπαράν Μπουρχάν και Αχμέτ Ιλχάν από το τότε ΚΙΝΑΛ και ο ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ έχει μειονοτικούς στα ψηφοδέλτια αλλά εκλέγεται σταθερά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.