Μητσοτάκης-Τσίπρας ακονίζουν τα «μαχαίρια» για τη σημερινή μάχη στη Βουλή

Σε πρώτο πλάνο οι υποκλοπές υπό τη σκιά και των υποθέσεων Καϊλή-Σπυράκη. Με παροχή – έκπληξη ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει θέμα προκήρυξης εκλογών» λέει το Μαξίμου. Για πλήγμα στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη θα κάνει λόγο ο Α. Τσίπρας, με αναφορά στη «ροή του χρήματος» και «κάποιον άσο στο μανίκι».

Μητσοτάκης-Τσίπρας ακονίζουν τα «μαχαίρια» για τη σημερινή μάχη στη Βουλή

Στη σκιά των νέων αποκαλύψεων που ήρθαν χθες στο φως από το Euractiv για την παρακολούθηση των Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ και της νέας κόντρας που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών για προκήρυξη εκλογών τον Ιανουάριο την οποία θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν μετ’ επιτάσεως μία τέτοια κίνηση και κάνουν λόγο για «σενάρια προερχόμενα από την Κουμουνδούρου».

Η σχετική ψηφοφορία, που ανέκαθεν έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, ωστόσο νωρίτερα ο πολιτικός υδράργυρος θεωρείται βέβαιο πως θα κτυπήσει και πάλι «κόκκινο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρήσει να κερδίσει τις εντυπώσεις, ως ο τελευταίος ομιλητής, πιθανότατα με την ανακοίνωση μιας παροχής – έκπληξης για τη στήριξη της κοινωνίας. Λεπτομέρειες δεν έχουν έως τώρα διαρρεύσει από το επιτελείο του, ωστόσο ο πρωθυπουργός για πολλούς λόγους θα επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου με μια θετική είδηση.

Είναι η τελευταία τέτοια συζήτηση πριν από τις εθνικές κάλπες και ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει μια ακραιφνώς προεκλογική ομιλία, η οποία θα περιλαμβάνει συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, σύγκριση της δικής του διακυβέρνησης με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα και περιγραφή των αξόνων του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, με έμφαση στο κοινωνικό κράτος.

«Προφανώς και θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο, εξάλλου αυτό είναι ο Προϋπολογισμός. Αλλά θα μου δοθεί και η ευκαιρία να κάνω και έναν συνολικό απολογισμό μιας, πιστεύω, επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής όλης της τετραετίας που πέρασε, αλλά και να προδιαγράψω το όραμά μου, το σχέδιό μου για την επόμενη τετραετία, καθώς δεν έχω κρύψει ότι έχουμε ένα σχέδιο οκταετίας για την Πατρίδα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Σημείωσε δε ότι οι πολίτες «πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ξεκάθαρες επιλογές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι τα σχέδια των κομμάτων που διεκδικούν το προνόμιο να κυβερνούν αυτόν τον τόπο, για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων».

Παρόλο που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα έχει προηγηθεί μια άκρως πολωτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να «παίξει σε αυτό το γήπεδο, της λάσπης και της τοξικότητας». Αποδίδουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έλλειψη προγραμματικού λόγου» και «αγωνία για την πολιτική του επιβίωση, την ώρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή δύο κορυφαία στελέχη του κάθονται στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου».

Αρχικός τουλάχιστον σκοπός του πρωθυπουργού στην σημερινή του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής, είναι να απαντήσει μεν στον κ. Τσίπρα, ωστόσο χωρίς να παρεκκλίνει από τον σχεδιασμό του να εστιάσει στο θετικό αφήγημα και τις προοπτικές για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Α. Τσίπρας: Δημοκρατία-δικαιοσύνη και «ροή του χρήματος»

Παρά τη διαφαινόμενη, από τα παραπάνω, προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσπεράσει, ουσιαστικά, το μείζον θέμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας θα το αναδείξει “σε όλη την έκταση και ένταση”, όπως αναφέρουν πηγές.

Θα το συνδέσει, μάλιστα, με τα σημαντικά θέματα της οικονομίας, καθώς η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως “οι παρακολουθήσεις συνεργατών, υπουργών, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, έγιναν για να ελεγχθεί ‘η ροή του χρήματος’”.
Ως παράδειγμα αναφέρουν την επί ένα έτος παρακολούθηση του τότε υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη ή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ.Φλώρου την περίοδο των συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να βγάλει και έναν “άσο από το μανίκι” που θα αφορά στην πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Το πόσο “βαθιά καθεστωτικά, αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά” λειτούργησε το σύστημα παρακολουθήσεων στο Μαξίμου, σημειώνουν, είναι και η χθεσινή αποκάλυψη του Euroactive για την παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, η οποία διήρκεσε… δύο χρόνια.

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει φτάσει και μία παλαιότερη συνέντευξη του ιδρυτή του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος δηλώνει ότι το δημιούργημά του δεν χρησιμοποιείται από ιδιώτες αλλά από κυβερνήσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, μετά τη χθεσινή παραδοχή του (στο Documento) πως εξέφρασε γνώμη στη νομική σύμβουλο της Cosmote (σ.σ. ως παρόχου) να μην προχωρήσει η έρευνα για τις υποκλοπές μετά τον νέο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη, μόλις, εβδομάδα, επισκέφθηκε τον κ.Ντογιάκο και έθεσε θέμα για την καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ μετά την “βόμβα Καϊλή” έκανε αντίστιξη ανάμεσα στη δράση των βελγικών και των ελληνικών αρχών.

Φυσικά ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση προκήρυξη εκλογών και θα εμφανίσει ως τη μόνη διέξοδο “για τη χώρα, τη Δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κοινωνία” το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v