Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι υποκλοπές, η παραίτηση Γ. Σμυρλή και τα (αβάσιμα) εκλογικά σενάρια

Ο παραιτηθείς Γ. Σμυρλής δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής λόγω Συνταγματικού κωλύματος. Οι πρώτες ερμηνείες και το φημολογούμενο νέο «τσουνάμι» αποκαλύψεων για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο κυκλώνας της Μαδαγασκάρης...

Οι υποκλοπές, η παραίτηση Γ. Σμυρλή και τα (αβάσιμα) εκλογικά σενάρια

Η παραίτηση του Γιάννη Σμυρλή από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ πυροδότησε συζητήσεις και σενάρια για την εξέλιξη που θα έχει η πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών.

Δεδομένου ότι ο ίδιος σημείωσε πως παραιτείται επειδή επιστρατεύεται “στον εκλογικό αγώνα για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ”, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποψιάστηκαν ότι θα “κατέβει” υποψήφιος βουλευτής προκειμένου, εάν εκλεγεί, να διασφαλίσει βουλευτική ασυλία. Κι αυτό διότι η πρόσφατη (αρχές Δεκεμβρίου) αποκάλυψη των New York Times για εξαγωγή του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε τρίτες χώρες (όπως η Μαδαγασκάρη) με άδειες που εκδόθηκαν από το ΥΠΕΞ, τον έβαλε στο κέντρο του κυκλώνα, ως “υπόπτου”, αφού ήταν αρμόδιος Γ.Γ. “Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών”.

Υποψήφιος βουλευτής όμως δεν μπορεί να είναι λόγω Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων πρέπει να παραιτηθούν από το αξίωμά τους 18 μήνες πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Τέτοιες ημέρες πέρυσι, μάλιστα, αρκετοί Γενικοί Γραμματείς, όπως της Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, παραιτήθηκαν προκειμένου να πολιτευτούν (σημειώνεται ότι το εν λόγω αξίωμα αφορά άσκηση πολιτικής στο σύνολο της Επικράτειας και, επομένως, δεν εμπίπτει σε περιορισμούς “τοπικών κωλυμάτων”).

Μετά τις παραπάνω διευκρινίσεις, που φρόντισε να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωση του (“δεν μπορεί καν να εκλεγεί βουλευτής”) οι λόγοι της παραίτησης αναζητούνται στη συνέχεια που θα έχει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, είτε μέσω της ΕΥΠ είτε με το Predator.

«Σκάνδαλο υποκλοπών χωρίς τέλος»

Καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν για “τσουνάμι” νέων αποκαλύψεων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι το δημοσίευμα του Documento για την “νόμιμη επισύνδεση” από την ΕΥΠ του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνου Φλώρου (με τον κωδικό “519c”) “ήταν πρόγευση”.

Ανάλογες προβλέψεις εξακολουθούν να γίνονται από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με τελευταίο δημοσίευμα, χθες, αυτό της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο “Tο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν έχει τέλος”.

Δεν πέρασε απαρατήρητη δε, η κίνηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, να επισκεφθεί την Τετάρτη τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για να ζητήσει να ερευνηθεί εάν το τηλέφωνο του είχε “παγιδευτεί” είτε από την ΕΥΠ, είτε από το Predator. O κ. Λοβέρδος επικαλέσθηκε τα σχετικά δημοσιεύματα (σ.σ. του Documento) παρότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που βγήκαν στο φως.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, κανένας υπουργός, κυβερνητικός βουλευτής ή κρατικός αξιωματούχος που είδε το όνομα του στις λίστες, δεν έχει προσφύγει, είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Αντιθέτως, έχουν προσφύγει δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης (Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης), ο Νίκος Ανδρουλάκης και, εσχάτως, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Ο τελευταίος, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε το θέμα αποκτά, μοιραία, ευρωπαϊκές δικαστικές διαστάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος υπέγραψε την εξαγωγή του Predator;

Για την περίπτωση του παραιτηθέντος Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, κ. Σμυρλή, στα έγγραφα, που κοινοποίησε ο τομέας Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ (υπό τον Παύλο Πολάκη) με αποδέκτη τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, εμφανίζονται οι δύο πρώτες άδειες που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Intellexa, το 2021, για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει επισήμως ερώτημα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, “εάν στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021”.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επιβεβαίωσε στους New Yotk Times ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021, όπως έγραψε η ίδια η εφημερίδα. Την ίδια ημέρα ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε την παραίτησή του από το υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v