«Θεωρώ ότι το θέμα το φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένο όχι μόνο για τους ακρίτες, αλλά είναι δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια κυρίαρχη χώρα πρέπει να έχει τρόπους να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πλην όμως αυτό το οποίο θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019. Μετά δε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020 κατέστη απολύτως προφανές σε μένα ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων. Προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε προσλάβει πολλούς συνοριοφύλακες, έχουμε ενισχύσει τα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτηρούμε όλη τη μεθόριο, έχουμε ενισχύσει το λιμενικό για να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη και στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Χρήστο Νικολαΐδη.
«Επί της ουσίας αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και να φτάνει στο σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Παπαδημούλη να ζητάει επίσημα το έργο αυτό να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους» πρόσθεσε.
«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έλληνας ευρωβουλευτής να ζητά ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τους έλληνες φορολογούμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε δε ότι «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις γύρω από το προσφυγικό, το μόνο το οποίο δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι την κατασκευή αυτού καθ' αυτού του φράχτη».
«Θα αγωνιστούμε να τους πείσουμε να κάνουν και το τελευταίο βήμα. Αλλά και αν δεν το κάνουν ο φράχτης θα κατασκευαστεί από πόρους του εθνικού προϋπολογισμού» είπε.
«Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων, όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 ξαναέγινε στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία 18 μήνες από τον αυταρχικό δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο» σημείωσε.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε, «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει».
Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα, «με σημαντικές εξαγγελίες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπογράμμισε δε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται σε πείσμα όλως όσοι πολέμησαν το έργο αυτό ή εξέφραζαν καχυποψία για το πόσο θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να έχει και Μετρό και αρχαία». Μέσα στο επόμενο χρόνο η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί ο πλούσιος πολιτιστικός θησαυρός που βρέθηκε.
Τσαπανίδου: Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η ασφάλεια της χώρας είναι πάνω από όλα! Δεν πείθουν τα επικοινωνιακά σόου του κ. Μητσοτάκη
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να φοβίσει τον κόσμο με το επικοινωνιακό σόου που έχει χτίσει γύρω από το θέμα του Έβρου. Προσπαθεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήθεν θα αφήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι! Αλλά δεν πείθει», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Για τον φράχτη του Έβρου συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου, έχουμε διασπορά fake news από πλευράς της ΝΔ. Αναλυτικά δήλωσε: «Ειπώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο ευρωβουλευτής μας, Δημήτρης Παπαδημούλης, πίεσαν να σταματήσει δήθεν η χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ για τον φράχτη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Πρόκειται για απόφαση του συνόλου σχεδόν του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε μόνος, με το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς, να γυρνάει την πλάτη σε μια πανευρωπαϊκή απόφαση. Όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ε/Κ απέρριψαν τη χρηματοδότηση για φράχτες σε όλη την ΕΕ. Όχι φυσικά για να είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα ξέφραγο αμπέλι, αλλά γιατί χρειάζεται να προωθηθούν συνολικότερες λύσεις. Οι φράχτες δεν αρκούν!».
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η ασφάλεια της χώρας είναι πάνω από όλα! Εμείς συμπορευόμαστε με την ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά και με την αμερικάνικη, γιατί και στις ΗΠΑ η συζήτηση για τους φράχτες είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στη χώρα μας και στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και εξήγησε: «Χρειάζεται να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας -κάμερες, drones. Χρειάζονται σκάφη και περιπολίες για τα θαλάσσια σύνορά μας. Απαιτείται σοβαρή συζήτηση με την Ευρώπη και μια ευρωτουρκική συμφωνία που θα δεσμεύει την Άγκυρα να δεσμευτεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Και επιπλέον χρειάζεται συμφωνία για τον διαμερισμό των ροών αυτών μεταξύ των κρατών-μελών».
Κληθείσα να σχολιάσει, στο μεταξύ, τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί του "κινδύνου ενός κυβερνητικού σχήματος των ηττημένων", η Πόπη Τσαπανίδου υπογράμμισε τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει την αγανάκτηση του κόσμου και φοβάται. Για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι και θα είναι πρώτο κόμμα, και μάλιστα με όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή, ώστε να καθίσει στο τραπέζι με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.
Μετά την κάλπη, οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουν τα προγράμματά τους, όχι στο πόδι, αλλά σοβαρά. Ανάλογα με τα ποσοστά θα μπουν και οι όροι από τον καθένα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που θα φέρει την πολιτική αλλαγή, με λογικές λύσεις για τον πολίτη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ