Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική

«Επισκέπτομαι τη Νότια Αφρική, στην πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ μετά από 25 έτη και τη Μοζαμβίκη, στην πρώτη επίσκεψη διαχρονικά ΥΠΕΞ», ανέφερε σε tweet . Συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και με μέλη της ελληνικής ομογένειας.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική

«Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με την ομόλογό του από τη Νότια Αφρική Ναλέντι Πάντορ (Naledi Pandor) στην Πρετόρια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Δένδιας δήλωση ιδιαίτερα ευτυχής για την επίσκεψή του, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νότια Αφρική μετά από 25 έτη, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική διασπορά, τους σχεδόν 50.000 ανθρώπους που ζουν εκεί και «πιστεύουμε ότι είναι και θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Αφρική είναι ένας από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής και θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου».

«Είναι, για εμάς, προφανές ότι διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο ως μέλος της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC), της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας και της Αφρικανικής Ένωσης και θα έχετε επίσης την προεδρία των BRICS» (του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών), ανέφερε.

Υπογράμμισε δε πως οι σχέσεις των χωρών «βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ενώ υπενθύμισε πως η Νότια Αφρική έχει προσυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική.

«Θα ήθελα επίσης δημόσια να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω την εκτίμησή μου για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26», επεσήμανε, ενώ τόνισε την εξαιρετική συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Έθνη. «Και, φυσικά, είμαι πολύ χαρούμενος που υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2023-25».

Η Ελλάδα υποστηρίζει, επίσης, την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ, τόνισε και ανέφερε πως είναι χαρούμενος που ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έρχεται στην Πρετόρια μαζί με τρεις επιτρόπους. «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που άκουσα τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα πράγματα», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η επίσκεψή του είναι μια ευκαιρία να χτίσει πάνω στα «πολύ στέρεα θεμέλια των σχέσεων με τη Νότια Αφρική» και «το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ενίσχυση των σχέσεών μας».

Κάλεσε ακόμη τη Νότια Αφρική να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας» το 2024, την οποία η Ελλάδα θα διοργανώσει μαζί με τις ΗΠΑ.

Εξετάστηκε ακόμη ένας κατάλογος τομέων στους οποίους θα μπορούσε να υπάρχει μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία: τουρισμός, ενέργεια, ιστιοπλοΐα, εκπαίδευση επίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v