Qatargate: Τι απέγιναν τα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο

Στο Qatargate αναφέρεται και σήμερα με άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, εξηγώντας πού πήγαν τα χρήματα από το Μαρόκο και το Κατάρ.

Qatargate: Τι απέγιναν τα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο

Στο Qatargate αναφέρεται και σήμερα με άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο «ευγενής σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν μια υποκριτική κάλυψη πίσω από την οποία ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν την πραγματική τους δουλειά με τη ΜΚΟ Fight Impunity, δηλαδή την επιρροή της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον οποίο είχαν στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που τους έδιναν χρήματα. Όπως τα 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι που μοιράζεται ο Τζόρτζι με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή, για τα οποία η ίδια λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. “Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε“, λέει ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετά τη συνάντησή του μαζί της χθες στις φυλακές Χάρεν.

Οι Βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες ότι “αρκετά εκατομμύρια ευρώ” έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, οι οποίες δεν βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι απέγιναν (αυτά τα χρήματα); Η απάντηση έρχεται από μια έκθεση των 007 που επί μήνες είχαν υπό επιτήρηση τους Παντσέρι και Τζιόρτζι, οι οποίοι “συνεργάζονταν” με τον ευρωβουλευτή Ανδρέα Κοτσολίνο (ο οποίος ανεστάλη από το Δημοκρατικό Κόμμα). Ο Τζιόρτζι θα ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο. Ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από το εισόδημά του και για να πληρώνει ανθρώπους “στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου”. Ποιοι είναι και πόσα πήραν, δεν είναι σαφές, αναφέρει ακόμα η Corriere della Sera.

Οι δικαστές υποψιάζονται ότι κάτι έχει πάει και στον Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice, ο οποίος συνελήφθη και αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του δικαστή Michel Claise, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πώς είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Οι έρευνες μιλούν για “ένα δίκτυο” που δωροδοκούσε λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε το “έργο” στους Παντσέρι και Τζιόρτζι. Ανακρινόμενος επί μακρόν, ο Τζιόρτζι αποκαλύπτει ότι για τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ υπήρχε “ο Αλγερινός”, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, ο οποίος τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; “Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσισαν“. Όταν βρισκόταν σε δράση, ο Τζιόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη.

Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα από καιρό σε καιρό, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», λέει, προσθέτοντας ότι «θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ενδυμασίες (κοστούμια)».

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε «25.000 ευρώ μετρητά».

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί ακρόαση κατά την οποία η υπεράσπιση θα ζητήσει την απελευθέρωση της Εύα Καϊλή. «Τα πράγματα είναι δύσκολα», παραδέχεται ο δικηγόρος Δημητρακόπουλος: «Είμαι αισιόδοξος. Είναι αθώα».

Πηγή: EΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v