Την κατηγορία της «εκτροπής» επιστρέφει τώρα στον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση, παραπέμποντας στα στοιχεία των παρακολουθήσεων που έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής.
«Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ότι ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ελεγχθούν έξι πρόσωπα και βρέθηκαν παρακολουθούμενοι και οι έξι. "Έξι στα έξι" είπε. Πώς ήξερε ποια ονόματα έπρεπε να ερευνηθούν; Υπάρχει δίαυλος πληροφόρησης στον κ. Τσίπρα; Αυτό είναι εκτροπή. Να δώσει εξηγήσεις αύριο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παραβίασε το απόρρητο στη χθεσινή του ομιλία».
Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνουν (από χθες) ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής πως ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ελεγχθούν τα έξι πρόσωπα για τα οποία τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι έγιναν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.
Κι επειδή, όπως τόνισε, ο έλεγχος τις επιβεβαίωσε, έχουμε επισήμως «έξι στις έξι» παρακολουθήσεις, συν τις τέσσερις που είχαν ήδη επιβεβαιωθεί νωρίτερα (σ.σ. για τους Θανάση Κουκάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Κύρτσο, Τάσο Τέλλογλου).
Υπενθυμίζεται ότι τα έξι πρόσωπα είναι: ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξης Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος και Θεόδωρος Λάγιος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.
Κ. Χατζηδάκης: Υπήρχαν κάποιοι Κλουζώ
Νωρίτερα το πρωί, τόσο σε τηλεοπτικές εμφανίσεις όσο και από το βήμα της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν τον παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός.
«Για μένα είναι προφανές ότι υπήρχαν κάποιοι ‘Κλουζώ’ που εξάντλησαν το κατασκοπικό τους ενδιαφέρον σε μένα», είπε, και παρέπεμψε στο έργο της Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί «αν υπήρξε ή όχι κατάχρηση εξουσίας».
Αυτό το τελευταίο αφορά το γεγονός ότι η επί οκτάμηνο παρακολούθησή του από την ΕΥΠ έγινε με τις υπογραφές της εισαγγελέως της Υπηρεσίας κ. Βλάχου.
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται ο κ. Χατζηδάκης;
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του κ. Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «κρεσέντο αναξιοπρέπειας» αφού «ως στόχος 5046c υπερασπίστηκε τον ωτακουστή του και αρχηγό του παρακράτους κ. Μητσοτάκη που υπέκλεπτε τις συνομιλίες του από την ΕΥΠ».
Έθεσε, δε, στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:
«Οι πράκτορες 000 και Κλουζώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν ο πρωθυπουργικός ανιψιός και γ.γ. του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, που απομακρύνθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης;
Αν ναι, τότε γιατί κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν τους έχει κατονομάσει στη Δικαιοσύνη;
Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει ούτε μία μήνυση σε όσους τον παρακολουθούσαν επί 8 μήνες; Φοβάται κάτι; Είναι εκβιαζόμενος με προϊόντα των υποκλοπών;
Στους Κλουζώ ήταν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου που υπέγραφε ανά δύο μήνες την ανανέωση της παρακολούθησης Χατζηδάκη, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση της;».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Nα ενημερώσουν «στο αυτί» τον Κ. Χατζηδάκη
"Ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, συνεχίζει τις δημόσιες εκκλήσεις του προς τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει γρήγορα την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ”, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Και προσθέτει:
"Γιατί δεν περνά και ο ίδιος να ενημερωθεί στο αφτί… «δια την υποθέσιν του» , όπως επίμονα καλούσε το Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ανδρουλάκη;
Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ξεσκεπάζει τα περιβόητα ρυπαρά αυτονομημένα δίκτυα της ΕΥΠ, που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης;
Πράγματι, «ένοχος ένοχον ου ποιεί».
Το αμαρτωλό θεσμικά παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει συγχωροχάρτι για τη θεσμική διολίσθηση στην οποία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα. Απέναντι σε αυτή τη συζήτηση ενόχων, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα δώσει την διέξοδο από το σπιράλ τοξικότητας, που εγκλωβίζει τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και τις οδηγεί σε έναν συμβιβασμό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών".