Δημόσια αντιπαράθεση Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για το ερωτηματικό στο «Μένουμε Ευρώπη;»

«Βαγγέλη με εκπλήσσεις»… «Άννα έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου». Αφορμή, η επικείμενη εκδήλωση Συνταγματολόγων με θέμα «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου». Επίθεση στους διοργανωτές από Γ.Φλωρίδη: «Πάτε Βενεζουέλα;»

Δημόσια αντιπαράθεση Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου για το ερωτηματικό στο «Μένουμε Ευρώπη;»

Το ερωτηματικό στο “Μένουμε Ευρώπη;” και η κλιμακούμενη αντίδραση των Συνταγματολόγων στα εμπόδια που τίθενται στη διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, οδήγησαν σε δημόσια αντιπαράθεση την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την αφορμή έδωσε ο τίτλος της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει την επόμενη Πέμπτη το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου: “Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου”.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου είναι: Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ), Ευάγγελος Βενιζέλος (ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ) και Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο). Και οι τέσσερις έχουν υπογράψει το γνωστό κείμενο των Συνταγματολόγων, με το οποίο αποδομούν επιστημονικά την γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου με το “μπλόκο” στον ρόλο της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η τοποθέτηση ερωτηματικού στον τίτλο προκάλεσε αίσθηση, καθώς με την κίνηση αυτοί οι διοργανωτές θέλησαν να υπογραμμίσουν τη μείζονος σημασίας ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων όχι γενικά και αόριστα χωρίς προσκόμματα, αλλά με τήρηση του Συντάγματος.

Προκάλεσε όμως τη δυσφορία της πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία θέλησε να την δημοσιοποιήσει μέσω των social media. Και, μάλιστα, απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Βενιζέλο, καθώς τους ενώνει η ίδια (γενικά) πολιτική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά και η συνύπαρξη επί σειρά πολλών ετών στο ΠΑΣΟΚ.

“Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή ‘υποστήριξης’ ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Με παύλα και τελεία”.

Άννα μου, έχω άλλη άποψη…

Αν στην κ.Διαμαντοπούλου χρειάστηκαν 43 λέξεις για να επιπλήξει δημοσίως τον κ.Βενιζέλο, η απάντηση από τον ίδιον, μέσω social media επίσης, ξεπέρασε τις 200, ενώ η ενόχληση του έγινε εμφανής στην κατακλείδα: “έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου”.

Ολόκληρη η ανάρτηση-απάντηση του κ.Βενιζέλου:

“Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ.

Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του «Μένουμε Ευρώπη» την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να «ελέγχω τα διαπιστευτήρια» άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έχει πιο πλούσιο «πολεμικό μητρώο» ας σηκώσει το χέρι του.

Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου”.

“Δεν με ενοχλεί ο τίτλος, το αντίθετο”

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτηση του με την οποία γνωστοποιούσε την διοργάνωση της εκδήλωσης, ο κ.Βενιζέλος διευκρίνισε: “δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο”, εννοώντας το περίφημο ερωτηματικό.

Για να προσθέσει: “Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική. Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.

Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου”.

Γ. Φλωρίδης: “Πάτε Βενεζουέλα;”…

Αργά το βράδυ, “απάντησε” λίαν σαρκαστικά και επιθετικά στους διοργανωτές και, άρα, στον κ. Βενιζέλο, ο πρώην υπουργός, παράγοντας του “εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ” και κοντά στην κ. Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης.

Και, μάλιστα, υπονοώντας σαφέστατα ότι οι υπερασπιστές του ερωτηματικού… φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Μένουμε Ευρώπη; Εμείς ναι. Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται το ‘Πάμε Βενεζουέλα;’ Εμείς όχι!”, έγραψε στα social media.

Η απάντηση αναμένεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v