«Δηλώνουμε ότι ανεξάρτητα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει τα εργατικά δικαιώματα μπροστά για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ευημερία».
Με τη δέσμευση αυτή απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής.
Επανέφερε δε τη λογική της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι των μικρότερων κομμάτων: «κάθε ψήφος στα μικρότερα κόμματα, αντικειμενικά είναι ψήφος που ενισχύει και εξυπηρετεί τη ΝΔ, την επιθυμία της να είναι ανεξέλεγκτη, να μην έχει αντίπαλο», είπε.
Για να προσθέσει: «Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Ο κατακερματισμός της αντιδεξιάς επιλογής σε μικρότερα κόμματα. Οπουδήποτε άλλου εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να μη διακινδυνεύσει να χάσει τις εκλογές και να μην έχει ισχυρό αντίπαλο την επόμενη μέρα».
Πέρα από τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο των αμοιβών, σε συνάρτηση με την εκτίναξη της ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε το επίπεδο διαβίωσης των μισθωτών με τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού κράτους που ακολουθεί η ΝΔ, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την δημόσια Υγεία.
Με αφορμή τους τρεις θανάτους ελλείψει ασθενοφόρων, είπε χαρακτηριστικά: «Έδωσαν 15 δισ σε απευθείας αναθέσεις και δεν μπορούσαν να προσλάβουν 700 διασώστες; Εμείς στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια προσλάβαμε 300 μόνιμους στο ΕΚΑΒ, αυτοί ούτε έναν. Πρόκειται για επιλογή, για απαξίωση της δημόσιας υγείας την ώρα που ξεφυτρώνουν ιδιωτικές κλινικές οι οποίες στη συνέχεια εξαγοράζονται από πανίσχυρα funds. Το σχέδιο τους είναι “τα πάντα στην αγορά” κι όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα ας αντέξει. Αυτό είναι το απάνθρωπο αμερικανικό μοντέλο».
Στρατηγική Τραμπ
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ιδιαίτερα ότι «η ΝΔ πορεύεται με στρατηγική Τραμπ, κάνοντας το μαύρο-άσπρο με την τρομακτική υποστήριξη μέσων ενημέρωσης».
Ως παράδειγμα, πέραν της Υγείας, ανέφερε τους έμμεσους φόρους: «Λένε ότι δεν έχουν επιβάλλει φόρους, αλλά έχουμε 6 δισ ευρώ περισσότερους φόρους το τελευταίο 16μηνο. Όταν έχεις τέτοιους έμμεσους φόρους δεν χρειάζεται να αυξήσεις τους άμεσους».
Υπενθύμισε δε, ότι η Μάλτα, η Σλοβακία και η Ελλάδα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν μείωσαν έμμεσους φόρους όπως συνέστησε η Κομισιόν.
«Το έκαναν για να δίνονται στοχευμένες επιδοτήσεις που πηγαίνουν στα καρτέλ ενέργειας, διϋλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε αυτά με τη σειρά τους να κρατούν ψηλά τις τιμές», σημείωσε.
Δεν είμαστε κόμμα-πυροτέχνημα
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ο κ.Τσίπρας ζήτησε να του πουν «τι κάναμε καλά ως ΣΥΡΙΖΑ και τι όχι, αλλά κυρίως τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα».
Ενώ εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, που «θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», τόνισε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αλλάζει εν κινήσει» και, άρα, η γνώμη της κοινωνίας για τις αλλαγές μετράει ιδιαίτερα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι πυροτέχνημα, βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία σε θέσεις μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνίας, όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε ως κόμμα-συμπλήρωμα της δεξιάς διακυβέρνησης. Βρίσκεται ως κόμμα εξουσίας που διεκδικεί τη διακυβέρνηση προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνίας. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε για ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν γίναμε κόμμα εξουσίας από τη συγκυρία, αλλά επειδή εκφράσαμε κοινωνικές ανάγκες», πρόσθεσε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην εκστρατεία των αντιπάλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε».
Κάνοντας μάλιστα αναφορά στη σημερινή επέτειο από τη ημέρα «που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου του 2012 έκλεισε την ΕΡΤ», τόνισε: «Θα αγωνιστούμε για να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος που να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί αυτό θέλει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, μία επόμενη ημέρα χωρίς αντίπαλο, ώστε να λεηλατήσει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Να επιβάλει μια πολιτική που δε λογαριάζει τον άνθρωπο αλλά μονάχα τα κέρδη».
Εξειδικεύοντας τη δέσμευσή του ότι «ανεξάρτητα από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει τα εργατικά δικαιώματα μπροστά για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ευημερία», αναφέρθηκε στα βασικά ζητούμενα:
«Για να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου.
Για να γίνει κάθε χώρος εργασίας, χώρος έκφρασης της ανθρώπινης δημιουργικότητας και ελευθερίας.
Για υψηλότερους μισθούς και σταθερές σχέσεις εργασίας.
Για δυνατά συνδικάτα στο πλευρό της κοινωνίας. Για δουλειά με δικαιώματα.
Για το δικαίωμα στη δουλειά.
Για μια δίκαιη κοινωνία για όλες και όλους»
Βεβαίως, τόνισε πολλές φορές ότι στους βασικούς στόχους είναι η κατάργηση του «νόμου Χατζηδάκη» για τα εργασιακά.