Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος (φωτο) δεν έπρεπε να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να κληθεί να ενημερώσει για τον έλεγχο που έγινε στα κινητά προσώπων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο κλήθηκε να διατυπώσει θέση από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μία ημέρα αφότου εστάλη (και στον ίδιον) η επιστολή του κ. Ράμμου.
Κατά το Συμβούλιο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ όφειλε να στείλει επιστολή μόνο στον κ.Τασούλα, ο οποίος θα ενημέρωνε σχετικά τον πρόεδρο της Θεσμών-Διαφάνειας, ενώ στην έκθεση τονίζεται ότι ουδείς, που δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα, κινείται ως “αυτόκλητος”.
Όπως τονίζεται:
- Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.
- Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή η πλειοψηφία των μελών τους ή τα 2/5 (μειοψηφία).
“Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική)”.
Διευκρινίζεται δε, ότι στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.