Τσίπρας: «Εφικτή και αναγκαία» η ανακατεύθυνση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Ομιλία στο Digital Εconomy Forum 2022. Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού και η ανάγκη διαφανούς κρατικής παρέμβασης. Οι οκτώ δεσμεύσεις για την ψηφιακή μετάβαση.

Τσίπρας: «Εφικτή και αναγκαία» η ανακατεύθυνση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

Την ανακατεύθυνση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ ζήτησε o Αλέξης Τσίπρας (και) από το βήμα του «Digital Εconomy Forum 2022», με επικέντρωση, εν προκειμένω, στην ψηφιακή μετάβαση.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ το πρωί, χαρακτήρισε «εφικτή και αναγκαία» αυτή την ανακατεύθυνση, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου «σε βιώσιμη και δίκαιη κατεύθυνση».

Αφού παρουσίασε αυτή την κίνηση ως μία από τις βασικές δεσμεύσεις της προοδευτικής κυβέρνησης που προβάλλει, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συνέχεια των πολιτικών που έχουν πετύχει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σκοπεύει να χτίσει πάνω σ' αυτές.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει αντίστοιχες πολιτικές, όπως η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή το opengov, αλλά προχώρησε και σε δικές της καθοριστικές κινήσεις, όπως η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ή η Εθνική Ψηφιακής Στρατηγικής. Θέση μας είναι: όπου υπάρχει έργο, αυτό να συνεχίζεται», επισήμανε.

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στη μέγγενη της ενεργειακής κρίσης και του καλπάζοντος πληθωρισμού, ενώ η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού περιορίζει τη ρευστότητα στην αγορά.

«Μπορεί οι παράγοντες να είναι εξωγενείς αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής των προβλημάτων. Ένα μέρος της ακρίβειας είναι εισαγόμενο, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική», σημείωσε.

Παρέπεμψε, μεταξύ άλλων, στο αρνητικό ρεκόρ που καταγράφει η χώρα στην τιμή του ρεύματος, αφού αυξήθηκαν 61% έναντι 39% που είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα, με το πρώτο να καταγράφεται στη Βουλγαρία.

«Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε έναν κίνδυνο που αναγνωρίζουν όλοι οι οικονομολόγοι: του στασιμοπληθωρισμού, με τις τιμές διαρκώς να ανεβαίνουν και την ανάπτυξη να είναι ισχνή», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, ανέπτυξε την ανάγκη να παρεμβαίνει το κράτος και να ρυθμίζει τις αγορές, όπου υπάρχουν φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών.

Τονίζοντας ότι η διαφάνεια αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία ενώ η αδιαφάνεια είναι τροχοπέδη, έκανε αναφορά στις περίφημες «απευθείας αναθέσεις των 8,5 δισ. που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ και, πλέον, έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες».

Επίσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη συμβολής του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρατήρησε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συμπεριληπτικές δημόσιες πολιτικές χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Το πρώτο πακέτο δανεισμού είναι 450 εκατ. και κατευθύνεται σε 13 μεγάλες επιχειρήσεις, οι υπόλοιπες μένουν εκτός», είπε.

«Οι οκτώ δεσμεύσεις μας»

Δεδομένου ότι της ομιλίας του προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας με τους υπεύθυνους του Φόρουμ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα πλαίσιο από οκτώ άξονες των πολιτικών που θα εφαρμόσει η δική του κυβέρνηση -πέραν της κεντρικής δέσμευσης για ανακατεύθυνση των κοινοτικών πόρων.

Τους εξής:

- Αύξηση της εγχώριας παραγωγικής αξίας, ώστε η Ελλάδα όχι μόνο να καταναλώνει έτοιμα ψηφιακά προϊόντα αλλά να αναπτύσσει δικά της.

Αυτό σημαίνει: πρόγραμμα «βαριάς» κατάρτισης - επανεκπαίδευσης επιστημόνων σε συνεργασία με πανεπιστήμια (π.χ. μαθηματικών ή άλλων επιστημόνων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την πληροφορική).
Έφερε μάλιστα ως αρνητικό παράδειγμα το πρόγραμμα κατάρτισης επιστημόνων με αφορμή την πρώτη καραντίνα, που έμεινε γνωστό ως… «πρόγραμμα σκόιλ ελικικού» λόγω του τρόπου με τον οποίο οργανώθηκε.

- Κίνητρα στον ψηφιακό κλάδο για να προχωρήσει σε προσλήψεις νέων επιστημόνων από τον πληροφορικό τομέα και να επενδύσει στους ψηφιακούς επιστήμονες.

- Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών, με άμεσο στόχο το Internet νέας νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων, ώστε να πάψει η Ελλάδα να έχει «το πιο αργό και το πιο ακριβό».

- Επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στον Δημόσιο τομέα.

- Συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή μετάβαση. «Ήδη είναι έτοιμες οι προτάσεις μας και είμαστε σε συνεννόηση με την Κομισιόν για να προχωρήσουμε», όπως γνωστοποίησε.

- Δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη (citizen spots) ανά ηλικιακή ομάδα και κατηγορία.

- Διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο με κίνητρα στις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την προσπάθεια στο δυναμικό τους.

- Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v